fbpx
Home / Go!  / Return of the ‘bonnet scoop’

Return of the ‘bonnet scoop’

Over een paar weken staat de nieuwe Subaru Levorg in de showroom. Deze sportieve stationwagon valt visueel vooral op door zijn neuspartij met grote luchtinlaat op de motorkap. En juist die luchthapper kenmerkt de sportieve Subaru.

Lev-BCN_081Even terug in de tijd. De Hood of Bonnet Scoops breekt door in Amerika in de jaren 50. Groot, hoog en bedoeld om de koeling van krachtige, vaak goed ingepakte motoren te optimaliseren. Daarnaast waren er de Ram Air intakes, die meer lucht het inlaatkanaal inpersten voor betere motorprestaties. Later kwam daar de Intercooler Scoop bij, in het leven geroepen om de turbo en tussenkoeler van extra lucht te voorzien. Dit ook weer ter optimalisering van de prestaties.

Ook Subaru zag in zo’n scoop een effectieve manier om de prestaties te verbeteren. Van mens en machine. De succesvolle blauwgele rally-Subaru’s hadden om die reden zelfs twee luchthappers: een op de motorkap en een op het dak. De zogenaamde Roof Scoop zorgde voor een verhoging van de luchtdruk in het interieur waardoor inzittenden minder last hadden van al het stof op de rallyproeven. En dat de Subaru Scoops werkten, blijkt wel uit de resultaten: de Impreza’s wonnen meer dan 40 WK-rally’s en het model veroverde drie wereldtitels bij zowel rijders als constructeurs.

De bolling in de motorkap is sindsdien verbonden gebleven aan Subaru. De extra luchtinlaat maakte de overstap van de rallyauto’s naar een aantal straatversies van de Forester, de Outback en de Legacy. Bijna allemaal met turbo, alle voorzien van de bekende boxermotor. De kenmerkende Scoop leverde Subaru in Engelstalige landen zelfs de koosnaam Scooby op.

Vanaf nu staat er weer een Subaru in de showroom met de zo herkenbare lucLev-BCN_094hthapper. Dit keer geen rallykanon, maar de praktische en zeer bereikbare Levorg. Ook nu weer heeft de voorziening een dubbelfunctie. Hij laat de 170 pk sterke turbo-boxermotor optimaal presteren én hij zorgt voor een geheel eigen identiteit met het typische Subaru-DNA.

De nieuwe Hood Scoop is vanaf begin oktober bij de Subaru-dealer te bezichtigen. De Subaru met luchthapper is er vanaf 34.995,-, inclusief vierwielaandrijving, CVT-automaat en advanced safety pack. Zijn naam: Subaru ‘Scooby’ Levorg.

 Later dit jaar in GW een uitgebreide rijervaring met de nieuwe Levorg.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: