fbpx
Home / Go!  / McLaren 570GT – Praktisch de snelste

McLaren 570GT – Praktisch de snelste

De lekkerste gran turismo van dit moment samengevat in een paar leestekens? 570GT!

You love it or hate it, zo’n merk is McLaren. Op het eerste gezicht lijken McLarens namelijk op elkaar als goudvissen in een kom. En je vind goudvissen mooi of niet. Velen kunnen de diverse modellen in het portfolio van de Britse fabrikant daarom slechts met moeite uit elkaar houden. En dan moeten ze nog naast elkaar staan ook. Maar de kans dat je een rijtje McLarens voor de plaatselijke AH ziet staan is niet erg groot. Daarom eerst even een line-up: de nieuwe 570GT is de meest praktische McLaren tot nu toe. Een auto voor alledag dus, die heel veel fun mixt met een vleugje praktische inzetbaarheid. Daarover later meer. De 570GT behoort tot de zogeheten Sport Series, de derde en meest ‘betaalbare’ modellenlijn van het merk, die verder bestaat uit de 540C Coupé en 570S Coupé. Ook zal er in 2017 nog een Spider-versie gepresenteerd worden. Een treetje hoger staat de Super Series, die bestaat uit de 650S Coupé en Spider en de -inmiddels uitverkochte- 675LT Coupé en Spider. Top of the bill wordt gevormd door de Ultimate Series, bestaande uit de McLaren P1 en McLaren P1 GTR. Voor u naar de showroom rent: ook deze wagens zijn al lang en breed uitverkocht.6696-mclaren570gttenerife-1168large-6623mclaren-570gt-tenerife-222large-6635mclaren-570gt-tenerife-315

Wij mochten uitgebreid kennismaken met de 570GT op het Spaanse eiland Tenerife, grootste van de Canarische eilanden en gelegen op tweehonderd kilometer ten westen van de Marokkaanse kust. Tenerife kent een continue stroom van arriverende en vertrekkende toeristen. Da’s niet zo vreemd. Er zijn talloze stranden en de temperatuur is er nooit te laag, maar ook nooit te hoog om optimaal te genieten van de vele zonuren. Maar de zon schijnt er niet altijd en overal. De centraal gelegen vulkaan Pico del Teide houdt namelijk oceaanwolken tegen en zorgt er voor dat de noordkant van het eiland vaker bewolkt en regenachtig is. Naast het weer heeft dit ruim 3700 meter hoge bergmassief nóg ergens invloed op, namelijk op het plaatselijke wegennet. Want wie de drukke rondweg langs de kust verlaat en grotere hoogten opzoekt ontdekt in het bergachtige landschap prachtige parcours vol haarspeldbochten en vergezichten, slingerend door pittoreske dorpjes en langs adembenemende afgronden. Met rondom droge, roodgetinte woestenij, enkele bananenplantages en soms opeens ook een naaldbos, half verscholen in flarden mist. De wegen zijn er zo goed als leeg. Wie hier rijdt heeft of geen keuze, of wíl niet anders. En tot die laatste categorie behoorden wij natuurlijk. Want vakantie vieren (oké, officieel waren we natuurlijk aan het werk) met een McLaren 570GT onder de derrières… Het kan slechter, veel slechter.

Skudraket

large-6669mclaren-570gt-tenerife-597Praktisch bedoeld of niet, de 570GT is allereerst een volbloed McLaren, met zijn imposante vleugeldeuren en overload aan pure power. De centraal geplaatste V8 Twin Turbo met bijna vier liter inhoud levert 570 pk. Ofwel 422 pk per 1000 kilogram auto. Genoeg voor een topsnelheid van maar liefst 328 km/u, terwijl een sprint vanuit stilstand naar 100 km/u slechts 3,4 seconden duurt. Het zijn indrukwekkende cijfers die we graag aannemen, want uitproberen op de Canarische kronkelwegen met achter iedere bocht een gapende afgrond zit er niet echt in. Tenzij je als een skudraket het luchtruim wilt kiezen is het hier vooral een kwestie van het gaspedaal aaien in plaats van indrukken. En áls er dan even een stukje rechte weg voor je ligt… Wow, wát een acceleratie. Wát een heerlijk geluid. En gelukkig ook: wát een remmen. Maar het mooiste van alles is de perfecte doseerbaarheid; de soepele versnelling die even gemakkelijk wordt omgezet is een krachtige vertraging, zonder dat de wagen ooit nerveus of bokkig aanvoelt.

Uniek binnen zijn segment is het volledig uit koolstofvezel opgebouwde chassis van de 570GT. Voordeel daarvan is dat het zo’n 25 procent stijver is dan conventioneel aluminium en zo zorgt voor een betere wegligging, meer comfort en een sportiever stuurgedrag.  Verder beschikt de wagen over uit de racerij afkomstige technieken, zoals bijvoorbeeld het Brake Steer systeem. Dat zorgt bij het insturen van een bocht voor extra remdruk naar het binnenste achterwiel en maakt later remmen en sneller uit-accelereren mogelijk. Bij het ronden van snelle bochten voelt het alsof je op rails rijdt, waardoor de vertragende werking van scherpe bochten enorm wordt geminimaliseerd. In de Canarische praktijk betekent het dat je King of the Mountains bent, door niets en niemand bij te houden. Wat je achterlaat bij het uitkomen van de bocht is slechts een wolk stof en een donderende echo die nog weerkaatst tussen de roodbruine rotswanden wanneer jij alweer een volgende bocht aan het ronden bent…

Terreinwagen

large-6620mclaren-570gt-tenerife-201Prettig ook zijn ook de adaptieve schokdempers, die instelbaar zijn voor normaal tot zeer sportief rijgedrag. Het onderstel van de McLaren 570GT is stevig, strak en informatief, maar nooit tè. Het is immers ontwikkeld met meer alledaags comfort in het achterhoofd. De afstemming van vering en dempers zorgt, in vergelijking met de andere modellen in de Sports Series, dan ook voor een 15 procent minder straffe demping voor en 10 procent achter. Dit geeft de 570GT meer comfort op lange afstanden en zorgt voor prettiger -want minder trillingen- rijeigenschappen op slecht wegdek. En mocht het wegdek even écht slecht worden, dan kun je de auto zelfs met een simpel tikje tegen een handel aan de stuurkolom tijdelijk een paar centimeter liften. Niet dat ie opeens de bodemvrijheid heeft van een terreinwagen, maar het helpt om zonder akelig geschraap die ene vervelende richel te slechten.

De 570GT is dus een hyperpotente sportwagen, maar binnenin zijn subtiele veranderingen doorgevoerd die het leven nét dat beetje comfortabeler moeten maken. Dat begint al bij de instap. Vooropgesteld: McLarens zijn atletische auto’s die vragen om een atletische benadering. Wie vijftig kilo overgewicht meesjouwt en te corpulent is om een fatsoenlijke sit-up de voltooien, zal de kont-eerst-afdaling onder de vleugeldeur door de cockpit in slechts met moeite volbrengen. Bij de 570GT is dat niet anders, maar de instap is fractioneel ruimer gemaakt, door onder meer de drempel iets te verlagen. Nog steeds wordt de nodige acrobatiek verlangd, maar het is nét iets makkelijker. En hoe dan ook, afdalen in de lederen sportzetel van deze auto is de moeite meer dan waard, al doe je er een uur over. Want eenmaal genesteld begint Het Grote Genieten. Eerst natuurlijk van het interieur zelf. Wat direct in het oog springt is de ‘zwevende middenconsole’, voorzien van een groot aanraakscherm waarmee vrijwel alle voorzieningen van de auto bediend kunnen worden. Lederen bekleding, elektrisch verstelbare en verwarmbare stoelen met geheugen, parkeersensoren voor en achter, een elektrisch verstelbare stuurkolom en ‘soft-close’ deuren… Het is allemaal standaard aanwezig. En alles voelt even aangenaam als degelijk aan. Het zicht rondom is prima, bijna alsof je zojuist plaats hebt genomen in een compacte middenklasser, inclusief een fraai panoramisch dak boven je hoofd, dat doorloopt in de glazen kofferdeksel. Een kofferdeksel? Jawel, de 570GT is immers bedoeld als gebruiksauto, eentje die zijn sportieve potentie combineert met praktische eigenschappen. Dus naast de 150 liter bagageruimte die bij de 570-lijn sowieso al aanwezig was onder de voorklep, is hij ook nog eens voorzien van een 220 liter metende Touring Deck, direct achter de voorstoelen. Bekleed met hetzelfde leder als de rest van het interieur. Te klein om bij Ikea te gaan shoppen en er een nieuwe Billy boekenkast in te vervoeren, maar ruim voldoende voor die paar weekendtassen die nodig zijn voor een roadtrip over ’s werelds mooiste stuurmanswegen. Zoals die op de flanken van de Pico del Teide bijvoorbeeld. Of dan toch liever de Duitse Autobahn, om eens écht te kunnen genieten van de enorme power van deze wagen? De 570GT voelt zich overal thuis. Tijd dus om de startknop in te drukken. De rit kan nooit lang genoeg zijn…  Vanaf  € 250.200,-

large-6648mclaren-570gt-tenerife-441

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: