fbpx
Home / Media  / De muzikale schatkamer van Gerard Ekdom

De muzikale schatkamer van Gerard Ekdom

Een compilatie die bijna vergeten muzikale pareltjes alsnog het eeuwige leven schenkt, verdient onze aandacht. Zeker als het een project betreft van radio-dj Gerard Ekdom.

Zijn vele trouwe luisteraars weten het al lang: Gerard Ekdom is geen doorsnee dj. De playlist van zijn dagelijkse programma Ekdom In De Ochtend bevat altijd een aantal verrassingen. Ondergewaardeerde songs van artiesten die hun bekendheid danken aan andere, veel grotere hits. Prachtnummers die het net niet haalden te midden van het wekelijkse hitparadegeweld. Aanstekelijke liedjes die je je nog vaag kunt herinneren, maar waarvan je de naam van de zanger of zangeres al lang vergeten bent. Ze maken zijn programma tot een muzikaal avontuur, zeker in combinatie met het enthousiasme waarmee Ekdom deze nummers van commentaar voorziet.

_67a1791Hidden Treasures (Universal Music) is een fraai en zeer gevarieerd soundbook voor al die trouwe luisteraars, maar eigenlijk voor iedere popliefhebber die verder kijkt dan de wekelijkse top 10 en de jaarlijkse top 2000 aller tijden. 260 pagina’s aan persoonlijke getinte muzikale verhalen en grappige anekdotes, plus 4 cd’s met 80 tracks.

We vroegen Gerard naar zijn drijfveren, zijn muzikale helden en zijn radiovoorbeelden.

 “Ik heb altijd al een zwak gehad voor de minder bekende krenten in de pap. Dat begon al toen ik werkte bij de lokale radio, in De Bilt en Utrecht. Zoveel mogelijk de geijkte hits vermijden. Dat maakte de playlist spannend en verrassend. Eenmaal bij de landelijke radio horen alle grote hits er natuurlijk bij, maar juist zo’n vergeten plaat valt dan extra op tussen de klassiekers en de huidige hits. Het zijn ook vaak liedjes die bij ons thuis wél enorme hits zijn geworden!”

Hidden Treasures is indrukwekkend veelzijdig. Als jou gevraagd werd om van één artiest of van één genre een 4-cd set samen te stellen, welke artiest of welk muziekgenre zou dat dan zijn?

“Prince is, naast onder meer The Beatles, Bruce Springsteen, Julio Iglesias, Aretha Franklin en Pet Shop Boys, een van mijn muzikale helden. Purple Rain was het allereerste album dat ik kocht. Prince heeft vreselijk veel geschreven en geproduceerd, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. Daar zou ik met gemak een box van kunnen samenstellen. En qua muziekgenre? Ik sluit niet uit dat er ooit nog eens een ‘Funky Edition’ komt!

Stel dat je van deze 80 Hidden Treasures er slechts 5 zou mogen bewaren voor het nageslacht. Welke zouden dat zijn? “Moeilijke vraag. Kill your darlings! Ik noem Sam Sparro – Black And Gold: een van de beste tracks van de afgelopen 15 jaar. Prefab Sprout – Bonny: tijdloos, ondergewaardeerd meesterwerk. Novastar – Rome: hartverscheurend mooi. Kenny Loggins – This Is It: altijd een van mijn favoriete tracks geweest en nog steeds geweldig. Michael Jackson – Who is It: superplaat, geen grote hit maar overleeft de tand des tijds ruimschoots. Dit is een momentopname, want over een uur heb ik weer vijf andere liedjes gekozen!”

Welke radio-dj’s zijn je grote voorbeelden?

“Jeroen van Inkel: gaf het radiolandschap begin jaren ’90 een opdonder met zijn snelheid, vormgeving en sfeer. Heb ik veel van geleerd en gejat door alleen al te luisteren. Rob Stenders: zijn gigantische liefde voor muziek in combinatie met scherpheid qua teksten en bruggetjes. Hield me aan de radio gekluisterd en nog steeds. Wessel van Diepen: fantastische stem, snelheid, altijd strak, uitvinder van de kunst van het weglaten. En internationaal: Howard Stern – Baanbrekend. Deze hele generatie dj’s is op de een of andere manier schatplichtig aan hem. Jojo Kincaid – Wat díe man in de 80’s op de Amerikaanse radio wist te creëren hoor je bijna nergens meer. Snel, humor, kent ál zijn platen en had hoorbaar lol in zijn werk. Ik ben als hij!”

De meest obscure vondst op deze compilatie is ongetwijfeld Space Queen van 10 Speed. Houd je een archief bij waarin je dit soort nummers noteert, en wanneer en waar je ze voor het eerst hebt gehoord?

“Dit nummer hoorde ik ‘s nachts een keer op de radio, toen het net gereleased was. Voor altijd een van mijn favorieten gebleven. Vaste luisteraars van mijn radioprogramma’s weten dit en vragen hem soms nog weleens aan. Ik weet dat deze plaat nérgens te vinden is. Sterker nog, van de band is nooit meer iets vernomen. Nu eindelijk op cd!”gerard-ekdom-hidden-treasures_3d

 “Platen zijn in veel gevallen verbonden aan een herinnering, zoals je ook in het boek kunt lezen. Muziek als tijdcapsules. Ik heb in mijn hoofd een gigantisch archief van dit soort liedjes. Ik had deze box dan ook in recordtijd samengesteld.” 

GERARD EKDOM – HIDDEN TREASURES (Universal Music) is nu verkrijgbaar.

Tekst: Peter Bijpost

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD