fbpx
Home / Places  / Skiën als een Koning

Skiën als een Koning

Accommodaties die zichzelf mogen aanbieden met 5 sterretjes achter hun naam zijn relatief schaars. Je moet er -letterlijk en figuurlijk- veel voor in huis hebben: chique lobby’s, stijlvol ingerichte kamers, luxueuze faciliteiten en een bijzondere ligging. Wie dat nog niet genoeg is kiest voor een 5-sterren accommodatie met een 5-sterren service. Al kun je die sterretjes, voor nóg meer luxe, natuurlijk ook inruilen voor drietandjes…

En dat is dus precies wat GW deed. Drietandjes in plaats van sterretjes. Omdat ze bij Club Med nu eenmaal met andere maten meten. Maar laten we voor de verandering eens beginnen bij het einde van onze trip. Doorgaans is de dag van de terugreis namelijk geen echte vakantiedag meer. En soms de dag daarvoor óók al niet meer. Spullen bij elkaar zoeken, koffer inpakken, dezelfde stappen herhalen bij eventuele kinderen, vervoer naar de luchthaven regelen, op tijd uitchecken… Allemaal zaken waar menigeen meer stress aan overhoudt dan de vakantie heeft weggenomen. Nergens voor nodig. Als gast in een van de exclusieve chalets van Club Med Valmorel (Frankrijk) is één ding duidelijk: vakantie is uitgevonden om te relaxen. Van het moment van boeken tot het moment van thuiskomst. En dus ook ieder moment daar tussenin.

Hoe daarvoor gezorgd wordt? Onder andere door het aanbieden van een eigen butler. Nee, niet eentje die per uur moet worden betaald en ondertussen ook butler is bij tien andere chalets, maar een persóónlijke butler die het gehele verblijf voor je klaarstaat. Een beetje overbodig? Dat dachten wij ook. De eerste vijf minuten. Maar niets went zo snel als luxe.

butler-clipart-KijgeGkiq    Dat wennen gaat aldus: om een uur of 5 ’s avonds kwamen we aan in het Valmorel, gebracht door de privéchauffeur die ons zojuist op het vliegveld had staan opwachten. Eenmaal aangekomen bij Club Med werden we in de Private Lounge –een kleine loungebar exclusief voor de gasten van de chalets- ontvangen om bij te komen van de reis. Iedere inspanning is er een teveel, niet? Terwijl we met een glas koude champagne in de hand kritisch luisteren naar de zangeres –goedgekeurd- die iets verderop live een intiem miniconcertje geeft, komt onze butler kennismaken en vragen of we het goed vinden als hij de koffers alvast uitpakt. Tuurlijk, prima! Wanneer we even later in ons chalet arriveren treffen we daar opnieuw onze butler aan. Ditmaal om onze jassen aan te nemen en ons in een paar minuten te vertellen waar we alles in het resort kunnen vinden, waar de verschillende pasjes en sleutel voor zijn en bovenal om ons het gevoel te geven dat dit misschien wel onze meest relaxte vakantie ooit gaat worden.

VMOC_A212_008

Tijd voor een ontdekkingstocht door het chalet. In de niet al te bescheiden woonkamer is het eerste wat opvalt het uitzicht: zo ver als de blik reikt niks anders dan bergen die ’s zomers groener dan groen zijn en ’s winters bedekt onder een meters dik wit tapijt. Prima om ’s ochtends relaxt mee wakker te worden, terwijl de butler ons een versgemaakt ontbijt naar keuze serveert, zo zullen we de volgende ochtend ontdekken. Het volgende wat onze scherpe blik opvalt, is de aanwezigheid van een afstandsbediening op de salontafel. Waarom die opvalt? Omdat er nergens een tv te bekennen is. Na op goed geluk de aanknop te hebben ingedrukt licht er een scherm op vanachter de spiegel boven de openhaard. Mysterie opgelost. Dat willen we thuis ook! Volgende raadsel is waar onze spullen zo snel gebleven zijn. We hebben immers hooguit tien minuten in de private lounge rondgehangen. De butler moet onze spiedende blik hebben opgemerkt: ‘’Excuse me sir, I put all your clothes in the closets, your toiletry in the bathroom and your shoes in the hallway.” Anticiperen, hét kenmerk van een goede butler. Na de check – hij kan wel van alles beweren- blijkt het nog waar te zijn ook: in de amper tien minuten dat wij champagne dronken is de chaos uit onze drie koffers compleet her-opgevouwen en gesorteerd over de kasten in de drie verschillende slaapkamers verdeeld. De timing van de butler blijkt geen toevalstreffer. Precies op het moment dat de gedachte opkomt dat die champagne in de private lounge toch wel érg lekker was, klinkt opnieuw zijn stem: ‘’Would you like another glass of champagne, sir?’’ Alsof hij gedachten kan lezen. Bepaald niet gek, zo’n butler. We haten nu al de gedachte dat we hem hier straks zullen moeten achterlaten.

Een kleine honderd meter lager dan ons chalet ligt het Club Med resort. Volledig gebouwd in de traditionele Savoyaardse bouwstyle van het naastgelegen dorpje Valmorel. De aanwezigheid van dit resort is wat het grote verschil maakt met andere bergchalets aan de piste. Indien gewenst maakt het gehele resort namelijk deel uit van de vakantie. De twee restaurants -een buffetrestaurant met verschillende chefs die de maaltijden naar wens van de gasten bereiden en het specialiteitenrestaurant waar á la carte gedineerd wordt- zijn beide all inclusive. Vóór het diner even uitrusten van een hele dag skiën? Boek één van de ruim vijftig behandelingen/massages in de ‘Spa by Carita’ of geniet van de rust in de buiten-jacuzzi of in het stoombad. En nee, natúúrlijk doe je de boeking van een massage of het reserveren van een tafel niet zelf. De wensen doorgeven aan de butler is genoeg. Bij aankomst op de eerste dag meteen doorlopen naar een Hot Stone Massage of een steengrill-diner? Kan geregeld worden. De gasten van de chalets worden namelijk een paar dagen vóór vertrek al door de butler gebeld met de vraag of er wellicht wensen zijn voor de dag van aankomst.

VMOV_A112_092

Een andere vraag die gesteld wordt is of je wilt snowboarden of skiën. En wat je lengte, gewicht, schoenmaat en niveau zijn. Dit om ervoor te zorgen dat de hele uitrusting alvast klaarstaat in de verwarmde privé-skilocker in het resort. De zogenoemde Easy Check-in. Daarvandaan is het vervolgens nog geen 25 meter lopen naar de piste, klaar om de bergen in te gaan. Liever vanuit de chalet de piste op zonder eerst langs het resort te hoeven? Ook dat kan. Want ja, zo’n butler moet je toch aan het werk houden. Dus die haalt met genoegen de uitrusting op in het resort en zet deze klaar in de – eveneens verwarmde – skilocker in het chalet. Het skigebied rondom Club Med Valmorel is overigens geschikt voor iede niveau. Enkele groene pistes voor de echte groentjes, veel lange blauwe pistes voor de easy-riders, ongeveer evenveel rode pistes die wat meer uitdaging bieden en ook enkele zwarte pistes voor de doorgewinterde wintersporters. Tijdens het verblijf hier de techniek wat bijschaven of wat meer zekerheid opbouwen om zelf op avontuur te gaan buiten de pistes? Ook de lessen van officiële ESF ski- en snowboardleraren zijn all inclusive en worden op vijf verschillende niveaus aangeboden.

’s Avonds zijn er activiteiten in het resort waar veel gasten – zowel van het resort als uit de chalets – samenkomen. Om een drankje te doen aan de bar, een dansje op de dansvloer, te luisteren naar de optredende bands vanuit een loungebank. Of allemaal, natuurlijk. Deze avonden zijn ook meteen de enige momenten waarop te zien is dat (toen wij er waren) het hele resort + alle 35 chaletappartementen volgeboekt zijn. Wat betekent dat er toch zo’n vijfhonderd gasten rondlopen gedurende de dag. Iets waar zowel op de pistes als in het zwembad als in het restaurant niks van te merken is.

En dan volgt onvermijdelijk het moment dat het erop zit. Dat we terug naar huis moeten. Het potentiële stressmoment van bagage verzamelen, inpakken, regelen, rennen… Maar niet hier. Want daar is onze butler al. En terwijl wij relaxed ons laatste ontbijtje in Valmorel nuttigen verzamelt hij met onnavolgbare efficiëntie uit alle kasten, laden, gaten en hoeken van ons chalet de volledige inhoud van onze koffers, welke in een oogwenk netjes ingepakt en afgesloten klaar staan voor transport.

We gaan het missen, Valmorel. Maar meer dan dat nog vragen we ons af hoe het nu verder moet. Een leven zónder butler. Zullen we daar ooit nog aan kunnen wennen?

Wat kost het?

Een verblijf in het hier beschreven resort kost dit winterseizoen (vanaf 14 december) € 14.600,- voor 7 nachten. Men betaalt dus niet per persoon maar per chalet. Inclusief alle maaltijden, skilessen, skipas en butler. Op basis van eigen vervoer. Mag dan het hele voetbalteam langskomen voor die prijs? Nee, deze prijs geldt voor een tweekamer chalet van 81m2. Daar kunnen maximaal 6 personen verblijven, waarvan maximaal 4 volwassenen.

VMOC_A212_023

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD