fbpx
Home / Go!  / De liefde voor JEEP

De liefde voor JEEP

Jeep viert dit jaar een feestje: het bestaat 75 jaar. En terwijl het officieel natuurlijk niet zo is, kunnen we die leeftijd eigenlijk ook wel plakken op de Jeep Wranger.

2016 Jeep® Wrangler Unlimited 75th Anniversary editionWant hoewel pas geïntroduceerd in 1987, is de Wrangler toch de meest directe afstammeling van de Willys Overland MA, de genetische voorvader aller Jeeps, die in 1941 het levenslicht zag. De naam Jeep moest toen nog worden uitgevonden en hoe dat precies is gebeurd weet niemand meer. Er doen verschillende theorieën de ronde, waarvan een fonetische verbastering van de lettercombinatie GP het meest plausibel lijkt. Maar of die letters nu stonden voor general purpose (algemeen gebruik) of Government + P als code voor bepaalde afmetingen… Het is in de loop der jaren eenvoudigweg vergeten.

Wat nooit werd vergeten waren de basiskenmerken van deze eerste Jeep en die zijn het meest concessieloos overgeheveld naar de Wrangler. In concreto betekent dit een auto die doet waarvoor ie gemaakt is: rijden. Ook wanneer het asfalt ophoudt en de meeste andere auto’s het voor gezien houden. De Wrangler tokkelt, rolt of dendert vrolijk door, afhankelijk van het gewicht van de rechtervoet van zijn bestuurder. Verantwoordelijk voor deze doordouwermentaliteit zijn de 4 x 4 aandrijving, het daarvoor ontworpen onderstel, wielen en motor. Voor wat betreft dat laatste is er keuze uit twee: een 3.6-liter V6 benzinemotor met 284 pk uit of een 2.8-liter common-rail dieselmotor met 16 kleppen, stop&start technologie, 200 pk en maximaal 460 Nm trekkracht.2016 Jeep® 75th Anniversary edition badge

Wij probeerden laatstgenoemde variant over een flinke straat- en snelwegrit, zonder een seconde het woeste terrein in te duiken. Want ja, een nieuwe auto doe je toch voorzichtig mee, zeker als ie niet van jezelf is. En laten we eerlijk zijn, auto’s, hoe terreinvaardig ze ook mogen zijn, worden nu eenmaal voor 99,9 procent van de tijd op het asfalt gereden. Vandaar. Steekwoorden die wij tijdens deze rijsessies noteerden waren overwegend nogal negatief, want: lawaaiig, vage besturing, dorstig, hoog zwaartepunt en ga zo maar door. Maar resulteerde dat ook in een negatieve eindconclusie? Ab-so-luut niet, in tegendeel! Want wat een heerlijk authentieke machine is dit. Wanneer je hiermee het tankstation binnen rijdt –en dat doe je vaak– en een blik werpt op al die dertien-in-een-dozijn leasebakken om je heen, dan maakt je hart een sprongetje van trots. De Jeep Wrangler (Hadden we al gemeld dat hij desgewenst helemaal open gereden kan worden? Jawel, het dak kan er af!) is één brok karakter, die 75 jaar historie uitstraalt en zijn neus ophaalt voor modern comfort. Een echte vrijbuitersauto kortom, die de nodige concessies vraagt van zijn rijder, maar daar ultieme trouw tegenover stelt, ongeacht waar de weg heen of door leidt. En is dat niet precies waar het in de liefde om draait?

De Jeep Wrangler 2.8 CRD Unlimited is leverbaar vanaf circa € 92.000,-2016 Jeep® Wrangler Unlimited 75th Anniversary edition 2016 Jeep® Wrangler Unlimited 75th Anniversary edition

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD