fbpx
Home / Hi-tech  / IS HET EEN VOGEL? IS HET EEN VIS? NEE HET IS EEN

IS HET EEN VOGEL? IS HET EEN VIS? NEE HET IS EEN

Het merkwaardige ding op de foto hierboven heet Birdfish. Wat het is? Een gitaar. Ontworpen door de Duitser Ulrich Teuffel (1965).

GW: De Birdfish staat te boek als een hoogtepunt in gitaardesign. Kunt u nog twee gitaren noemen die wat u betreft in een design-museum thuishoren?

Ulrich Teuffel: “Ik noem er drie: Parker Fly gitaar, de Gittler Gitaar en het Steinberger gitaar.”

Liet u zich tijdens het ontwerpen inspireren door het geluid van andere gitaren?

“Ik heb me sterk laten leiden door het geluid van Leo Fender’s gitaren. De toon van de Birdfish ligt dan ook dicht bij die van de beroemde Fender Stratocaster. Het hout dat ik gebruikte voor de klassieke Birdfish was Amerikaanse els en esdoorn uit Michigan. Als optie kon men dan nog kiezen voor mahonie. Door de bouwwijze van de Birdfish was het vrij eenvoudig om voor de tonebars met diverse houtsoorten te experimenteren tot ik de gewenste toon te pakken had. Daarbij kwam ik dus uiteindelijk uit op els en esdoorn. Voor de speciale rhodium Birdfish (foto boven) leek het me echter mooi om met meer decoratieve, archaïsche houtsoorten te werken, dus toen viel de keuze op gevlamd alpine esdoorn en gekruld Amerikaans mahonie. De els vond in hiervoor niet decoratief en uitgesproken genoeg.”

De allereerste Birdfish presenteerde u in 1995. In hoeverre is de gitaar sindsdien geëvolueerd en wat waren de belangrijkste veranderingen?

“Sinds 1995 zijn er veel updates geweest. Zo werden de aluminium onderdelen aanvankelijk in zand en later in wax gegoten en vervolgens gepolijst. Eerst zonder verdere afwerking, later verchroomd. Tegenwoordig zijn ze gefreesd uit massieve blokken aluminium, gepolijst en verchroomd. De stemschroeven voor de snaren zijn eenvoudiger, maar beter geworden. Diverse onderdelen, waaronder de halspen en koploze tuner, zijn nu gemaakt uit ultra licht materiaal. Er zitten nu glow-in-the-dark markeringen aan de zijkant van de hals. De fretten zijn nu van roestvrij staal. De pickups zijn twee keer aangepast… En zo zijn er nog wel meer dingen verbeterd in de loop der jaren.”

Dankzij de modulaire bouwwijze van de Birdfish heeft het bijna iets weg van een doe-het-zelf-kit. Bent u niet bang voor goedkope imitaties?

“Als mensen de Birdfish zouden gaan namaken dan zou ik dat een eer vinden! Ook goedkope imitaties vind ik geen probleem. Ik kan toch niet leveren aan de goedkope markt. Maar ik veracht niet dat dit gaat gebeuren. De Birdfish is dermate onconventioneel, dat niet veel mensen erop zullen willen spelen. De retro-trend van de afgelopen jaren maakt mensen bovendien nog behoudender in hun keuzes. De Birdfish is en blijft daarom iets voor vrije geesten, niet voor de massa.”

De rhodium Birdfish is via de M.A.D. Gallery in Genève te koop voor zo’n 18.500 CHF. Birdfish-spelers van het eerste uur zijn ondermeer Billy Gibbons van ZZ Top en Kirk Hammett, de lead guitarist en songwriter van Metallica.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella, PBR 3 wolf moon beard Helvetic