fbpx
Home / Go!  / Ontdek de wereld met Jonathan Legg

Ontdek de wereld met Jonathan Legg

Avontuurlijke reizen maken zonder het huis te verlaten? Dat kan met Road Less Travelled. Dit programma van Travel Channel neemt de kijker in Seizoen 2 mee naar verrassende locaties in India, Indonesië, de Filippijnen, Japan, Californië, Marokko en ook Nederland. Prachtig om te zien allemaal, maar volgens presentator Jonathan Legg moeten we toch vooral zélf op reis gaan…

 

Politieke instabiliteit, terrorisme…. Het wordt er niet leuker op voor de wereldreiziger. Hoe kies jij jouw bestemmingen en welke plekken mijdt je?

Eigenlijk is de wereld nu veiliger dan hij ooit is geweest. Moderne media zorgen er alleen voor dat we ons meer bewust zijn van allerlei problemen. Harvard psycholoog Stephen Pinker schrijft hier een mooi betoog over in zijn boek The Better Angels of Our Nature. We hebben extreem veel geluk dat we in deze tijd mogen leven. Bestemming zijn vaak lang niet zo gevaarlijk als je denkt. Maar hé, natuurlijk is het goed om vooraf onderzoek te doen naar de veiligheid ter plaatse. Zou ik op dit moment bijvoorbeeld naar Syrië gaan? Waarschijnlijk niet. Maar ik was er nog in 2010 en dat was een prachtige ervaring.

host-stills-1Welke plek moet iedereen in ieder geval bezoeken in zijn leven?

Dan zou ik moeten kiezen tussen Italië en India. Maar om verschillende redenen. Italië heeft zo’n mooie taal, gezellige cultuur, fantastisch eten en overal waar je kijkt zie je de geschiedenis van dit land terug. Aan de andere kant moet je wel heel veel moeite doen om niet in die trechter van massatoerisme te glijden, waardoor het uiteindelijk toch een heel matige reiservaring wordt. Als het doel van de reis is om je ogen te openen voor nieuwe perspectieven, dan is India de optimale bestemming. Dit is de meest vruchtbare grond in de wereld voor spiritualiteit. Hier ontdek je het volledige spectrum van de mensheid. India daagt de reiziger op vele manieren uit. Dat is ongelooflijk boeiend, maar kan ook heel vermoeiend zijn.

Wat was je meest teleurstellende reiservaring ooit?

Het gebeurt me zelden meer dat ik teleurgesteld ben, omdat ik heb geleerd mijn verwachtingen in zowel leven als reizen te controleren. Vroeger had ik de neiging om mij blind te staren op bloemrijke beschrijvingen en glamourfoto’s van de plaatselijke attracties. In mijn verbeelding ontstond vervolgens een beeld waaraan de werkelijkheid nooit kon tippen. Nu doe ik vooraf onderzoek naar wat ik precies wil filmen, maar voor de rest wil ik niets weten. Ik laat de locatie zichzelf openbaren als ik er aankom.

Dat gezegd hebbende, ik kreeg onlangs nog wel de kriebels bij het idee dat ik in Indonesië Komodovaranen zou gaan filmen. Sinds mijn kindertijd was ik al gefascineerd door deze beesten. Na een lange reis naar het eiland Flores bleek het uiteindelijk nogal saai te zijn. Net als de meeste reptielen liggen ze gewoon op de grond en bewegen ze nauwelijks. Waarschijnlijk was het een stuk spannender geworden als ik dichterbij was gekomen. Maar een parkwachter vertelde me dat onlangs een dame had geprobeerd een betere foto te maken en vervolgens een reptiel haar hele kuitspier had afgescheurd…komododragon

Vind je op reis gaan voor het tv-programma net zo leuk als privéreizen?

Het bedenken van de content voor het programma en een soort van rode draad daarbij, om losse onderdelen met elkaar te verbinden, is altijd uitdagend. Het zorgt voor druk. We hebben meegemaakt dat we naar een bestemming vlogen en ter plekke alle plannen in duigen vielen. Binnen tien dagen moesten we vanuit het niets een geheel nieuwe opzet voor het programma bedenken. Maar het lukte. En in de loop van drie en een half seizoen is het altijd nog gelukt. Volgens mij was het de schrijver Sam Harris die ooit zei: “Boredom is a failure of paying attention.” Dat is waar. Er is altijd en overal iets boeiends te vinden. Je moet er alleen aanwezig zijn en je er bewust van worden.

Bij privéreizen valt iedere vorm van druk weg. Ik hoef dan niet per se op zoek naar interessante content en beweeg mezelf in een veel lager tempo. Zoveel mogelijk zien in zo weinig mogelijk tijd is even niet aan de orde. Ik vind het dan prettig om net zo lang op één plek te blijven tot ik er helemaal vertrouwd mee ben.

Ben je ooit op een plek geweest waar géén Nederlanders waren?

Haha, nee! Hollanders zijn onverschrokken reizigers. Ik ontmoet ze overal. Maar ik ben ook altijd blij als ik ze tegenkom, want het zijn over het algemeen goed geïnformeerde reizigers met interessante meningen en ideeën over het land waar ze zich bevinden.

Hoe denk je over het fenomeen ruimtereizen?

Ik leg deze vraag wel eens voor aan vrienden, wanneer we hiken: “Als er nu een UFO voor ons zou landen en daaruit een ladder zou afdalen… Zou je daar dan op klimmen?” De kans bestaat natuurlijk dat je iets vreselijks overkomt. Net zoals Darwin allerlei soorten beesten verzamelde, deze opsloot in een kooi of ter plekke ontleedde. Maar toch, ik zou direct tegen die ladder omhoog klimmen en de gok wagen. De kans zou immers bestaan dat ik een beroemdheid wordt op planeet Xenon. Of anders minstens in een grote menselijke dierentuin zou worden geplaatst, waar alien-kinderen naar me zouden staren door de ruiten, terwijl ik menseneten eet, basketballen door een net gooi en paar met menselijke supermodellen die ze ook hebben opgepikt.

Staan er nog reisbestemmingen op je bucketlist?

Ik zou nog graag een keer de Zuidpool, Papoea-Nieuw-Guinea en Mongolië bezoeken, om er een paar te noemen.

Ben je zelf veranderd door veel te reizen?

Absoluut. Als een middelbare school student in de Amerikaanse Midwest was ik aardig homofoob, racistisch en bekrompen op diverse manieren. Inmiddels ben ik een van de meest open-minded jongens die je ooit zult tegenkomen. Tijdens mijn reizen heb ik rondgehangen met druïden, met liefhebbers van bondage en sadomasochisme, Japanse transseksuelen, grime rappers uit het ruwe gedeelte van Londen, Indonesisch toverdokters, Indiase goeroes en jager- verzamelaars uit Sarawak die nog steeds gebruik maken van blaaspijpen. De meesten van hen waren mooie mensen die wilden delen en contact maken. Wat een reiziger ontdekt is dat de meeste mensen goed willen zijn. We hebben allemaal onze eigen zorgen, maar we willen worden begrepen en geaccepteerd, we willen liefde geven en ontvangen. De ware zege van reizen is het afbreken van de barrières in onze geest die het wij / zij paradigma creëren. Er is geen wij / zij. Er is alleen maar ‘wij’. Ik hoop dat de wereld, via reizen en het internet, zich hier meer en meer bewust van wordt.

badoui-villageVerre reizen zorgen voor een grote ecologische voetafdruk. Probeer je dat nog op een of andere manier te compenseren?

Wow. Dat is een goed punt. Ik probeer sowieso mijn voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Op diverse manieren, bijvoorbeeld door altijd alles te drinken uit mijn eigen drinkfles. Maar laten we eerlijk zijn, ons bestaan op zich laat al een enorme voetafdruk achter. Het is belangrijk dat we ons dat realiseren en we hier iets tegenover proberen te stellen. Zo las ik onlangs Joseph Campbell’s gedachten hierover. Hij stelt dat er tijdens het eten een bewustwordingsmoment zou moeten zijn, waarin we ons realiseren wát we precies eten en dit ook waarderen. Dat we begrijpen dat iets (dierlijk of vegetarisch) dood is gegaan, opdat wij kunnen leven. En wat we dan vervolgens met die levenskracht doen. Is die koe of die spinazie gestorven opdat we kunnen liegen, bedriegen, ons zorgen maken of wentelen in negativisme? Of gebruiken we die levenskracht om liefde, begrip en mededogen te verspreiden?

Waarom moeten mensen op reis gaan?

Reis om je geest te openen. Om mensen te ontmoeten die anders zijn dan jij. Om nieuwe ervaringen op te doen. Vergeet het afvinken bezienswaardigheden. Mijn beste ervaringen waren nooit het zien van de piramides of de Eiffeltoren. Wat je je uiteindelijk zult herinneren zijn de mensen die je hebt ontmoet en de momenten die je visie op de wereld hebben veranderd.

ROAD LESS TRAVELLED, iedere zaterdagavond om 21:00 uur. Travel Channel is o.a. verkrijgbaar via Ziggo (120), KPN (114), Caiway (114), CanalDigitaal (46), Vodafone (291), Online.nl (353), Delta (356) en Fiber Nederland (290).

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: