fbpx
Home / Hi-tech  / GW selectie 2015

GW selectie 2015

2016 is inmiddels in volle gang, de eerste horlogebeurs al achter de rug en er komt een lading nieuwe horloges op ons af. Dus snel nog even in retrospectief: wat waren dé toppers uit 2015?

Wij selecteerden onze favorieten op basis van stijl, uitstraling en/of originaliteit. Een volstrekt subjectief samengestelde selectie, met voor iedere gelegenheid het juiste klokje, onderverdeeld in de categorieën sportief, dress, high complication, skeleton en exotisch. Enjoy!

jaquet drozNaam: Jaquet Droz The Charming Bird (Categorie: Exotisch)

GW favoriet omdat: Oké, eerst het excuus: wie een vogel op de pols draagt, voelt zich nooit alleen. Maar belangrijker: wát een prachtig stukje vakmanschap is dit, zeg! Op afroep draait het vogeltje onder het gebolde saffier niet alleen rondjes, gaat zijn snavel open en dicht en zijn vleugels op en neer, maar gaat hij bovendien… levensecht fluiten. Om dit te bereiken werd het automatische kaliber uitgerust met kleine blaasbalgjes van saffier en carbon, een soort microfluitjes, die zichtbaar zijn via de voorzijde van het horloge. Het klassieke decoratiewerk op het vogeltje in combinatie met daarachter de ongelooflijk verfijnde techniek zichtbaar in actie, zorgt voor een fascinerend beeld.

Richtprijs: € 410.600,-

Nice to know: Horloges-met-geluid zijn vrijwel altijd geïnspireerd op slagwerk- of snaarinstrumenten. Jaquet Droz haalde zijn inspiratie verrassend genoeg uit de hoek van de blaasinstrumenten.

Jaquet Droz wordt in Nederland exclusief verkocht bij Tourbillon Boutique.

 

orisNaam: Oris Divers Sixty-Five (Categorie: Sportief)

GW favoriet omdat: Er zijn de laatste jaren legio retro horloges geïntroduceerd, gebaseerd op oude duikhorloges. Wij zijn er blij mee. Oris deed dat ook, en benaderde het origineel zeer dicht in zowel uitstraling als kleur. Daarin is het niet uniek. Maar gekoppeld aan het vriendelijke prijskaartje is dit wel een van de leukste horloges die dit jaar op de markt kwamen.

Richtprijs: € 1600,-

Nice to know: Aan de basis van dit horloge stond de Nederlandse Oris-vertegenwoordiger Gijs van Hoorn, die inspiratie putte uit zijn privé collectie klassiekers.

 

Naam: Omega SpeedMaster Dark Side of the Moon Vintage Black (Categorie: Sportief)omega

GW favoriet omdat: We zijn over het algemeen geen fan van zwarte horloges… tot we dit exemplaar in handen kregen. Een indrukwekkende mix van modern en retro. Een Speedmaster is sowieso een musthave voor iedere horloge liefhebber. En in iedere collectie hoort ook zeker een zwart model. Dan is dit met afstand de beste twee-vliegen in-een-klap-optie.

Richtprijs: € 10.600,-

Nice to know: Omega heeft ook de witte en grijze kant van de maan in horlogevorm vereeuwigd.

 

anonimoNaam: Anonimo Militare (Categorie: Sportief)

GW favoriet omdat: Anonimo is bezig met een come-back. En dit is het belangrijkste referentiemodel: de Militare. Met mechanische kroonprotectie, de cijfers geplaatst in een kenmerkende driehoek en een kast gemaakt van brons. Opvallend anders en stijlvol.

Richtprijs: € 4.750,-

Nice to know: Hét handelsmerk van Anonimo is bronzen kasten. Maar omdat die minder commercieel zijn, liggen in de etalages vooral stalen modellen.

 

Naam: Blancpain l’Evolution Tourbillon Carrousel (Categorie: Skeleton / High Complication)blancpain

GW favoriet omdat: Een moderne, bijna agressief design vol scherpe hoeken. Maar daarachter openbaart zich een wereld van micromechanica op het allerhoogste niveau. Met vliegend tourbillon én vliegend carrousel, die samen voor een optimale tijdmiddeling zorgen. Techniek die doet duizelen.

Richtprijs: € 350.200,-

Nice to know: op de carrousel-kooi is een laser-cut initiaal van het merk geplaatst. Nooit eerder werd dit gedaan op zo’n klein component.

 

iwcNaam: IWC Portofino Handwound Monopusher (Categorie: Dress / High Complication)

GW favoriet omdat: Een ‘incognito-chronograaf’ die met goed fatsoen onder een chique pak kan worden gedragen. Slechts één bescheiden knop en een glad ronde, witgouden kast. Slechts de wijzerplaat verraad dat hij meer in huis heeft dan tijd en datum alleen. En die band mag er ook zijn!

Richtprijs: € 27.400,-

Nice to know: Dit horloge brengt de drager in beweging. Het moet namelijk handmatig worden opgewonden, eenmaal per acht dagen.

 

Naam: Jaeger-LeCoultre Reverso à Eclipse Van Gogh Sunflowers (Categorie: Dress / High Complication)jaeger lecoultre

GW favoriet omdat: Dit horloge combineert twee absolute iconen: het legendarische Reverso-model op zich, en dan achter de wegschuifbare wijzerplaat De Zonnebloemen van onze ‘eigen’ Van Gogh. Een micro-vervalsing, gemaakt door een groot artiest. Meesterwerk op meesterwerk dus.

Richtprijs: € 75.000,-

Nice to know: Het idee voor dit horloge kwam van Jacco Goossens, general sales manager van Gassan Diamonds. En er zou zomaar een tweede variant kunnen komen, in platina.

 

hermesNaam: Hermès In the Pocket (Categorie: Dress)

GW favoriet omdat: Het blijft de ultieme match met een goed kostuum: een klassiek zakhorloge. Maar Hermès gaat voor vrijheid, blijheid en laat de drager zelf kiezen: in de zak of om de pols. Daarvoor levert dit modehuis, noblesse oblige, natuurlijk de mooiste lederen draag-accessoires voor bij dit roségouden horloge.

Richtprijs: € 28.700,-

Nice to know: Hermès, van origine zadelmaker, gebruikt steeds minder zadelleer in zijn producten. De horloges hangen voornamelijk aan alligatorleder.

 

Naam: Cartier Rotonde Grand Complication (Categorie: Skeleton / High Complication)cartier

GW favoriet omdat: Dit is de meest complexe Cartier ooit. Vijf jaar ontwikkelingstijd, 578 onderdelen. Combineert de drie meest exclusieve complicaties: eeuwigdurende kalender, vliegend tourbillon en minute repeater. Kost wel wat.

Richtprijs: € 630.000,-

Nice to know: Productie van alle onderdelen duurt 15 weken, afwerken en decoreren 10 weken en het assembleren daarna duurt nog eens 5 weken.

 

lange und sohneNaam: A. Lange & Söhne Zeitwerk Minute Repeater (Categorie: High Complication)

GW favoriet omdat: De Duitsers uit Glashütte hebben een originele minute repeater bedacht: hij slaat niet de uren, kwartieren en minuten, maar de uren, tientallen minuten en minuten. Waarom? Omdat de tijd op de digitale wijzerplaat óók wordt aangeduid in decimalen en niet in kwartieren. Logisch, niet?

Richtprijs: € 440.000,-

Nice to know: De Cartier, elders in dit artikel, heeft al aardig wat onderdelen in huis, maar dit horloge doet er nog een serieus schepje bovenop: 771 in totaal!

 

glashutte originalNaam: Glashütte Original Senator Cosmopolite (Categorie: High Complication)

GW favoriet omdat: Misschien wel het meest complete mechanische reizigershorloge ooit. Toont twee tijdzones met dag/nacht indicatie, houdt rekening met zomer- en wintertijden, toont referentiesteden en is zelfs te gebruiken voor de tijdzones gebaseerd op halve uren én kwartieren.

Richtprijs: € 37.200,-

Nice to know: Kwartierentijdzones zijn zeldzaam en niet bepaald om de hoek. U vind ze in Chathameilanden (Nieuw Zeeland), Eucla (Australië) en Nepal.

Glahütte Original wordt in Nederland exclusief verkocht bij Tourbillon Boutique.

 

breitlingNaam: Breitling Aerospace Evo Night Mission (Categorie: Sportief)

GW favoriet omdat: Die wijzerplaat valt tenminste op. Mag ook wel, want dankzij het SuperQuartz uurwerk geeft ie de tijd akelig nauwkeurig aan. Achter die enkele kroon gaat bovendien een batterij aan functies schuil: 1/100 chrono, alarm, countdown, kalender met schrikkeljaar, 2e tijdzone en noem maar op.

Richtprijs: € 5.180,-

Nice to know: Speciale editie ter gelegenheid van 30 jaar Aerospace, welke in 1985 werd geïntroduceerd. Oplage 300 stuks.

 

Naam: TAG Heuer Monaco V4 Phantom (Categorie: Exotisch)TAG_Heuer_MonacoV4_phantom_WAW2091.FC6369_champi

GW favoriet omdat: TAG Heuer durfde het aan om een revolutionaire weg te bewandelen en lanceerde enige jaren geleden ’s wereld eerste horloge met riem-aandrijving. De nieuwste variant daarop is dit geheel (kast en bruggen) uit Carbon Matrix Composite opgebouwd ‘stealth’ horloge.

Richtprijs: € 43.000

Nice to know: Het opwindgewicht van dit horloge is gemaakt van wolfraam en draait niet rond, maar beweegt lineair.

 

meistersingerNaam: MeisterSinger Adhaesio (Categorie: Dress / Sportief)

GW favoriet omdat: MeisterSinger houdt op kunstige wijze vast aan zijn éénwijzer-filosofie in deze worldtimer: één grote wijzer om de plaatselijke tijd te tonen, een symbooltje in de vorm van een huisje voor een 24-uurs aanduiding van de thuistijd en ook nog een datumweergave.

Richtprijs: € 2398,-

Nice to know: Het idee van slechts één wijzer is niet nieuw: kerkklokken in de middeleeuwen hadden er ook slechts een. Toen was dat omdat er mechanisch niet meer mogelijk was. MeisterSinger doet het omdat het meer wijzers niet nodig vindt.

 

Naam: Patek Philippe Calatrava Pilot Travel Time (Categorie: Sportief)

patekGW favoriet omdat: Het meest verrassende – en besproken- horloge dat Patek Philippe dit jaar introduceerde. Een heus pilotenhorloge. Stoer en masculien en bovendien heel handig, want de tweede tijdzone met dag/nachtindicatie laat zich eenvoudig voor- en achteruit verstellen met de pushers op 8 en 10 uur.

Richtprijs: € 43.300,-

Nice to know: De lancering van dit pilotenhorloge mocht dan wel een verrassing zijn, het was niet het eerste pilotenhorloge dat Patek Philippe op de markt bracht. Voorgangers waren er in de jaren dertig van de vorige eeuw.

 

armin_strom_skeleton_pure_white_gold_1-1Naam: Armin Strom Skeleton Pure (Categorie: Skeleton)

GW favoriet omdat: Opengewerkte horloges is hét handelsmerk van Armin Strom. In dit model leggen ze nog eens extra aandacht op die open structuur door de bruggen driedimensionaal blauw te rhodineren en zo optimaal zicht te bieden op de dubbele veerton en andere mechanische componenten.

Richtprijs: € 49.000,-

Nice to know: Het openwerken van een uurwerk behoort tot de meest uitdagen disciplines in de horlogewereld. Alles wat overbodig is wordt weggehaald, maar een tiende millimeter teveel weggehaald en de gehele structuur kan uit balans raken.

 

Naam: Parmigiani Tonda 1950 Squelette (Categorie: Skeleton)parmigiani

GW favoriet omdat: Een feestje voor de ogen van de liefhebber van mechanica. Niet minder dan 127 interne hoeken op platen en bruggen moesten -na openwerken- worden afgekant, om tot dit transparante geheel te komen. Dat kostte 40 uur werk. Maar nu kan de toeschouwer zelfs via de voorkant van het horloge genieten van de beweeglijke platina microrotor op de achterkant.

Richtprijs: € 35.500,-

Nice to know: Onzichtbaar, maar wel aanwezig. Dit horloge beschikt over een wijzerplaat. Maar omdat die is gemaakt van saffierglas, is hij volledig onzichtbaar. Er is echter ook een damesuitvoering en daarbij is het saffierglas semitransparant gemaakt. Dat onttrekt de techniek deels aan het oog en geeft een verrassend ander effect.

 

Montblanc Tourbillon Cylindrique Geosphères Vasco da Gama - Mood white 111675Naam: Montblanc Collection Villeret Tourbillon Cylindrique Geosphères Vasco da Gama (Categorie: High Complication)

GW favoriet omdat: In één oogopslag zien hoe laat het is, overal ter wereld. Met dit horloge kan het. Maar vooral de manier waarop is fascinerend: de lokale tijd wordt afgelezen in uren en minuten, de ‘thuistijd’ in uren op de kompasroos op 6 uur en twee kunstig gemaakte driedimensionale wereldbollen voor de tijd overal elders in wereld, zowel het Noordelijk als Zuidelijk halfrond, dag en nacht. Om het geheel nog iets levendiger te maken is ook voorzien in een wervelende tourbillon op 12 uur.

Richtprijs: € 250.000,-

Nice to know: Vasco da Gama was de eerste Europeaan die een veilige route vond om van het Noordelijk naar het Zuidelijk halfrond te zeilen, van Europa naar India. Dit is Montblanc’s eerbetoon aan die expeditie.

 

PANERAI_PAM00604_DETAIL 4Naam: Panerai Radiomir Firenze 3 Days Acciaio (Categorie: Sportief)

GW favoriet omdat: Dit horloge meet 47 mm en is daarmee precies even groot als het origineel uit 1936. De kast is gemaakt van keihard AISI 316L staal, vandaar dat de graveur een volle week mee bezig is om het te voorzien van zijn kunstige motieven. Dat doet hij 99 weken in totaal, want meer horloges worden niet gemaakt.

Richtprijs: € 18.800,-

Nice to know: De Radiomir Firenze wordt uitsluitend verkocht in de Panerai boetique in de Toscaanse stad, daar waar de historie van dit merk begon.

 

Naam: Piaget Emperador Coussin Tourbillon Skeleton (Categorie: High Complication / Skeleton)piaget

GW favoriet omdat: Piaget doet het weer: opnieuw een ’s werelds platste. Ditmaal is het een opengewerkt automatisch tourbillon horloge. In de kast, slechts 8.85 m dik, zien we een prachtig uurwerk waaraan direct twee zaken opvallen: het is vrijwel geheel gemaakt van goud en beschikt over een ‘omgekeerde’ bouwwijze, waardoor de rotor aan de voorzijde zichtbaar is.

Richtprijs: € 298.000,-

Nice to know: Veelal worden in kussen-vormige kasten ronde uurwerkjes geplaatst. Niet in dit geval. Het Calibre 1270S werd door Piaget speciaal voor deze speciale kastvorm ontwikkeld.

 

Frederique_Constant_Manufacture_Classic_Moonphase_FC-715S4H6_1Naam: Frédérique Constant Classic Manufacture Moonphase (Categorie: Dress / Sportief)

GW favoriet omdat: Een maanfasehorloge dat mooi het midden houdt tussen klassiek, elegant en, door de iets bredere indexen en dikkere kastrand, zelfs een beetje stoer. Voorzien van scharnierdeksel op de achterzijde, dat na openen zicht biedt op een door Frédérique Constant zelf ontwikkeld uurwerk.

Richtprijs: € 3600,-

Nice to know: Klokken met maanfase werden ooit ontwikkeld om voorspellingen te kunnen doen over beschikbaar licht en getijden. Tegenwoordig is het op horloges vooral bedoeld als visuele traktatie – zoals ook bijvoorbeeld een tourbillon dat is.

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD