fbpx
Home / Go!  / Multinational

Multinational

Anonimo, Italiaans van origine, Zwitsers van makelij, slaat de handen ineen met VanDutch Yachts, Hollands van origine, Amerikaans van makelij.

NAUTILO_blueVier nationaliteiten die samenkomen in één horloge? Dat vraagt om de nodige uitleg. Anonimo is een relatief jong horlogemerk, maar met een interessante geschiedenis. De basis ervan ligt in het Italiaanse Florence en bestaat feitelijk uit de nalatenschap van Panerai (u weet wel, dat andere Italiaanse horlogemerk) en diens voormalige toeleveranciers. Toen Panerai werd opgekocht door de huidige Richemont Group en verkaste naar Zwitserland bleven in Florence diverse mensen en machinerie achter. Federico Massacesi, voormalig zakenpartner van het modebedrijf Salvatore Ferragamo rook zijn kans en richtte in 1997 het merk Anonimo op. Waarbij hij vrijelijk kon rekruteren uit alle knowhow die Panerai had achtergelaten. Sterker nog, voormalig Panerai-baas en marine officier Dino Zei raakte op een gegeven moment zo gecharmeerd door Anonimo, dat hij zijn naam aan het merk verbond.

Anonimo profileerde zich met forse horloges, geënt op de nautische wereld, gefreesd uit massieve blokken metaal en veel gebruik makend van hetzelfde brons dat ook in de scheepsbouw wordt gebruikt. Een collectie waarbij de focus vooral lag op de in huis geproduceerde kasten, getuige het trotse opschrift Handcrafted in Firenze op de wijzerplaten. Rond 2010 werd het echter stil rond het Florentijnse merk en leek het ten onder te gaan aan de financiële crisis en interne problemen. Tot in 2013 het nieuws kwam dat het merk was opgekocht door een groep private investeerders en zich voorbereidde op een come-back. Die is nu een feit. Anonimo heeft zijn collectie versmald tot twee lijnen: Militare Classic en Nautilo. Opvallende, maar ook ingetogen creaties, die een herkenbare signatuur voeren. Inderdaad, er is met een schuin oog gekeken naar stiefbroer Panerai – één serie met mechanische kroonprotector en één zonder – maar de invulling ervan is duidelijk anders. Nog een overeenkomst: op de Anonimo wijzerplaat heeft Handcrafted in Firenze nu plaatsgemaakt voor Swiss Made. Want ja, ook deze voormalig Florentijnse firma heeft zijn hoofdkantoor inmiddels gevestigd in het mekka van de horloge-industrie. Reden? Nabijheid van horloge-knowhow, belastingtechnische, het kwaliteitsimago van ‘Swiss Made’, noem maar op.

Ondanks de overeenkomsten en de band uit het verleden wil Anonimo niet de concurrentiestrijd aangaan met Panerai. Anonimo hanteert lagere prijzen (circa 2000 – 3500 euro), maakt gebruik van Sellita uurwerkjes met Dubois Depraz-modules en heeft vooralsnog niet de ambitie om zelf de manufactuur te gaan uithangen. Maar wie weet waar een succesvolle herlancering toe kan leiden…

BB1A9386Een van de activiteiten om Anonimo in the picture te zetten is een samenwerking met VanDutch Yachts. Deze van origine Nederlandse bouwer van luxe jachten werd opgericht in 2008 in Heerenveen en introduceerde als eerste product de VanDutch 40. Daarvan zijn inmiddels meer dan 135 exemplaren verkocht. Expansiedrift deed de firma verhuizen naar het Amerikaanse Pulaski in de staat Wisconsin. Tegenwoordig omvat het portfolio van snelle, uiterst strak gelijnde en minimalistische jachten ook een 30, 55 en binnenkort ook een 75 footer.MOET ER IIG IN!

En dan is daar het horloge: een edelstalen Anonimo Militare Chrono, voorzien van VanDutch logo op wijzerplaat en zijkant van kast. Een zeer limited edition met een oplage van slechts 50 exemplaren wereldwijd, die per stuk € 3500,- moeten kosten. Uitsluitend verkrijgbaar bij de VanDutch dealer in Cannes, Frankrijk. Ze zullen snel uitverkocht zijn. Voor de clientèle die dit soort motorjachten vaart is het namelijk een koopje: één volle tank benzine voor de VanDutch 55 kost meer.

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: