Instant Search

A Stylish Magazine for Men

DE STIJL VAN: FRANK E HOLLYWOOD

Is Frank ‘t Hoen -aka Frank E Hollywood- net zo kleurrijk als zijn kunst? Een sympathieke kletskous is hij zeker, en daar houden wij bij GW wel van. Net als de combinatie van Mickey Mouse T-shirts en vintage horloges. Gewoon, omdat het kan.

Hoe belangrijk is kleding voor je?
Het is niet mijn primaire levensbehoefte maar naast mijn werk is het toch de leukste bijzaak, want het komt in m’n werk veel voor (één van Frank’s recente projecten was het bewerken van kledingstukken -GW). Het is een soort kruisbestuiving en het heeft veel raakvlakken met elkaar; de ene keer inspireert kunst de mode en dan weer andersom. Daarbij vind ik shoppen helemaal niet vervelend zoals de meeste mannen, maar juist heerlijk!

Wat is het meest vreselijke wat je als kind weleens gedragen hebt?
Rode ribbroeken…Als kind speelde ik veel op de grond en op m’n knieën, dus die broeken gingen daar altijd stuk. Mijn moeder naaide er dan van die lappen op zodat zo’n broek dan langer mee kon. Dat vond ik wel minder…

Met wie zou je wel van kledingstijl willen ruilen?
Pharell Williams. Dan heb je én een flinke kledingkast én een eigen kledinglabel.

Wat vind je bijzonder aan zijn stijl?
Dat hij vooral doet wat hij zelf heel tof vindt. Zelf draag ik ook de ene keer een net overhemd en de andere keer een Mickey Mouse T-shirt en gekke gympen, dat houdt het lekker eclectisch. Je maakt eigenlijk constant een soort fashion faux-pas, maar omdat jij dat mooi vindt draag je dat gewoon.

Ben je pünktlich of fashionably late?
Fashionably late. In het begin altijd, maar ook wel omdat mensen dat van mij verwachtte. Als ik eens op tijd was waren ze verbaasd; ‘Je bent een kunstenaar, die zijn nooit op tijd!’Ach, en nu is het wisselend. Terwijl ik juist veel horloges heb dus heus wel weet hoe laat het is, haha!

Als je jezelf zou moeten vergelijken met een horloge. Wat voor één ben je dan? In ieder geval eentje die je handmatig opwindt, die doen het tenminste. Zoals die ik nu draag, een Emile Pequignet die ik vintage heb gekocht, ik vind het helemaal niet erg als het van iemand anders is geweest. Oude horloges vind ik juist heel mooi -vooral ook om de mechaniek- en koop ik graag bij de Zwaan (kunst- en antiekveiling op de Keizersgracht, GW). Daar heb ik laatst nog een mooie Rolex gezien. Het is een soort van schatzoeken maar daar hou ik wel van.

Muziek en kunst hebben veel raakvlakken. Waar werk je het beste op?
Ik heb altijd muziek op staan. Klassieke muziek werkt prima, maar ook jaren ’90 hiphop. De ene keer kan ik het 2e pianoconert van Rachmaninov op zetten, en de andere keer Iggy Azalea. Dat is heel erg afhankelijk van m’n bui.

Lectuur of literatuur?
Lectuur. Ik lees geen literatuur maar wel informatieve boeken. Als het over mijn vakgebied gaat vind ik het interessant. Boeken waar ik wat van kan leren, achtergrondverhalen. Semi-autobiografische boeken, romans of fictieve verhalen…daar heb ik helemaal niks mee. Ik werk beeldend dus ik ‘kijk’ graag. Een verfilming van een boek gaat er dan nog wel in.

Wat kijk je liever? Films of series?
Ik kijk heel veel films en series. Films zijn wel makkelijker want daar ben je na een paar uur klaar mee, in een serie blijf je zo snel hangen. Dus meer films. Daarentegen vond ik Luther écht fantastisch! (Britse detectiveserie op de BBC- GW) Die heeft per seizoen gelukkig ook weinig afleveringen.

Nog spannende hobby’s?
Mijn werk is mijn hobby. Zoals mijn broer eens zei: “Je moet dit werk niet gaan doen als je het in je vrije tijd ook niet heel graag doet.” Met andere woorden: het is mijn werk, maar ook mijn passie. Het beperkt zich ook niet alleen tot schilderen. Alles wat ik leuk vind, daar zet ik m’n tanden in.

Noem eens wat bucketlist items?
Hmm, ik heb vooral realistische doelen. Een goed museaal stuk in het Stedelijk, Guggenheim, of Tate Modern is wel iets wat ik op de langere termijn zou willen.
Ik werk wel graag met ‘To Do’ lijstjes voor korte termijn projecten. Gekke dingen zoals skydiven en dergelijke, daar ben ik toch niet van.

franktimewatchSnelle bolide of comfortabele wagen?
Toch wel de eerste. Een Lotus Esprit lijkt me wel wat. Zo’n waanzinnige auto! En dan een metallic bruine met gouden velgen. Hij is gebruikt in een James Bond film waar hij dan verandert in een duikboot. (In The Spy Who Loved Me uit 1977 -GW) Of een Lamborghini Countach. Die is übervierkant maar ook heel gestyled.

Hoofdstedelijk etablissement of hutje op de hei?
Ik ben echt een stadsmens en heb de grootst mogelijke moeite met niets doen. Mij doe je geen plezier met rust. Ook al is Amsterdam een dorp, ik hou van de dynamiek van de stad.
Qua vakanties kies ik ook het liefst voor stedentrips waar ik activiteiten kan ondernemen. Het is inspirerend want je doet nieuwe indrukken op en het haalt je uit je dagelijkse routine.

Wat past beter bij je: goeie whisky, sigaar en intellectuele gesprekken of met een gin-tonic in de hand genietend van een goeie beat?
Ik drink weinig. Wel graag. Ik maak er vooral ‘occasions’ van.
Lastige vraag want beiden doe ik graag. Het is niet vleesch of vis. Goed gesprek met beats? Haha! Dan hoef ik niet te kiezen.

Is je huis/interieur net zo kleurrijk en druk als je schilderijen?
Absoluut niet. Al is het is redelijk eclectisch, net als mijn kleding eigenlijk wel een beetje. Ik combineer graag oude dingen met nieuwe spullen. Dat zie je in mijn werk ook veel terug.

Mijn werkomgeving is overigens wel georganiseerd -laatje voor dit, laatje voor dat- want in mijn hoofd is het al druk zat.

Gedroomd designermeubelstuk?
Een originele Barcelona chair. Geen replica dus. En een Philippe Starck lamp. Die gouden Kalashnikov wil ik graag hebben. Het mag best een beetje camp!