fbpx
Home / Food & Drinks  / Oudhollandse vrolijkheid

Oudhollandse vrolijkheid

Wat kiezen we dit weekend voor bij de borrel? Doen we wat tapas of gaan we voor een kaasplateau? Of toch wat worstjes? Niet zomaar leverworst of rookworst van de slager maar échte worst uit een ambachtelijke worstenmakerij…

Olivier Nipshagen (r) en Remko Hol (l)

Die van de Olijcke worstenmakers bijvoorbeeld uit Haarlem. Olivier Nipshagen en Remko Hol vormen samen het duo achter De Olijcke worstenmakers en de twee experimenteren sinds 2013 elke dag met nieuwe smaken bier in hun droge worsten. Met een behoorlijk lekker resultaat. Het begon allemaal toen Olivier zijn worstmakers-diploma haalde in Italië. Het duo startte met een traditionele worst gemaakt met Italiaanse wijn: de Olijkcke Italiaan. En omdat deze zo lekker smaakte bij een biertje, maakten ze de volgende worst op basis van bier. Wel een speciaal biertje, Jopenbier uit Haarlem. “Speciaalbier heeft meer karakter en voegt net dat ene bittertje, zoetje en zuurtje toe zodat de worst meer smaak krijgt,” zegt Remko. De Olijcke Joop won direct prijzen en is hun best verkopende product. Dat smaakt naar meer en de Olijcke worstenmakers begonnen samen te werken met brouwerijen als Uiltje uit Haarlem, Hertog-Jan uit Arcen, Koperen Kat uit Delft, Oersoep uit Amsterdam en Kompaan uit Den Haag. Het vlees komt van duurzaam gehouden varkens van Livar, Beemsterlant en Heydehoeve. Aan het vlees wordt verder weinig toegevoegd behalve kruiden, alcohol en pekelzout. “De worst wordt gemaakt met respect voor dier, mens en milieu. Want als een varken een goed leven heeft gehad, proef je dat in de worst,” aldus Olivier Nipshagen. Het liefst maakten ze voor iedere stad in Nederland met een speciaalbier een eigen worst. En als Nederland is voorzien dan lonkt de rest van de wereld voor een beetje olijckheid.

Om alles van het varken te gebruiken biedt Olijck naast droge worst ook verse saucijzen, buikspek, rookworst en rillettes. Hiervoor worden gerenommeerde chefs geraadpleegd als Jean Beddington, Bas Wiegel (De Kas) en Dennis Kuipers (Vinkeles). Het assortiment bestaat uit 12 items, waarvan 5 droge worsten en 7 verse charcuterie producten. In Nederland is Olijck verkrijgbaar bij supermarkt Marqt en diverse horeca-gelegenheden in Nederland.

Tekst: Elise Glaudemans – KeywordsOlijcke Joop2

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD