fbpx
Home / Art  / A Gent’s Car – Lamborghini Miura P400 SV

A Gent’s Car – Lamborghini Miura P400 SV

Een extreem potente middenmotor, laag zwaartepunt, aerodynamische body en looks om de vingers bij af te likken. Het bleek vijftig jaar geleden de blauwdruk voor de ‘supercar’. De Lamborghini Miura P400 was de allereerste in haar soort, met de SV als ultiem slotakkoord.

Ferruccio Lamborghini was een rasondernemer. Met zijn Lamborghini Trattori groeide hij binnen enkele jaren uit tot één van de belangrijkste spelers op het gebied van landbouwwerktuigen. Zijn rijkdom zorgde ervoor dat hij iedere dag van de week een andere auto kon rijden. Bij zijn Ferrari’s ontdekte hij een zwakte: de versnellingsbak. Het euvel dreef Ferruccio tot de hoogste regionen binnen Ferrari: Enzo himself. Een trots man, die de kritiek van ‘traktorbouwer’ Ferruccio doodleuk wegwuifde. Er zat maar één ding op voor Lamborghini: zelf de ideale sportwagen bouwen. Voilà, Automobili Lamborghini was geboren. In 1966 trekt Ferruccio tijdens de Autosalon van Genève het doek van zijn derde personenwagen: de Lamborghini Miura P400. De ‘P’ van posteriore, wat inhoudt dat het motorblok achter de bestuurder ligt. 400 als verwijzing naar de cilinderinhoud van het blok, een vier liter V12. De 25-jarige auto-ontwerper Marcello Gandini, werkzaam bij het vermaarde designhuis Bertone, schetste de koets: een tweezitter met welvende lijnen, ferme heupen en een lange, platte neus met ronde pop-up headlights. En met sierlijke deuren gemodelleerd naar de horens van een stier.

Revolutionair doch onbestuurbaar

Het bleek een schot in de roos, film- en rocksterren van over de hele wereld kwijlden bij de aanblik van de ranke, lage sportwagen en alleen al in de eerste drie jaar werden er 474 Miura’s geproduceerd. Ze vlogen als warme broodjes over de toonbank, terwijl Lamborghini voor haar world first supercar doodleuk het viervoudige van een, om maar iets te noemen, Jaguar E-Type vroeg. Ferruccio bleek wederom in het bezit van een gouden business case. De Miura P400-lijn werd langzaamaan geperfectioneerd met in eerste instantie de S-versie – die een iets steviger chassis kreeg en een sterkere motor met 370 pk – en uiteindelijk in 1971 met de Miura P400 Super Veloce, kortweg SV. Laatstgenoemde kreeg een nóg bredere kont, de ‘wimpers’ rondom de koplampen verdwenen en de machtige twaalfcilinder leverde nu liefst 385 paardenkracht. Dat betekende een sprint van 0-100 in slechts 6,5 seconden en een topsnelheid van 300 kilometer per uur. Cijfers waarvoor autofabrikanten zich zelfs vandaag de dag niet voor zouden hoeven schamen. Ja, het concept van de Miura was revolutionair, maar de auto kwam bepaald niet zonder fouten. Zo wilden bij het eerste type de Weber-carburateurs nog wel eens wat benzine op het motorblok spugen, waardoor het ding spontaan in brand vloog. Daarnaast lag de brandstoftank tussen de voorwielen. Dat lijkt geen probleem, maar hoe leger de tank geraakte, hoe minder gewicht er op de voorwielen kwam te liggen. Met een bijna lege tank was de Miura welhaast onbestuurbaar. Maar zoals Richard Hammond ooit in een aflevering van Top Gear stelde: “Ach, dat houdt het spannend.”AZ16_r203_007

Inhaalervaring

Van de SV, hekkensluiter binnen het Miura-gamma, werden er slechts honderdvijftig gebouwd, voor Lamborghini de productie stopte om zich te richten op de evenzo legendarische Countach. Met zo’n laag productieaantal liggen exorbitant hoge prijzen op de loer. Het hierboven afgebeelde exemplaar, met chassisnummer 4912, gaat naar verwachting voor niet minder dan twee miljoen onder de hamer. En dan te bedenken dat de Miura SV in kwestie niet eens haar originele Blue Medio kleur draagt! Duidelijk een auto voor de happy few, waartoe Jamiroquai-frontman en petrolhead pur sang Jay Kay zich mag rekenen. Tegenover Top Gear verklaarde hij zijn liefde voor de Miura SV: “Deze auto was zijn tijd zo ver vooruit. De mensen die nu zo’n auto kopen zetten hem vaak weg in een garage. Ik niet, ook de kinderen van nu moeten ervaren hoe het is om voor het eerst ingehaald te worden door een Lamborghini Miura.” Zo is het. De Miura was, met al haar fouten, een adembenemend meesterwerk.

Tekst: Jeroen Jansen Beeld: Robin Adams, Courtesy of RM Sotheby’s

AZ16_r203_004 AZ16_r203_005 AZ16_r203_006

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: