fbpx
Home / Like & Win  / Samuel L. Jackson over TARZAN

Samuel L. Jackson over TARZAN

 

Hij heeft al meer dan 150 films op zijn naam staan en bij elkaar hebben ze al meer dan een verbazingwekkende vier miljard dollar opgebracht. Het is goed om Samuel L. Jackson te zijn, de 67-jarige acteur heeft het in ieder geval prima naar z’n zin. Nu speelt hij in The Legend of Tarzan. Een rol waar hij welgeteld drie seconden over na moest denken. “Ik zwaaide als kind al rond met touwen en keek alle Tarzan-films, deze film was een no-brainer voor me.” Een exclusief interview met Gentlemen’s Watch.

Tekst: Jorrit Niels

Pensioen of het iets rustiger aan doen? Het is de laatste vraag die je aan Samuel L. Jackson hoeft te stellen. “Nee, man! Mensen vragen mij voor hun films en wie ben ik dan om nee te zeggen. Ik heb lang genoeg gewacht op mijn tijd in de spotlight!” Jackson – die L is trouwens voor Leroy – maakt er geen geheim van dat hij geniet van z’n succes. Komt er een nieuwe film van ‘m uit, dan koopt hij voor $2.000 aan kaartjes en verdeelt deze in de kerk of onder vrienden van vrienden. En hij gaat zelf nog even langs in de bioscoop. “Ik wil weten wat de ‘gewone man en vrouw’ vinden van mijn films. Dus zit ik geregeld achterin in een bioscoopzaal te kijken wat ze vinden. Soms is dat ‘wat is die gast toch ook cool’ en dan glunder ik, maar het is ook vaak genoeg dat ze het enorme troep vinden. Kijk, daar heb ik wat aan.”  Zijn meest recente film is The Legend of Tarzan. Ja, de filmwereld heeft de oude held weer afgestoft en klaargemaakt voor een nieuwe generatie. Alexander Skarsgård (van HBO’s True Blood) speelt Tarzan naar het legendarische personage van schrijver Edgar Rice Burroughs. Het is al jaren geleden dat de man ooit bekend als Tarzan de jungle van Afrika achter zich liet voor een nieuw leven als John Clayton III met zijn vrouw Jane (Margot Robbie) in Londen. Dan wordt hij uitgenodigd om terug te keren naar de Congo als een handelsgezant van het parlement. Maar wat hij in werkelijkheid is, is een pion in een spel van hebzucht en wraak onder leiding van de Belgische kapitein Leon Rom (Christoph Waltz). Jackson speelt George Washington Williams, een Amerikaan die echt heeft bestaan. Hij was soldaat was in de Amerikaanse burgeroorlog, politicus, advocaat en journalist. Williams stuurde ooit een open brief naar de Belgische koning Leopold II waarin hij de verschrikkelijke manier waarop de Congolezen werden behandeld aan de kaak stelde. Jackson’s Williams is weliswaar sterk gefictionaliseerd, maar die brief speelde mee in zijn keuze voor de film.

_B4B1734.dngHoeveel wist je over Tarzan voordat je met de film begon? “Als kind keek ik de zwart-wit films met Johnny Weismuller en Lex Barker. Ik zwaaide als kind al rond met touwen en keek alle Tarzan-films en las de stripboeken. Dus toen ze deze film aanboden was dat een no-brainer voor me.”

En, zelf ook nog aan een liaan gehangen? “Haha, wel op Alex’ (Skarsgård) rug en dan door de jungle. Een grappige scene in de film. Waanzinnig indrukwekkend op zo’n groot scherm. De studio zou daar een pretparkattractie van moeten maken!”

Is dit een nieuwe twist op het klassieke verhaal? Wordt Tarzan hier een meer driedimensionaal karakter dan vroeger? “Ik denk van wel. Je hoort altijd dat hij is opgevoed door apen, maar je krijgt nu ook een glimp te zien van hoe dat was. Wat was zijn relatie tot de anderen en was het wel zo gezellig als buitenstaander, de haarloze? En we zien hoe Tarzan Jane ontmoet. Hij is in een land vol donkere mensen en apen, en ziet opeens iemand die er uit ziet als hij. Wat doet dat met ‘m. Om m’n lange verhaal duidelijker te maken, haha, je leert iets meer van die mensen dan enkel Tarzan redt vrouw, wordt verliefd enzovoorts.”

De echte George Washington Williams stelde einde 19e eeuw de toestand in Congo aan de kaak. Was dat een reden voor je om de film te doen? “Zeker, we hebben lang gepraat over hoe ik hem het beste kon benaderen. Het spektakel is er, maar ik dacht dat ik hier iets aan kon toevoegen. Door wie ik ben in de Afrikaans Amerikaans gemeenschap en daarbuiten. Dit karakter verdient aandacht en respect. Williams was 14 toen hij vocht in de Amerikaanse burgeroorlog. Toen ging hij verder in de Mexicaans-Amerikaanse oorlog. Hij diende zijn land, ging de politiek in, werd dominee en nog veel meer. En hij ging dus naar Congo en schreef een brief aan koning Leopold II en was daarmee de eerste die de verschrikkingen naar buiten bracht.”

Maakte dat historisch besef indruk? “Pas toen ik het script las, realiseerde ik mij dat wat Leopold deed en dat wat er gebeurde in Congo eigenlijk de eerste soort van Holocaust was. Al die Afrikanen vermoord en tot slaaf gemaakt voor diamanten, ivoor en rubber. Ik hoop dat mensen de film kijken en daarna toch even op hun smartphone z’n naam gaan Googlen. Al is het maar even, dan heb ik mijn werk gedaan.”

Bijzonder hoe de werkelijkheid in zo’n iconisch verhaal wordt verweven. “Dat ‘echte’ binnen dat grootse verhaal vind ik van lef getuigen. Natuurlijk vertellen we een fictief en vermakelijk verhaal, maar George Washington Williams ging echt naar Congo en zag wat koning Leopold aan het doen was. We behandelen dat op een heel realistische en positieve manier.”

Vind je het belangrijk, dat geëngageerde? “Ik ga het niet uit de weg, maar het moet niet geforceerd overkomen. Maar hé, als je iets wilt leren, kijk een documentaire. Bij films wil ik toch gewoon vooral even ontsnappen.”

En de Oscars, heb je je daar nog druk over gemaakt? “Natuurlijk was dat pijnlijk, die ‘blanke’ nominaties. Maar het is maar één avond, that’s it. Nee, ik heb tientallen jaren geleden wel belangrijkere dingen meegemaakt in die strijd.”

Nu we toch geëngageerd bezig zijn: Trump of Clinton? “Ha! Ik heb vaak met Trump gegolfd, maar op hem stemmen? No way! Maar let wel, hij is echt niet de enige conservatieveling met die denkbeelden. Hij is de enige die het zo open durft te zeggen. Nee, ik ben voor Hillary Clinton. Altijd een Democraat geweest en dat zal ook altijd zo blijven.”

Weer even terug naar Tarzan. Je hebt weer gewerkt met Christoph Waltz die je al kende uit Django Unchained. Hoe was dat? “Ik heb in de film één keer op ‘m geschoten en dat was het helaas. En dat was nog niet eens met Christoph op de set. Zijn deel werd later pas gefilmd. Dus we hebben elkaar alleen maar tijdens wissels gezien jammer genoeg.”_B4B2702.dng

Christoph heeft in een interview gezegd dat hij wel eens een film wil maken met alleen jullie twee. Goed idee? “Een fantastisch idee! Ik vind Christoph geweldig. Die man is zo intelligent en goed om mee te praten. Ik zou alles doen wat hij oppert. Die paar maanden bij Django Unchained waren briljant.”

Maar als we kijken naar je IMDB-pagina, dan heb je het voorlopig druk genoeg. “Klopt, ik ben bezig met een xXx-sequel met Vin Diesel, een Tim Burton-film en nog een handjevol films. Toch probeer ik divers te kiezen. Maar dat is erg moeilijk in Hollywood. Ik lees een kleine tien scripts per week. Eén van de belangrijkste criteria? Dat ik er zelf mijn geld aan uit zou geven in de bios.”

En dat je zelf ook nog redelijk betaald krijgt? “Dat is niet het belangrijkste voor mij. Als ik iets interessants zie en er is weinig geld, dan doe ik het toch. Maar als ze me veel willen betalen, graag! Wie weet hoe lang die telefoon nog zo vaak over gaat? Ik kan er maar beter het beste van maken.” (lacht)

Je hebt met diverse grootheden het scherm gedeeld. Ben je zelf ooit nog wel eens onder de indruk? “Ik had dat bij Dustin Hoffman, heel gênant. Maar nog meer toen ik bij een Michael Jackson-concert twee gastartiesten mocht aankondigen. Staat er in de coulissen opeens iemand achter mij die de Ezekiel-speech uit Pulp Fiction doet. Ik heb dat wel vaker, dus keek ik wat vermoeid om, om te zien welke gek dat nu weer was. Is het Marlon Brando! Haha, hij vertelde hoe fantastisch hij die film vond. Geniaal was dat. Echt heel bijzonder.”

Deze zomer ben je een kleine drie weken in Nederland voor de actie-komedie The Hitman’s Bodyguard met Ryan Reynolds en Gary Oldman. “Ja, Amsterdam, Londen en Bulgarije. Veel zin in. Ik hou ervan om in Europa te werken. Ik heb de laatste tijd vooral veel in Engeland gedaan en ik denk er wel eens over om te verhuizen. Ik word soms zo moe van die nepheid in Los Angeles. Hier in Europa zijn de mensen nog echt en oorspronkelijk.”

Opsommend: je hebt een Star Wars-trilogie op je naam staan, een Jurassic Park, de Marvel-films en The Avengers. En nu Tarzan. “En ik heb net King Kong gedaan, die vergeet je.”the_legend_of_tarzan_15021608_ps_3_s-low

Ah, natuurlijk, Kong: Skull Island (2017). Je bent een bucket list aan het afwerken of niet? “Haha, zeker man. Ab-so-luut!”

 

The Legend of Tarzan verschijnt 9 november op blu-ray en DVD. 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: