Home / Fashion  / Meten is weten: de Mate 8 van Huawei

Meten is weten: de Mate 8 van Huawei

De smartphone-markt wordt ernstig gedomineerd door Samsung en Apple. Je zou bijna vergeten dat er nog meer merken bestaan. Zoals het Chinese Huawei. Is die naam nog een beetje de moeite waard om in de gaten te houden? GW ging aan de slag met de nieuwe Mate 8, op zoek naar het antwoord.

Jawel, Huawei is made in China. Dat klinkt voor sommigen nog altijd als equivalent voor mindere kwaliteit, maar laten we wel wezen, ook de telefoons van Apple komen hier vandaan. In China kunnen ze dus prima producten bouwen. En dat bewijst Huawei met zijn Mate 8.

1221_Mate8_01index_03

De Mate 8 is verkrijgbaar in diverse metal-kleuren

Het toestel oogt stijlvol, is gebouwd van mooie materialen, waaronder een volledig metalen behuizing en beschikt over een vingerafdruklezer op de achterzijde. Handig, want dat is precies waar je vinger zich bij het vasthouden bevindt. De achterzijde van het toestel is bovendien licht gebogen, zodat ie lekker in de hand ligt. Het is wel een groooote telefoon, maar wat wil je met een beeldscherm dat een royale 6 inch meet. De resolutie is Full HD met 1080 bij 1920 pixels. Er zijn nóg betere schermen op de markt, maar op dit formaat volstaat Full HD zonder meer. Zelfs in volle zon.

De camera van de Mate 8 is uitgerust met een hoogwaardige 16-megapixel sensor van Sony. Bovendien beschikt hij over automatische beeldstabilisatie, iets dat de toch al goede foto- en filmprestaties nog meer ten goede komt. Een veelzijdige voorraad aan creatieve filters maakt het eenvoudig om tot interessante foto’s te komen, maar voor de ware fotopuristen beschikt hij gelukkig ook over een professionele stand, voor volledige controle over belichting, sluitersnelheid en zelfs handmatig scherpstellen.

7_11

Sommige apps worden bediend met 1 of 2 knokkels

De Mate 8 draait op het Huawei EMUI 4.0 besturingssysteem, gebaseerd op Android Marshmallow 6.0, waarin diverse verbetering zijn doorgevoerd en zaken aan zijn toegevoegd. Er is een split-screen modus beschikbaar, die multi-tasking tussen verschillende apps mogelijk maakt. Handig om bijvoorbeeld de agenda zichtbaar bij de hand te hebben tijdens het e-mailen.

Het toestel is de eerste smartphone die draait op Huawei’s nieuwe Kirin 950 chipset en gebruik maakt van de TSMC 16nm FinFET plus chiptechnologie. Vraag ons niet naar de details hierachter. Wat wel van belang is: hij is snél! Ongeacht welke handeling van hem verwacht wordt, hij reageert razendsnel en kan moeiteloos de strijd aan met zijn bekendere concurrenten in dit opzicht. Dat geldt ook qua geheugen: het werkgeheugen bedraagt 3 GB, voor interne oplag is 32 GB beschikbaar en er is een dubbel slot aanwezig voor smartcard / micro SD.

Vermeldenswaardig zijn ook de vele sensoren aan boord: Fingerprint Sensor, G-Sensor, Gyroscope sensor, Compass, Ambient Light Sensor, Proximity sensor, Hall sensor, Barometer. En wat te denken van de opnamemogelijkheid die registreert welke stem vanuit welke richting kwam. Handig om bij verwerking van een interview of vergadering achteraf slechts de stemmen te selecteren die er toe doen en de rest uit te sluiten.

Ook prettig: hij houdt zijn activiteiten lang vol. Dankzij de 4000mAh batterij bij zwaar gebruik toch zeker een dag of twee. En ben je een van die zonderlingen die zijn smartphone slechts heeft om bereikbaar te blijven, dan hoef je zelfs 528 uur lang geen telefoontje te missen. Toch een keer leeg? Een half uurtje laden volstaat voor een hele dag gebruik.

De Huawei Mate 8 kost momenteel iets minder dan 600 euro. Meer weten? HIER vind je een filmpje waarin alles nog eens haarfijn wordt uitgelegd en leer je direct hoe een Chinees Huawei nu eigenlijk precies uitspreekt.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: