fbpx
Home / Places  / Beautiful Botswana

Beautiful Botswana

De reis erheen duurt een uurtje of 18 tot 22. Maar dan ben je ook ergens. Namelijk in één van de grootste dierentuinen ter wereld. Eentje zonder hekken. Eentje waar een maaltijd voor de roofdieren vrolijk grazend rondloopt. Eentje ook, waar de mens slechts een schakeltje in de voedselketen is…

naamloos-3607

Op het heetst van de dag proberen de olifanten een beetje verkoeling te vinden in een van de schaars aanwezige schaduwplekken

Terwijl we over het zandpad stuiteren trapt gids Gordon onverwacht op de rem van de customized Landrover Defender en schieten we naar voren in onze stoelen. We kijken om ons heen. Wat heeft hij gespot? Gordon rijdt een stukje achteruit, opent zijn portier, doet een graai naast de wagen en toont vervolgens met een bedenkelijk gezicht een plastic aansteker. “Die hoort hier niet.” En na een nadere inspectie: “Maar hij doet het nog wel!”, waarna hij het ding op de passagiersstoel naast hem kwakt.

naamloos-3957

Een leeuw vind je door eerst zijn sporen te vinden

Botswana, zo groot als Frankrijk, bestaat voor driekwart uit ongerepte natuur. Het is een leeg, uitgestrekt landschap dat varieert van moerasland tot steppe, savanne en woestijn. Een land waar je dagen doorheen kunt rijden zonder één spoor van menselijke aanwezigheid te ontdekken. De gebeurtenis met de aansteker is illustratief voor hoe de gidsen omgaan met dit land. Ze koesteren de ongereptheid en doen er alles aan om deze in stand te houden. In deze onmetelijke vlakten valt een verloren aansteker op als een mestkever op de Noordpool: misplaatst, maar ook vrijwel onzichtbaar. Je moet er dus oog voor hebben. En dat hebben de gidsen hier als geen ander. Ze lezen de aarde, zien iedere afwijking, vinden ieder spoor. Een kwaliteit die er voor zorgt dat we tijdens ons verblijf hier vrijwel al het wild traceren waar we op gehoopt hadden: leeuwen, luipaarden, wilde honden, nijlpaarden, krokodillen, olifanten en talloze hoefdieren.

Persoonlijk

naamloos-3504

In the middle of nowhere, bewaakt door krokodillen en nijlpaarden, ligt een persoonlijke verrassing.

We bezoeken Botswana op uitnodiging van Wilderness Safaris. Deze organisatie werd opgericht in 1983 en geldt nu als de belangrijkste aanbieder van eco-safaris op het Afrikaanse continent. Wilderness Safaris is actief in acht landen (Botswana, Kenia, Namibië, Rwanda (vanaf 2017), de Seychellen, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe), beheert in totaal zo’n vijftig luxe kampen en bestrijkt met zijn safari’s zo’n 2,5 miljoen hectare wildernis. Een flinke organisatie dus. Des te knapper is de sfeervolle, maar vooral ook persoonlijke service die het in ieder kamp weet te realiseren. Dat begint al bij het arriveren. We worden ‘aan de poort’ onthaald met uitbundige zang en dans, uitgevoerd door stafleden die dezelfde avond het eten serveren of dit in de keuken bereiden. Ook de meer gebruikelijke welkomstdrankjes en verfrissende doekjes ontbreken vanzelfsprekend niet, maar het is dat muzikale optreden in het schemerdonker wat direct zorgt voor die onvergelijkbare ‘Wilderness Safaris atmosfeer’. Deze wordt voortgezet in het feit dat de stafleden ons direct al bij naam kennen en de handgeschreven en gedecoreerde briefjes die we regelmatig op ons bed aantreffen om een activiteit aan te kondigen. Die persoonlijke noot gaat ver: tijdens een avondsafari van enkele uren treffen we midden in de wildernis, aan de rand van een meertje vol nijlpaarden en krokodillen, een vrolijk gedekt tafeltje aan. Daarop een champagne-emmer vol ijs, een mooie fles wijn en twee glazen. Er ligt een handgeschreven felicitatiebriefje bij: “Omdat goede wensen nooit te laat komen.” En dat terwijl ik nergens kenbaar heb gemaakt dat ik twee weken eerder jarig was. Later zal blijken dat stafleden na plaatsing van deze verrassing nog een keer terug zijn gereden om het ijs bij te vullen.

De magie

OPENINGSFOTO?

Het onontkoombare verbond tussen dood en leven oogt bijna romantisch

Wie eenmaal op safari in Afrika is geweest wil terug. Om ‘het gevoel’ opnieuw te ervaren. Maar wat is het, dat gevoel? We hebben er lang over nagedacht en komen uit op de magie van het bestaan. Normaal zo beladen begrippen als leven en dood liggen hier dichter bij elkaar dan waar ook. Het doet je de relativiteit ervan beter inzien. Zo reden we op een dag achter een troep wilde honden aan die zich als een georganiseerd leger klaarmaakte voor de jacht. Onder aanvoering van het alfa mannetje en vrouwtje verdwenen ze in dicht struikgewas, om dertig seconden later aan de andere kant weer tevoorschijn te komen. In die paar seconden hadden ze een jonge impala gedood, in stukken gescheurd en de poten, kop en romp als snacks onder elkaar verdeeld. We keken een tijdje naar de bloederige kaken die botten vermaalden en reden door. Nog geen twee minuten later stuitten we op een impala die een kleverig jong overeind hielp. Het was zojuist geboren.

Ook zagen we een halfvolwassen vrouwtjesluipaard spelen met een zojuist gedood impalajong. Ze speelde ermee, zoals een Hollandse huiskat speelt met een bolletje wol. Schijnaanvallen, in de lucht gooien, overheen rollen. Ze had er plezier in. Een paar dagen later komen we opnieuw een luipaard tegen. Een groot mannetje ditmaal. Vlak voor zijn neus staan vier mannelijke impala’s naar hem te schreeuwen. Uitdagend, alsof ze hem uitschelden. Op nog geen vier meter afstand. Het luipaard kijkt geïrriteerd. Hij weet dat de impala’s sneller zijn dan hij is. En de impala’s weten dat kennelijk ook. Zolang ze hem van dichtbij in het oog houden kan hij hun niet besluipen en verrassen. Het maakt het luipaard machteloos en de impala’s lijken er lol in te hebben.

naamloos-3552

En dan is de Landrover opeens omsingeld door 2000 wantrouwige buffels

Zittend in de open safariwagen bekijk je dit allemaal vanuit relatieve veiligheid. De roofdieren zien de auto met inzittenden als een groot geheel, een soort rollende dinosaurus. Oninteressant, want niet eetbaar. In de auto mag je daarom niet teveel bewegen, vooral niet opstaan en uitsluitend praten op fluisterniveau. Op die manier kun je zelfs de gevaarlijkste roofdieren soms tot op enkele meters afstand naderen. Wij hielden ons netjes aan de voorschriften, tot we het zat waren om genegeerd te worden. Een foto van een leeuw die je aankijkt is immers interessanter dan een van die verveeld weg kijkt. En dus stonden we stiekem even op, zwaaiden met onze handen en maakten we net iets teveel geluid. Het werkte: opeens had de leeuw volop aandacht. Zijn ogen focusten zich op onze camera en even later likte hij zelfs zijn lippen af, alsof hij zich verheugde op een sappig maaltje. Dus zo voelt een prooidier zich, realiseerden we ons. Het meest angstige moment moest echter nog volgen: de vlammende blik van onze gids. Of we nu heel snel wilden gaan zitten en dit niet meer doen. We gehoorzaamden met een glimlach. De foto was gelukt.

De kampen

naamloos-3765

Het wild staat zo nu en dan bijna in de tent

Wij bezochten drie kampen in en nabij de vruchtbare Okavango Delta, in de categorie ‘Classic Camp’. Dat houdt in: een klein aantal (5-10) ruime ‘Meru-stijl’ tenten, gebouwd op verhoogde houten dekken, op flinke afstand van elkaar gelegen voor optimale privacy en veelal verbonden via loopbruggen (waarover je bij duisternis uitsluitend onder begeleiding van een gids mag lopen, in verband met mogelijke aanwezigheid van wilde dieren). Elke tent heeft een kingsize bed voor twee, een eigen en-suite badkamer en zowel een binnen- als buitendouche. Verder vind je in ieder kamp een ruime eetzaal, een lounge en vaak een zwembad, allemaal gebouwd op verhoogde dekken om het uitzicht te maximaliseren.

Savuti Camp, Linyanti

Savuti013Savuti Camp is gelegen in de private Linyanti Concessie, langs het Savute kanaal. Dit is een nogal ongewone waterloop. Tussen 1980 en 2008 stopte het geleidelijk met stromen, waarna een lint van grasland ontstond. Verrassend genoeg kwam het water een paar jaar later opeens terug, waardoor een ​​diepe, heldere waterweg ontstond, waarin vele nijlpaarden en andere waterdieren hun thuis vonden, terwijl het overige wild zich moest aanpassen aan een nieuwe bron van water en alle kansen en bedreigingen die dat met zich meebracht.

Chitabe Camp, Okavango Delta

Chitabe Camp ligt op een eiland in het zuid-oosten van de Okavango Delta, in een adembenemend mooie mozaïek van open uiterwaarden, waterwegen, moerassen, droge acacia en mopane bossen en open graslanden. Een gebied dat beroemd is om zijn ongelooflijke aantallen en diversiteit in wild, en in het bijzonder roofdieren.chitabe

Tubu Tree Camp, Okavango Delta

Tubu Tree Camp is gelegen op Hunda eiland. Het is gebouwd in traditionele stijl, met houten loopbruggen die voor verbinden zorgen tussen de acht tenten, geplaatst op verhoogde platforms. Elke tent is in feite een uitkijkpost op de omliggende uiterwaarden, waar dag en nacht vele dieren overheen trekken.Tubu_2014-06-28

Het transport

naamloos-4065Over land: bij de safari’s wordt gebruik gemaakt van een gemodificeerde Land Rover Defender of Toyota Land Cruiser. Andere smaken kom je hier niet tegen. De auto’s zijn geheel open en bieden daardoor perfect uitzicht rondom, terwijl ook de nabijheid van de dieren optimaal wordt ervaren. Bang zijn voor file rijden rondom een setje leeuwen is niet nodig: zelfs bij de meest bijzondere ‘sighting’ geldt als regel dat er nooit meer dan drie auto’s tegelijkertijd heen gaan. Indien er andere safariauto’s in de buurt zijn, dan moeten die wachten.

Door de lucht: diverse kampen zijn via land niet of nauwelijks bereikbaar. Dé manier om van kamp naar kamp te reizen is daarom door de lucht. Wilderness Air verzorgt dit in kleine 5-12 persoons Cessna’s die het hele land doorkruisen en op de kleinste landingstrip (vliegvelden zijn hier niet) kunnen landen.

Het land

Botswana, een parlementaire republiek met meerdere partijen, ligt in het zuiden van Afrika, omgeven door Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. De oppervlakte bedraagt 582.000 vierkante kilometer en er wonen net iets meer dan 2 miljoen mensen. Dat komt neer op een populatie van slechts 3,8 mensen per vierkante kilometer. De economie van Botswana geldt als een van de meest robuuste van Afrika en wordt gedomineerd door de diamantindustrie. Het is een democratisch en stabiel land en mede daardoor een prettige en veilige reisbestemming.1084px-Botswana_in_Africa_(-mini_map_-rivers).svg

De kosten

Wilderness Safaris wordt in Nederland vertegenwoordigd door Thika Travel. Dit in droomreizen gespecialiseerde reisbureau biedt vooral maatwerk aan. Voorbeeldreis Botswana: een fly-in safari van 10 dagen, waarbij het vervoer tussen kampen plaats vindt in kleine vliegtuigjes en drie verschillende natuurparken in het land worden bezocht, kost ongeveer tussen de € 6900,- en € 7700,- per persoon all-in, inclusief intercontinentale vluchten.

Tekst & fotografie: Gerben Bijpost en Elise Glaudemans Meer informatie: Thika Travel en Wilderness Safaris

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD