fbpx
Home / Fashion  / Schoen vol vis

Schoen vol vis

Een stoere sneaker gemaakt van zalm? Ja, het Deense sneakermerk Woden komt eind mei met een nieuwe collectie schoenen gemaakt van de huid van zalm. Nooit eerder werkte een schoenlabel met zalmleder. Best raar als je bedenkt dat het tien keer zo sterk is als gewoon leer en ook nog eens een supergave structuur heeft. Onder de naam North Sea collectie ging Woden aan de slag met dit milieuvriendelijke en natuurlijke materiaal.

Aan de nieuwe collectie ging een lange periode van ontwikkeling vooraf. Zalmleder is meestal een afvalproduct. Slechts één procent van de huid van alle gevangen zalm wordt gerecycled, de rest wordt weggegooid. WODEN NORTH SEA collection black 199,-Woden vond een kleine, door een familie gerunde leerlooierij in IJsland voor productie van de zalmhuiden. Deze leerlooierij ligt direct aan de kust waar nauwelijks elektriciteit is zodat ze gebruik maken van een natuurlijke warmtebron om de huiden in te koken en van windenergie voor de rest van de productie. Carsten Holm, mede-eigenaar van Woden: “Het zalmhuidje is perfect om schoenen van te maken: het is minder grof waardoor de sneakers veel lichter zijn. Ook is het, alhoewel zeer sterk, nog steeds ademend; het draagt lekker comfortabel omdat het zo dun en flexibel is. Het is tevens een super spannend materiaal om te zien, het is bijna driedimensionaal. Het heeft een heel mooi contrast en textuur. WODEN NORTH SEA collection blue 199,-Wij geloven steeds meer in gebruik van milieuvriendelijke materialen in onze collecties. De huid van exotische dieren zoals slangen wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld schoenen, maar door onze Scandinavische roots heeft materiaal afkomstig uit onze eigen omgeving de voorkeur.”  
De North Sea collectie bestaat uit een drietal schoenen maar er volgt meer. Woden werkt momenteel aan de najaarscollectie, waarin gebruik wordt gemaakt van de huid van verschillende Scandinavische vissoorten. “Het is belangrijk voor ons om continu te blijven verrassen met onze sneakers,” aldus Carsten Holm. De North Sea collectie verschijnt in de kleuren naturel (de natuurlijke kleur van de zalmhuid), chique zwart en krachtig zeeblauw.

De prijs is € 199,95 per paar. Normaal gesproken ligt de gemiddelde prijs van een paar WODEN sneakers rond de € 100,-.

De North Sea collectie is verkrijgbaar bij Coco Shoe Store in Middelburg en Goes, Shoebox in Bergen (Noord-Holland), Deense Kroon in Eindhoven en online.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD