fbpx
Home / Hi-tech  / Rio 2016 – Omega zet de stopwatches op scherp

Rio 2016 – Omega zet de stopwatches op scherp

Als officiële tijdwaarnemer van de Olympische Spelen heeft Omega talloze memorabele sportmomenten vastgelegd. In aanloop naar Rio 2016 een stukje achtergrond over deze bijzondere samenwerking…

Het ontstaan van Omega’s Olympische erfgoed

1932_stopwatches1932 was een bepalend jaar in de geschiedenis van de tijdwaarneming op sportgebied. Het was voor het eerst dat tijdwaarneming voor alle disciplines in de Olympische Spelen werd toevertrouwd aan een particulier bedrijf. Die eer viel te beurt aan Omega, dat één tijdwaarnemer en dertig zeer nauwkeurige chronografen leverde. Alle instrumenten waren als chronometer gecertificeerd door het observatorium in Neuchâtel. Tijdens haar eerste optreden als Officieel Tijdwaarnemer van de Olympische Spelen was Omega in staat om resultaten tot op tienden van seconden vast te leggen.

1948 – Ogen op London gericht1948_All eyes on London

Bij de Olympische Spelen in Londen in 1948 werd een van de grootste ontwikkelingen in tijdwaarneming op sportgebied onthuld. Omega introduceerde de eerste fotofinishcamera, die als bijnaam “het magische oog” kreeg. Hiermee konden tijdwaarnemers de exacte positie van atleten vastleggen op het moment dat ze over de eindstreep gingen. De camera was ontwikkeld door de British Race Finish Recording Company en kon met grotere nauwkeurigheid dan ooit tevoren het verschil bepalen tussen een gouden en zilveren medaille. Ineens kon er niet meer worden gediscussieerd over eindplaatsen en begonnen machines de vermogens van het menselijk oog voorbij te streven.

Het “magische oog” werd direct op de proef gesteld bij de historische finale van de 100 m sprint waar twee Amerikanen, Harrison Dillard en Barney Ewell, tijdens een spannende wedstrijd vrijwel gelijk over de eindstreep gingen. Voor beide mannen werd een kloktijd van 10,3 seconden vastgelegd. Na de foto te hebben bestudeerd, werd Dillard door de jury tot winnaar uitgeroepen. Hij ging naar huis met de gouden medaille.

1960 – Denkwerk leidt tot innovatie

Automatic touch pads_2_since1967

Een controversieel resultaat tijdens de Olympische Spelen van Rome in 1960 leidde tot de volgende grote vernieuwing: automatische touchpads. In 1960 werden uitslagen voor het laatst bepaald op basis van het menselijk oog. Dit bleek een probleem bij de finale van de 100 m vrije slag voor heren, toen de juryleden het niet eens konden worden over wie de winnaar was. Uiteindelijk ging de gouden medaille naar de Australiër John Devitt en kwam de Amerikaan Lance Larson op de tweede plaats, mogelijk onterecht. Omega ontwikkelde hierna de automatische touchpads aan het eind van het zwembad, waarmee zwemmers de tijd zelf met de hand stilzetten.

De touchpads werden bedacht door een fabrikant in Biel en voor het eerst gebruikt tijdens de Pan-American Games in Winnipeg in 1967. Sinds die tijd worden ze bij alle Olympische Spelen toegepast.

1968- Foto spreekt boekdelen1968_Photosprint

In 1968 stuurde Omega 45 tijdwaarnemers en acht ton aan apparatuur naar Mexico City. Hieronder was de Omega Photosprint, die werd gebruikt om alle hardlopers aan het eind van de wedstrijden te filmen. Het apparaat kon het moment waarop elke deelnemer over de eindstreep ging op één beeld vastleggen. Binnen een minuut na de wedstrijd beschikten juryleden over een vergroting van die foto, waarop de officiële tijd van elke deelnemer duidelijk zichtbaar was. Omega had zich opnieuw bewezen als tijdwaarnemer en een revolutionaire nieuwe technologie geïntroduceerd. De camera legde dat jaar tien wereldrecords vast in het Estadio Olimpico. Dat was mogelijk deels te danken aan de grote hoogte van de locatie, waar de atleten dankzij de ijle lucht uitzonderlijke prestaties konden neerzetten.

1984 – Valse start

002rerat

002rerat

De Olympische Spelen in Los Angeles in 1984 staan in de herinnering gegrift dankzij een aantal gedenkwaardige atletische prestaties, waaronder de 4 gouden medailles van de Amerikaan Carl Lewis. Op het sportveld zette Omega haar eigen stappen door het eerste apparaat te introduceren dat een valse start kon detecteren. Deze apparatuur was bijzonder gevoelig en mat de druk die hardlopers uitoefenden op het startblok. Wanneer een atleet zich afzette, werd het moment waarop het been een druk van 29 kg (27 kg voor vrouwen) uitoefende, vastgelegd. De toegestane reactietijd bedroeg 0,100 seconde. Zo kon Omega nu zelfs de meest onopvallende valse start vastleggen.

2012 – 2016 Betrouwbaar

Als we naar de Olympische Spelen van vandaag kijken, is duidelijk dat Omega een bijzonder geavanceerd systeem heeft ontwikkeld waarin geen ruimte is voor twijfel. In Londen introduceerde Omega in 2012 drie nieuwe “futuristische” apparaten, waaronder nieuwe startblokken voor de sprint en korte afstanden. De innovatieve Swimming Show toont direct wie de drie beste zwemmers in het zwembad zijn en de zeer nauwkeurige Quantum Timer meet bij atletische evenementen en watersporten de tijd tot op een miljoenste van een seconde. Daarnaast worden er nu nog meer apparaten gebruikt, zoals het opvallend rode “startpistool” dat licht en digitaal geluid gebruikt en de Omega Scan’O’Vision MYRIA, die bij een fotofinish 10.000 beelden per seconde vastlegt. Al 84 jaar lang wordt onze reputatie onderbouwd door toewijding en passie. De resultaten van de atleten die in 2016 deelnemen in Rio zijn dus in goede en ervaren handen.OLY130_Swimming light show

 

FACTS: Wat Omega meebrengt naar Rio

335 sportspecifieke scoreborden

850 getrainde vrijwilligers

79 publieke scoreborden

480 on-site professionals

200 km kabels en optische vezel

450 ton apparatuur

 

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD