fbpx
Home / Go!  / XF 2.0

XF 2.0

Jaguar nam de XF van top tot teen onderhanden, vond zo’n beetje ieder schroefje opnieuw uit, herdacht alles wat ooit briljant had geleken naar nog briljantere hoogten en stopte dit alles in… de nieuwe XF.

XF_V6S_GlacierWhite_086Het moge duidelijk zijn: die naam was niks mis mee, zo constateerden de Britten. Maar voor het overige was de XF toe aan een grondige renovatie. En ze hadden een punt. De letters XF staan namelijk voor de meest gelauwerde Jaguar ooit. Hij scoorde 145 prijzen wereldwijd en er gingen er maar liefst 280.000 van over de toonbank. Da’s een puike prestatie, zeker wanneer je erbij bedenkt dat dit gebeurde in de jaren 2007-2014, toch niet de meest florissante jaren in onze economische geschiedenis. Maar de potentie van de XF is velen malen groter dan dit, zo gelooft Jaguar. Het model moet rechtstreeks de strijd aangaan en -kunnen met de Duitse grootmachten. Als spannend alternatief voor de sportieve zakenman die nu eindelijk wel eens iets anders wil dan wéér een Mercedes, Audi of BMW. En om dat te realiseren werd de XF dus even helemaal opnieuw uitgevonden. Althans, voor zo’n 85 procent. Want het wiel opnieuw uitvinden gaat ook Jaguar een stapje te ver. Maar goed, bijna helemaal nieuw dus en dat resulteert in een aantal belangrijke voordelen. Zo is de auto, afhankelijk van motoruitvoering, tot zo’n 190 kilogrom lichter dan zijn voorganger was. Jaguar maakt namelijk dankbaar gebruik van aluminium, dat de basis vormt voor vrijwel het gehele chassis. De nieuwe XF is stijver. En fractioneel korter ook. En ietsepietsie lager. Maar binnenin ruimer; dat dan weer wel. En ook de wielbasis is zo’n 5 centimeter gegroeid.

XF_V6S_GlacierWhite_087Het resultaat is meer efficiency en dynamiek. Een echte ‘rijders-auto’ dus, die beschikt over een geweldige wegligging, zo mochten wij beproeven gedurende vele kilometers bergop- en af kronkelend door de zuidelijke uitlopers van de Pyreneeën en vrolijk driftend over het circuit van Navarra. Achterwielaandrijving geldt op de XF als standaard, maar wie zo’n vijf mille extra ophoest kan genieten van de veiligheid die 4-wielaandrijving biedt. Qua motoren zijn er smaken te over, al komt het woord hybride in het woordenboek van Jaguar vooralsnog niet voor. Benzine of diesel dus. Eerste categorie begint bij een 2.0 liter turboblok met 240 PK (€ 61.150,-) en kent als topper de XF-S uitvoering met 3.0 V6 Supercharged met 380 PK (€ 89.250,-). De zelfontbranders starten bij € 46.950,- voor een 2.0 liter met 163 pk en kennen als uitsmijter de 3.0 liter V6, goed voor 300 pk (€ 74.900,-).

XF_V6S_GlacierWhite_112Onze favoriet? Dat hangt af van het moment. Van de stemming ook. En van de béstemming, natuurlijk. Eerste instinct zegt XF-S met vierwielaandrijving. Maar bij gebrek aan haarspeldbochten en andere uitdagende wegen in het Nederland se landschap gaan we misschien wel voor de 3.0 liter V6 diesel. De 700 Nm trekkracht maken deze XF tot een subliem relaxte auto voor lange ritten. En dát biedt weer als voordeel dat we lekker lang kunnen spelen met de InControl Touch Pro. Deze door Jaguar zelf ontwikkelde bedieningsunit met 10,1 inch touchscreen beschikt namelijk over zoveel ingenieuze –en nuttige- technosnufjes, persoonlijke menu’s, innovatieve navigeer mogelijkheden, eigen 3G-netwerk en muzikale en andere entertain-kwaliteiten, dat geen rit lang genoeg is om het allemaal te ervaren…

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: