fbpx
Home / Art  / Gehard staal

Gehard staal

Sommige ambachten kun je pas écht bewonderen nadat je zelf proefondervindelijk hebt vastgestel hoe moeilijk ze zijn…

Ter gelegenheid van de serie Forged in Fire werd er een workshop georganiseerd bij Smederij Atelier Alkmaar in Enkhuizen. Copyright: Saskia Bagchus

Ter gelegenheid van de serie Forged in Fire werd er een workshop georganiseerd bij Smederij Atelier Alkmaar in Enkhuizen. Copyright: Saskia Bagchus

En daarom reisden we onlangs af naar de Vette Knol (jawel, da’s serieus een straatnaam) in pittoresk Enkhuizen, om ons daar te bekwamen in het smeden van een mes. Aanleiding vormde de nieuwe eliminatieserie Forged in Fire, die momenteel te zien is op HISTORY. In die afvalrace nemen diverse hobby- en beroepssmeden het tegen elkaar op bij het -onder tijdsdruk- maken van de mooiste en beste slag- en snijwapens. Deze worden vervolgens op uiterlijk en afwerking beoordeeld door een jury, maar ook in praktijk getest. Dat laatste ziet er niet altijd even fris uit: om het zo realistisch mogelijk te maken worden hompen vlees, grote vissen, maar ook als echt bloedende mensen-dummies compleet met organen ingezet. Dat alles om onder zo realistisch mogelijke omstandigheden de kwaliteit van de gesmede wapens te beoordelen.

We waren een beetje sceptisch na het zien van de eerste aflevering, maar dat gevoel is volledig omgeslagen in respect en bewondering sinds we zélf een mes hebben mogen smeden. Of althans een poging daartoe hebben gedaan. Dat blijkt namelijk heel zwaar, maar ook heel precies werk te zijn, waarbij iedere foute hamerslag, iedere verkeerde temperatuursinschatting en ieder gemiste seconde rampzalige gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat.

Met deze informatie kijken we opeens met heel andere ogen naar de knappe prestaties van de deelnemers aan Forged in Fire en blijkt de serie het aanzie opeens meer dan waard.

Wil je zelf ook een keer je eigen mes -proberen te- smeden? Dat kan tijdens een workshop in Smederij Atelier Alkmaar.

Dat het smeden van een mes niet geheel ongevaarlijk is zie je in deze compilatie uit Forged in Fire

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: