fbpx
Home / Fashion  / Dress for success

Dress for success

Wat is het geheim van succes? Dat je ergens hard voor werkt, doet waar je passie ligt, is een gegeven. Maar heeft je manier van kleden ook invloed? Hoe onderscheidt de succesvolle man zich qua kledingkeuze? GW ging op onderzoek uit.

De kledingkeuze staat uiteraard in relatie met de branche waarin men werkt. Iemand als Mark Zuckerberg (Founder van Facebook) kan het maken om op z’n badslippers mét sokken op kantoor rond te lopen. Een bankdirecteur komt hier niet mee weg.

AW15_HACKETT_MEN_LOOKBOOK_LOOK_2_2Expressie en perceptie

Hoe je het ook wendt of keert, kleding is -vooral in de perceptie van anderen- een uiting van je identiteit. Ook al zegt het niets over jouw kernwaarden als ‘mens’. Volgens een artikel van Businessinsider.com over hoe kledingkeuze de mate van professioneel succes beïnvloedt, geeft iemands voorkomen sterke aanwijzingen wat betreft financieel succes, gezag, betrouwbaarheid, intelligentie, en de geschiktheid voor een baan of promotie. Dit wordt ook beaamd door Claudia Hulshof, imagodeskundige en auteur van het boek ‘Signalen – Kledingstijl op je werk’: “Voor succes heb je twee dingen tegelijkertijd nodig: je moet de kans krijgen om iets te doen en dan gelijk kunnen laten zien wat je kunt. Voor het laatste heb je onder meer vaardigheden, ervaring en kennis nodig. Maar kansen krijgen hangt voor een groot deel af van positieve eerste indrukken. Die kun je zelf creëren, door aandacht te besteden aan hoe je eruit ziet en meteen te laten zien waar je goed in bent. We verwachten van een man in een mooi blauw pak meer overzicht, controle en betrouwbaarheid dan van een man in een t-shirt en een broek met gaten erin. We verwachten van een man in een hippe broek met sneakers en een edgy overhemd met opgerolde mouwen meer creativiteit en inventiviteit dan van een man in een strak pak. Zo simpel is het.”

Psychology Today voerde een onderzoek uit onder 300 volwassen mannen en vrouwen door ze foto’s te tonen van dezelfde man in een maatpak en in een vergelijkbaar confectiepak. Zijn gezicht was vervaagd zodat ze zich niet lieten afleiden door zijn gezichtsuitdrukking. Zelfs vluchtig is perceptie heel bepalend. “Binnen 3 seconden werd de man in een maatpak gunstiger beoordeeld. De beoordeling draaide echter niet om of hij goed gekleed was, maar om de eerste indruk. Perceptie in één oogopslag. Hij werd als zelfverzekerder, succesvoller, flexibeler en rijker beschouwd in een maatpak dan in het confectie-equivalent.”

 

Een stijlvolle klim

In de corporate wereld heerst een duidelijke dresscode: suit & tie. Iemand die onderaan de carrièreladder staat beschikt nog niet altijd over de middelen om te investeren in een bepaalde kwaliteit. Maar met de basisbeginselen van in ieder geval een uni grijs en donkerblauw (maat)pak is de eerste trede getrotseerd. Investeer liever in twee kwalitatieve maatpakken dan in vijf middelmatige confectiepakken. “Men wil steeds meer af van fast fashion, want je wilt liever niet hetzelfde dragen als je collega.” zegt Bastiaan Tan, maatwerkspecialist en mede-eigenaar van Gallery Tailors. “Bovendien heeft niemand een confectiemaat en moet een pak een feest zijn om te dragen, aanvoelen als een tweede huid. Als je goed in je pak zit, zul je ook zelfverzekerder zijn en dat uitstralen.” Hoe succesvoller de carrière zich ontwikkelt, hoe meer het belang van een voorbeeldfunctie een rol gaat spelen. “Iemand in een topfunctie motiveert ook het stijlgevoel binnen de andere lagen van het bedrijf door zich goed te kleden.” aldus Tan. “Als je even goed bent als je concurrentie, kan je kledingkeuze juist doorslaggevend zijn” vervolgt hij. “Overdressed is nooit het geval, underdressed kan wel.”

De kracht van details

Trends en formele kleding dagen elkaar nog steeds uit. Helemaal sinds de Casual Friday erin is geslopen. Want hierin zal ook menig man bepaalde stijlkeuzes moeten maken. Wordt het een nette jeans met een maatshirt? Of een chino, een ongevoerd (ofwel unconstructed) jasje en een pochet? Wie een topfunctie in de creatieve sector bekleedt, kan vooralsnog losser omgaan met heersende dresscodes; er wordt meer geëxperimenteerd met kleuren en stofkeuzes. Binnen de corporate wereld blijft het lastig om je te onderscheiden, dus komt het neer op een goed gevoel voor details: stropdas, pochet, schoenen, horloges… Voor Véronique Nichanian, Hoofd Designer Menswear van Hermès, valt of staat een outfit met de juiste details. In een interview met Business of Fashion zegt ze hierover: “Details zeggen veel over keuzes van een man: horloges zijn een mannelijke kijk op sieraden. Net zoals schoenen zijn ze een teken van elegantie. Non-ostentatieve details zijn de sleutel tot de allure van een man.”

Horloges. Wordt daar niet vaker over gezegd dat een man er -naast z’n auto- zijn status aan ontleent? Aan de Amsterdam Watch Company (AMC), gespecialiseerd in premium vintage en exclusieve horloges, vroegen we of een succesvolle man aan een bepaald type horloge herkend kan worden: “Een succesvolle man is een man die nadenkt over de details. Welk type horloge hij kiest is niet echt van belang. Dat kan een Rolex zijn, een mechanische Oris, maar ook een mooie gelimiteerde Van der Gang. Het kan een horloge in elke prijsklasse zijn, máár er is wel goed over nagedacht.”

1_first_speedmaster

Wat de AWC opvalt is dat de premium vintage horloges meer in trek zijn dan de nieuwe klokken, want het aanbod is kleiner. En dat heeft alles te maken met de behoefte aan exclusiviteit, de wil om zich te onderscheiden: “Naar bijzondere Rolex horloges is erg veel vraag. Deze zijn dan ook vaak al verkocht voordat ze in de winkel arriveren. En ook de Omega Speedmasters van voor 1969 zijn erg in trek.”

De ‘sociale’ invloed

Social media speelt een steeds grotere rol in de keuze voor bepaalde kleding en accessoires, want men kan makkelijker als een ‘voyeur’ een kijkje nemen in het leven van mensen die men bewondert; of dit nu beroemdheden zijn of andere succesvolle persoonlijkheden. Met name Instagram is een dankbare database voor inspiratie aan het worden. Onderzoek heeft al uitgewezen dat maar liefst 71% van de consumenten eerder geneigd is om iets te kopen wat ze op social media hebben gezien (Bron: Frankwatching -2014). Zo merken ze ook bij de Amsterdam Watch Company: “Als wij een bijzonder horloge op Instagram plaatsen, dan is deze vaak de volgende dag verkocht. Er wordt er maar één aangeboden. En premium vintage horloges stijgen in waarde. Dat is iets wat veel mensen doorhebben.” Volgens Claudia Hulshof is de invloed van social media vooral onder de jongere generatie groot, omdat zij nog veel experimenteren met het vinden van hun stijl en identiteit. Deze invloed is in de corporate wereld ook merkbaar, zij het in mindere mate. Maar toch: “Je ziet dat de mores wat losser worden. Steeds vaker duikt een t-shirt onder een kek jasje op, of zien we sneakers onder een pak. We zien meer losse jasjes en broeken dan echte pakken.” zegt Hulshof. “We zien minder het klassieke beeld van dezelfde kleur in riem en schoenen, en meer variatie. Het is allemaal niet overweldigend, maar het verandert wel mee.”

Het belang van de juiste kledingkeuze moet dus niet worden onderschat. Je voorkomen is een onderdeel van je waardebepaling op de professionele markt. Maak bewuste en goed doordachte keuzes. “Als je je al hebt bewezen, of als je een uitzonderlijk talent bent, drijf je wel boven, en kun je je veel vrijheid permitteren. Als je (nog) niet bekend bent of gezien wordt als uitzonderlijk talent, dan is het raadzaam te weten ‘hoe het werkt’ en hier je voordeel mee te doen.” zegt Hulshof. “Dat betekent niet dat je je helemaal moet aanpassen. Er is al genoeg eenheidsworst om ons heen te zien. Het betekent wél dat voldoende herkenbaarheid op het eerste gezicht waarschijnlijk een goed plan is.” Tenslotte heeft maatwerkspecialist Bastiaan Tan nog een handige tip voor de starters in de carrièrejungle: “Ga, alvorens ergens te solliciteren, een kijkje nemen bij het bedrijf om te zien hoe men zich daar kleedt. Het geeft een goede indicatie voor je eigen kledingkeuze.” En hou sowieso dit artikel in je achterzak. Succes gegarandeerd.

Tekst: Karine Bloem Foto’s: Hackett & Omega

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD