Instant Search

A Stylish Magazine for Men

Zeemanslatijn – Panerai Mare Nostrum Titanio

Horloges Reacties uitgeschakeld voor Zeemanslatijn – Panerai Mare Nostrum Titanio

Wie Panerai zegt denkt Radiomir of Luminor. Deze collecties vormen immers sinds jaar en dag de belangrijkste drijvers onder deze ooit Italiaanse, maar nu vooral Zwitserse horlogefabrikant. Panerai heeft echter nóg een fameuze (mini-)collectie in zijn gelederen: de Mare Nostrum. Veel zult u hem niet tegenkomen, want hij is schaars. Dat hóórt hij ook te zijn. Het origineel van de Mare Nostrum werd namelijk ontwikkeld rond 1943 als horloge voor marineofficieren, maar verder dan een paar prototypes kwam het nooit. En o ironie, het was een woest overstroming die de ontwerptekeningen voor dit zeemannenhorloge naar de eeuwige jachtvelden voerde, rechtstreeks de vergetelheid in. Van de Mare Nostrum -Onze Zee- zou niemand ooit meer iets gehoord hebben, ware het niet dat Panerai – zo wil het verhaal- vele jaren later bij toeval stuitte op een van de originele prototypes… en hier natuurlijk prompt een vrijwel identieke replica van liet produceren. Dat gebeurde eerst in 2010, met 99 stuks in totaal. En nu is er wederom een heruitgave: de Mare Nostrum Titanio. Opnieuw een natuurgetrouwe kopie van het origineel, met als belangrijkste verschil het gebruik van geborsteld titanium voor de kast. Dat is bij een formaat van 52 mm wel zo prettig – want een stuk lichter dan staal – en het oogt nog geweldig ook. Binnenin bevindt zich het handmatig opwindbare Panerai OP XXV kaliber, een columnwheel-chronograaf met zwanenhals fijnafstelling. Dat schijnt prachtig gedecoreerd te zijn en daar zijn we de horlogemakers natuurlijk zeer dankbaar voor – maar we zullen het nooit zien, want de achterkant van de kast beschikt, in lijn met het origineel, niet over een zichtvenster. En wat in 1943 al voor de Mare Nostrum gold, geldt nog altijd: voorzichtig in de buurt van veel water, want de waterdichtheid gaat slechts tot 30 meter. Kost circa € 37.000,-. Oplage 150 stuks.