fbpx
Home / Food & Drinks  / Snoepen in Zeeland

Snoepen in Zeeland

Altijd gedacht dat Brabant of Limburg de meest bourgondische provincies van Nederland zijn? Fout! Deze eer gaat wat ons betreft naar Zeeland. Daar kwam GW achter tijdens de opening van het kreeftenseizoen 2015. Nooit geweten dat er in het Zeeuwse zoveel te snoepen valt. En vrijwel alles komt van eigen (zee)bodem.

Culinaire reizen begonnen wij meestal met een flinke rit in de auto. Richting België, Frankrijk of verder nog, naar Italië of Spanje. Omdat daar te vinden was waar wij van houden: een heerlijke keuken gestoeld op goed vlees, verse zeevruchten, lokale wijnen en speciale groenten. Maar die lange autorit blijkt nergens voor nodig. Oké, het Zeeuwse Schouwen-Duiveland ligt niet om de hoek, maar de rit er naartoe voert in ieder geval voor de helft over landelijke weggetjes en vanuit Amsterdam ben je er binnen twee uur. En dan kan het feest der lekkernijen beginnen.

Vlees

Zo ontdekten wij Vleesboerderij Boot, gelegen in de landerijen nabij het piepkleine Kerkwerve. De naam vertelt het hele verhaal: een boerderij waar vlees wordt verkocht. Maar niet zomaar vlees. Rondom de moderne winkel luieren ruim honderd prachtige Blonde d’Aquitaine runderen in ruime en schone stallen. Wanneer we de soms 650 kilogram zware kolossen een bezoekje brengen –de stallen zijn voor iedereen toegankelijk- kijken ze ons tevreden herkauwend aan. Maar wij weten wat zij niet weten, namelijk dat ze over niet al te lange tijd in de koelvakken van de Vleesboerderij zullen liggen, ambachtelijk verwerkt tot vleesproducten. De Vleesboerderij biedt een compleet assortiment aan vleesproducten, allemaal in eigen huis gemaakt. Alleen het slachten gebeurt elders. Het vlees, naast rund ook varkens en lams, wordt voornamelijk verkocht aan consumenten, tegen prijzen die nauwelijks verschillen van wat de supermarkt vraagt.

Wijn

Vanuit de Vleesboerderij rijden we een kilometer of vijf in oostelijke richting en stuiten we nabij Dreischor op Wijnhoeve De Kleine Schorre. Een wijnboerderij in Zeeland? Jawel! Het idee hiervoor werd een jaar of vijftien terug in het café geboren, onder invloed van misschien iets teveel jonge jenever, aldus eigenaar Johan van de Velde. Aanleiding: de aardappelen en uien op het land brachten te weinig op om van te kunnen leven, dus er moest iets gebeuren. Dat ‘iets’ werd wijnbouw. Na aanvankelijk voor gek te zijn verklaard bleek een klein groepje mensen voldoende in het idee te geloven om er in te investeren. Met 170 uur meer zon dan de rest van Nederland en de kalkrijke grond was de basis ideaal. En in samenwerking met het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or werden de druiven geselecteerd die naadloos moesten aansluiten op de ‘Zeeuwse Zilte Zaligheden’ als mosselen, Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. Inmiddels telt De Kleine Schorre zo’n 42.000 wijnstokken Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois, verdeeld over 10 hectare land. Op jaarbasis goed voor 80.000 flessen. Het is daarmee een van de grootste wijnproducenten van Nederland en het levert ondermeer wijnen voor de businessclass van KLM.  Maar u hoeft niet perse in een vliegtuig te stappen om ervan te genieten. Kopen op de wijnhoeve zelf kan ook, ter plekke nuttigen in het eigen restaurant eveneens en er zijn diverse  horecagelegenheden in Zeeland die trots deze lokale wijn schenken. Wij proefden de Brut de Zélande met een plateau Zeeuwse platte oesters. Onweerstaanbaar lekker, dat vroeg om meer.

Kreeft

Op dus naar visrestaurant De Heerenkeet van Richard en Marion Snijders. Beneden aan de dijk ligt hun viswinkel, compleet met zeewateraquarium met tientallen kreeften, krabben en andere schelp- en schaaldieren. Bovenaan de dijk, met een subliem uitzicht op de Oosterschelde, staat een restaurant met terras waar het heerlijks uit de viswinkel bereid wordt. Alle dagen verse vangst direct op het bord. Wat wil een mens nog meer. En zoals bij vrijwel alle bedrijven die we deze dagen bezoeken is ook dit een echt Zeeuws familiebedrijf, met pa in de winkel en zoon achter het fornuis.

Wat de Zeeuwse kreeften zo bijzonder maakt? Gerrie van den Hoek, kreeftenvisser in hart en nieren, legt uit: “De Oosterscheldekreeft is beroemd over de hele wereld vanwege zijn bijzondere blauw-zwarte uiterlijk en de specifieke smaak die niet te vergelijken is met bijvoorbeeld de Canadese kreeft. Het is de rolls-royce onder de kreeften.” Gerrie vaart in het seizoen, dat duurt tot en met 15 juli, iedere dag uit en vist met kooien en fuiken. Deze worden met aas neergezet op de bodem van de Oosterschelde. Is een kreeft eenmaal –gelokt door het aas- binnen in de kooi dan hij niet meer terug. Met een bootje van zeven meter lang en drie medevissers haalt hij vervolgens de fuiken leeg en verkoopt de kreeften aan restaurants en particulieren.

Hostellerie Schuddebeurs, het driesterren Hampshire Classic-hotel annex restaurant dat wij tijdens onze Zeeuwse omzwervingen als comfortabele uitvalsbasis hadden verkozen, ligt tussen het groen van het pittoreske plaatsje Schuddebeurs, onder de spreekwoordelijke -want afwezige- rook van Zierikzee. Dit charmante etablissement wordt bestierd door Bart en Tanja de Bree, waarvan eerstgenoemde de keuken naar een meer dan aangenaam niveau tilt. Met op de menukaart uitsluitend regionale en seizoensgebonden gerechten, waaronder natuurlijk Schouws lam, mosselen en de fameuze Oosterscheldekreeft. De wijn die De Bree bij zijn kreeft adviseert is dit jaar een mooie chardonnay van het Franse Domaine Gayda. Die werd onlangs namelijk door De Kring van de Oosterscheldekreeft, een exclusief genootschap van twaalf gerenommeerde Zeeuwse restaurants, officieel verkozen tot Kreeftenwijn 2015.

Lid van datzelfde genootschap is ook strandrestaurant Our Seaside in Renesse. Deze ‘strandtent-de-luxe’ werd gerealiseerd door Rob Rameau, een van oorsprong Amsterdamse zakenman die werkzaam was in een heel andere branche. Op een goed moment gooide hij het roer om, volgde zijn droom en stampte een restaurant uit de grond dat niet alleen bijzonder sfeervol is, maar ook over een ongeëvenaard uitzicht beschikt over de immer veranderende Noordzee. Gezeten op en rond meubels die veelal (zelf) zijn gemaakt van hergebruikt hout, verschijnen op tafel de mooiste gerechten, waarbij onze voorkeur natuurlijk uitging naar het kreeftmenu. Een hele, geen halve, geflankeerd door Zeeuwse zilte groenten uit Kerkwerve.

Zilte groenten

En zo komen we weer bij het startpunt uit. Want op een steenworp afstand van Vleesboerderij Boot bevindt zich de Schorreblomme. De Schorreblomme is de Zeeuwse naam voor lamsoor en dus ook de naam van het bedrijf van Aart-Jan en Mirjam Bil. De zilte groenten lamsoor en zeekraal, die normaal worden aangetroffen in zoute omgevingen als dijkranden, schorren en Schouwse slootkanten, groeien sinds zes jaar ook op het land van de familie Bil. Kleine gewassen met een werkelijk grootse smaak, die volledig met de hand worden geoogst. De enige gebruikte werktuigen op deze boerderij zijn letterlijk een handzeisje en een keukenmesje, waarmee op de knieën plantje voor plantje wordt afgesneden. Jazeker, er is wel geëxperimenteerd met machines, maar die werken te ruw, zonder oog voor het product en maken vaak meer kapot dan dat ze goed doen, zo vertelt Aart-Jan ons.

En dus oogst hij alles met de hand, net zoals De Kleine Schorre de druiven voor de wijn handmatig selecteert, de slagers van Vleesboerderij Boot hun eigen runderen voeren en  restaurants als Hostellerie Schuddebeurs, Our Seaside en De Heerenkeet hun kreeften persoonlijk bij de plaatselijke kreeftenvissers ophalen.

Het gebeurt hier allemaal onder de rijkelijk schijnende zon, in de fris-zilte zeelucht van het Zeeuwse land. En dat proef je, iedere hap en iedere slok opnieuw.

 

Tips

 

Zeeuwse zaligheden

Check het 1-daags Oosterschelde kreeftarrangement in Hostellerie Schuddebeurs! Dat is een uitgebreid 4 gangen kreeftmenu + een overnachting + een ontbijtbuffet tegen een zeer buitengewone prijs. Een prettiger manier om van heerlijke kreeft te genieten zagen wij zelden. Tot eind augustus. www.schuddebeurs.nl

Uitwaaien op het stand en met zicht op de ondergaande zon boven de Noordzee de dag afsluiten met een geweldig kreeftmenu? Of zittend op een van de mooiste terassen van Zeeland aan de Oosterschelde genieten van een perfecte lunch? Check www.ourseaside.nl of www.deheerenkeet.nl.

 

Wijn

Het proeflokaal van De Kleine Schorre is een geliefde locatie voor feesten, recepties, vergaderingen voor zowel grote als kleine gezelschappen. Er worden ook kookworkshops georganiseerd, Zeeuwse wijnfeesten en diners in de wijngaard aan lange tafels. Op 11 juli en 5 september kan er nog geboekt worden voor diners in de wijngaard die goed beginnen met  een mooi glas Brut de Zélande. Zie ook www.dekleineschorre.nl.

 

Vlees en kreeft

Bezoek vleesboerderij Boot in Kerkwerve, loop langs de prachtige koeien en geniet thuis van het mooie vlees. www.vleesboerderijboot.nl

Mee kreeften vangen? Kijk op www.visserijbedrijfvandenhoek.nl. En voor meer info over lamsoor en zeekraal kijkt u op www.schouwsezeekraal.nl.

 

Met dank aan Junction Communications en Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, Balthasar Roessingh, info@oosterscheldekreeft.nl, info@jcom.nl

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS:

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella, PBR 3 wolf moon beard Helvetic