fbpx
Home / Art  / De Stijl van AKWASI

De Stijl van AKWASI

Multitalent Akwasi is een man die alles wat hij bedenkt graag verwezenlijkt. Voor hem geen halve maatregelen, ook niet als het gaat om de benadering van esthetische zaken.

 

 img_7043-bewerkt_hi_resWie is Akwasi?

Over mezelf praten vind ik een beetje moeilijk. Andere mensen horen over je te praten, denk ik. Weet wel dat ik graag met sneeuwballen gooi, het liefst perensap drink, en mijn moeder beschouw als mijn grootste held. Zij heeft mij gemaakt tot de man die ik nu ben. Daar ben ik haar dankbaar voor.
Ik ben begonnen vanuit de hiphop als rapper -en dat zal ik ook altijd blijven- alleen komen er steeds meer dingen bij. Ik voel me eerder een ‘creator’. Als we even naar mijn CV kijken staat er namelijk geen rapper maar MC. Een rapper kan namelijk iedereen zijn; je hoeft alleen maar te rijmen. Een MC beschikt over de expertise van een woordkunstenaar. Of het nu gaat om de uitbreiding van diens vocabulaire, zijn stembehandeling, het gebruik van alliteratie, het improvisatievermogen of natuurlijk zijn podiumpresentatie. Een MC is dus wat meer een artiest. Naast MC staat er theatermaker, presentator/host, dichter, workshopdocent, counsellor, acteur, scenarist, regisseur, platenbaas en televisieproducent. Het klinkt als veel. Maar eigenlijk zijn het allemaal afgeleiden van elkaar. Ook hebben deze disciplines één gemeenschappelijk goed: de pen.

Smaakmakers

Op het gebied van televisie bewonder ik Dan Blazer van Blazhoffski. Ik zou graag veel van hem willen leren op het gebied van televisie maken.

Stiekem kijk ik een beetje op naar Jeroen Pauw en Reinout Oerlemans… Mannen die vanuit een eigen noodzaak een bedrijf hebben opgericht waarin zij hun visie sterk laten gelden. Dat vind ik inspirerend. Maar ook Alex van Warmerdam vind ik geweldig. Hoe hij met zijn absurdistische durf geheel zijn eigen landschap visualiseert, is ongekend in Nederland. Schrijver Adriaan van Dis vind ik een eloquente held, omdat hij door zijn woordkeuze de meest spannende verhalen weet te vertellen. Uit Amerika bewonder ik Rick Rubin en Russel Simmons, die samen platenlabel Def Jam hebben opgericht. En Jay-Z, die vanuit zijn label Roc-A-Fella zijn imperium uitbouwde naar Roc Nation. Of Kanye West, die zichzelf continu blijft vernieuwen.

Wat betreft mode kan ik de stijl van Ozwald Boateng heel erg waarderen. Hij is ook van Ghanese afkomst. Zijn pakken met afstekende, felle kleuren zijn een performance op zich. Ik geloof in het karakter van de mens, maar je ziet dat er bij zijn stijl een esthetisch karakter van het pak ontstaat. Het lijkt mij heel tof om iets van Ozwald te dragen. Ook de stijl van Andre 3000 van Outkast vind ik ongeëvenaard goed, die man is een trendsetter. De grootste smaakmakers zijn de doe-het-zelver’s. Zonder twijfel.

Inspiratie

Ik geloof dat inspiratie óveral te vinden is. Ik kan me laten inspireren door gesprekken, reizen, hoogtepunten, dieptepunten. Het mag echt van alles zijn. Zodra ik mij geprikkeld voelt, ontstaat er altijd wel wat. Ik moet het dan alleen wel destilleren en filteren tot een idee, voordat het tastbaar kan worden.

Kleren maken de man

Mijn naam betekent ‘zondag’ in het Ghanees. Dat is ook mijn favoriete dag in de week, omdat in mijn zondagen alles kan. Daarom probeer ik mij ook te kleden alsof het elke dag zondag is.

Vroeger -toen ik als jonkie nog vaak met mijn ouders naar de kerk ging- moesten we er altijd tiptop uitzien in onze ‘sunday-outfit’, ons zondagskloffie. Het was uit den boze om met een ongestreken shirt van huis te gaan. Mijn kledingstijl is dus vooral ‘verzorgd’, dat vind ik het belangrijkst. Kleren maken de man, dus daar moet je met liefde mee omgaan. Afwisseling is essentieel. Dress to impress, fresh to death, dress to kill, dress to chill… het kan allemaal, zolang het maar overeen komt met je identiteit. Op dit moment ben ik blij met het feit dat ik veel kan hebben, dus ik neem het ervan! Als donkere man val ik al op binnen datgene wat ik doe. Daarom vind ik het wel belangrijk dat ik tevreden ben met wat ik draag. Ik zit dus niet alleen lekker in mijn vel, maar ook lekker in mijn jeans.

Armcandy

Ik draag diverse horloges. Ook hier vind ik afwisseling belangrijk.

Binnen de macho hiphopcultuur is het natuurlijk stoer om een dikke Hublot of Rolex te dragen. Voor mij hoeft dat niet zo. Ik ben eigenlijk gewoon benieuwd naar hoe laat het is. Ik ben wel een liefhebber van horloges, ik bezit een arsenaal van verschillende klokken. Met een voorkeur voor sporthorloges, want ik beweeg vrij veel. Zoals G-Shocks, klassiekers en robuust. Ik heb horloges van Emporio Armani en Guess. Mijn laatst gekochte exemplaar is een TRIWA die ik vond in een boetiekje in Stockholm. Dat was een eyecatcher. Eigenlijk wil ik nu wel weer een nieuwe watch.ga-110dc-2aer_n

Mirror, mirror

Mijn broer Kwame is kapper. Sinds ik haar op mijn hoofd heb, verzorgt hij dat. Ik kan het prima zelf, maar ik heb de luxe dat hij dat voor mij kan doen. Het voelt ook beter om het door hem te laten doen. Iets met overzicht. Mijn haarstyliste -degene die al jarenlang mijn dreads verzorgt- is Anoeska Schmidt van The Natural Nation in Amsterdam. Iedere maand ga ik bij haar op bezoek om mijn dreads te laten instoppen door middel van een naaldtechniek, waarbij de uitgroei van mijn haar steeds wordt ingestopt in een dread. Die wordt daardoor steeds langer en dikker. Ook als er een keer iets speciaals met mijn haar moet gebeuren is zij 100% mijn vrouw.

Mijn signature scent is eigenlijk Palmer’s Cacao Butter. Na het douchen smeer ik mezelf altijd in met cacaoboter omdat dat mijn huid lekker soepel, glad en zacht houdt. Als je dicht op mijn huid zit, ruik je dat dus ook. Hebben we het over Eau de parfum, dan zeg ik zonder twijfel Terre D’Hermès. Ik kan niet van huis zonder deze geur. Subtiel maar geliefd, vooral door mij, haha. Ik wil er dus niet alleen goed uitzien, ik wil ook goed ruiken.

coldplay_head-full-of-dreamsTunes

Het muziekgenre wat mij het meest weet te prikkelen is natuurlijk hiphop. Maar als liefhebber van veel dat uit de UK komt, is Grime (een muziekgenre wat voorvloeit uit UK garage en Jungle -red.) ook favoriet. Hoe hiphop leeft in Amerika, zo leeft de Grime-scene in Engeland.

R&B uit de jaren ’90 vind ik op zijn tijd heerlijk en tijdloos. Van soul kan ik ook genieten. Klassieke muziek en Jazz gaan er altijd wel in. Ook vind ik diverse filmsoundtracks best onderschat. Mijn favoriete artiesten zijn Thelonious Monk, Bilal, Erykah Badu, Kanye West, Capleton, Dizzee Rascal, Dead Prez, The Roots, maar ook Radiohead, Coldplay, The Bird and The Bee, Mos Def, Kendrick Lamar, Chopin, Curtis Mayfield… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat ik pas geleden heb ontdekt -en waar ik dus ontzettend blij van wordt- is Ghanese funk uit de jaren ’70. Het is een uitdaging om stil te blijven te staan terwijl je daar naar luistert.

Wheels

Als ambassadeur van MINI is er veel liefde ontstaan voor het merk. MINI is familie. Kleren maken dan wel de man, maar de wheels zorgen ervoor dat je komt waar je wilt komen. In stijl. Ik ben blij dat MINI en ik een match zijn. Ik vind namelijk dat je eigen uitstraling moet passen bij je auto. Uiteindelijk lijk je dus op het voertuig wat je bestuurt. Bij lelijke auto’s moet ik denken aan de Nissan Leaf. Dat vind ik gewoon een beetje een maffe auto. Ik ben wel voor elektrische auto’s, maar moet je deze auto’s dan per se zo lelijk maken? Een droomauto vind ik een bordeauxrode Bugatti Veyron, of als je gereden wilt worden de Maybach Exelero.mini_7_coopers_2

Reislust

Binnenkort ga ik naar Kaapstad en Tokio voor mijn eerste internationale boekingen. De mooiste plek op aarde moet ik nog zien. Er is zoveel moois in de wereld, maar er is zo weinig tijd. Voorlopig zeg ik dus Dunn’s River Falls in Jamaica. Adembenemende watervallen heb ik daar gezien. Ik wil ook ooit nog naar Chili, Nieuw Zeeland en Polynesië… Vanuatu om precies te zijn. Met Amsterdam als basis ben ik zeker van plan om meer te reizen, want ook dat is inspiratie. En inspiratie is voeding voor de geest.

 

Tekst: Karine Bloem Foto’s Akwasi: Joel Frijhoff Potography

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD