Home / Art  / A Gent’s Car: Alfa Romeo 6C 2500 SS Villa d’Este Coupé

A Gent’s Car: Alfa Romeo 6C 2500 SS Villa d’Este Coupé

Halverwege de twintigste eeuw sluit Alfa Romeo een tijdperk af, het tijdperk van de handgebouwde Alfa. De fabelachtige 6C 2500 SS Villa d’Este Coupé is de passende hekkensluiter van dit era. Want wat als exclusief niet exclusief genoeg is?

Dit jaar viert het Turijnse automerk haar 105-jarig bestaan. In al die jaren heeft Alfa Romeo nooit concessies gedaan, maar altijd haar eigen filosofie behouden. Of je er nu eentje van voor de oorlog ziet rijden of een model uit de jaren ‘90, een Alfa is een Alfa en dat zie je. Direct. En nee, niet alleen aan de herkenbare V-vormige grille. Een Alfa is sportief, vooruitstrevend en bovendien nét even anders dan het dertien-in-een-dozijnwerk dat het straatbeeld vult. Als een frisse bries door grijze muizenland.VE15_r113_002

Zo’n zesenzestig jaar geleden is dat niet anders. Alfa Romeo besluit haar succesvolle 6C 2500-serie te bekronen met een klapstuk. In 1949 debuteert de 6C 2500 Super Sport op het Concours d’Elegance dat plaatsvindt bij de beroemde Villa d’Este aan het Comomeer. De gestroomlijnde Superleggera-body is met de hand gebouwd door de Milanese meesterbouwers van Touring. Het publiek smult ervan. Het resultaat? De Gran Premio Referendum, ofwel de publieksprijs voor het mooiste design.

Snelheid uitgedrukt in plaatstaal

Reden genoeg voor Alfa om het speciale type om te dopen tot 6C 2500 SS Villa d’Este Coupé. Een hele mond vol. Een flink geüpgradede versie van de vooroorlogse 6C 2500 diende als basis, aan de carrosseriebouwer de taak om die basis te voorzien van een passend uiterlijk. Tussen 1949 en 1952 zouden de Milanezen slechts 31 Villa d’Este Coupés bouwen. Daarvan zijn er, geheel volgens aloude custom carrosserie-traditie, geen twee hetzelfde.

Dit geldt ook voor de hierboven afgebeelde 6C 2500 met chassisnummer 915882. Op 9 november 1949 wordt een nagelnieuw SS-chassis met een 2,5 liter zescilinder lijnmotor afgeleverd in het atelier van Carrozzerria Touring. Drie maanden lang werken de ambachtsmannen dag en nacht aan de unieke body voor het kunstwerk op vier wielen. Op 11 februari 1950 is het zover: een van de laatste met de hand gebouwde Alfa’s van zijn tijd ziet het levenslicht.

VE15_r113_005Nummer 915882 is gestroomlijnder dan zijn dertig collega’s. Dat komt vooral door het ontbreken van bumpers, al heeft het front er wel de bevestigingspunten. We helpen u even uit de droom: deze zitten er puur voor de sier. De prominent geplaatste koplampen en rijverlichting in Le Mans stijl maken het sportieve karakter van het front helemaal af. Om nog maar te zwijgen over de lijn van de auto, van voor tot achter vloeiend, sierlijk en aerodynamisch. Kortom, pure snelheid uitgedrukt in plaatstaal.

Hollands tintje

Eenmaal showcar af, gaat de rechtsgestuurde Alfa vanuit Italië naar de overkant van de grote plas, om daar in rap tempo van eigenaar te verwisselen, tot de auto eind jaren ‘70 een plekje vindt in de collectie van de Amerikaan Homer Tsakis, die de auto deels restaureerde. Wanneer deze hem noodgedwongen van de hand moet doen, vertrekt de auto richting Japan, om daar een volledige restauratie te ondergaan. De sleutels vonden in de Japanse honkbalster Masayuki Kakefu hun nieuwe eigenaar.

Zoals wel vaker in autoland heeft deze Italiaanse wereldreiziger ook een Hollands tintje. In 2007 koopt de Nederlandse racelegende Toine Hezemans de auto, maar hij doet ‘m krap een jaar later alweer van de hand. Niet heel vreemd, de laatst bekende prijs waarvoor de auto te koop stond is een schamele negen dollarton. En gezien dat al een tijdje terug is, kunnen wij ons voorstellen dat dit schoolvoorbeeld van een droomhuwelijk tussen Italiaans raffinement en design alleen maar meer waard is geworden.

Tekst: Jeroen Jansen  Beeld: Courtesy of RM Auctions

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD