fbpx
Home / Horloges  / Breguet – Horlogemaker der Groten

Breguet – Horlogemaker der Groten

De status van een horlogemerk is gebaseerd op twee ingrediënten: de kwaliteit van de producten en de mensen die het dragen. Dat geldt al zolang er horloges bestaan.

We zien het iedere keer opnieuw op de rode lopers van glamourvolle events: horlogemerken die de aandacht op zichzelf willen vestigen door ‘merkambassadeurs’ in te zetten. Beroemdheden die, vaak gesponsord, hun horloges dragen en daarmee voor de camera’s pronken. Dat zien hun fans, dus levert het verkoop op. Daarbij kiezen de merken natuurlijk wel ambassadeurs die passen bij het imago dat ze graag willen uitstralen. Maar dan Breguet. Dit van oorsprong Franse merk had al ambassadeurs toen de meeste andere horlogemerken nog geboren moesten worden. Alleen heetten ze toen geen ambassadeurs, maar gewoon klanten. En ja, ze waren beroemd. Toen, en nu nog steeds. Maar het feit dat ze een Breguet in de zak of om de pols droegen had dáár niets mee te maken. Dat droegen ze omdat ze niets anders wilden. In die dagen was het namelijk nog de status van de horlogemaker die zijn beroemde clientèle aantrok, niet het lobbyen van de marketeers erachter. In deze GW een beknopt overzicht van beroemde Breguet-dragers van weleer. Wat was hun relatie met Breguet, waarvoor kozen ze tóen en wat zou in het aanbod van nú wellicht hun keuze zijn geweest…

TSAR ALEXANDER IWie? Napoleon Bonaparte (1769-1821), Frans generaal en dictator tijdens de laatste stadia van de Franse Revolutie. Bracht in het begin van de 19e eeuw een groot deel van Europa onder Frans gezag.

BREGUET N°178©MUSEE NATIONAL SUISSEDe keuze toen? Napoleon reisde nogal veel en liet zich graag vergezellen door -onder andere- zijn reisklok No. 178 van Breguet. Deze was voorzien van kwartierrepetitie, zodat de kleine generaal ook zonder op de wijzerplaat te kijken bij te tijd kon blijven. 7637BB_12_9ZU_FB

Het moderne equivalent? Deze Classique Grande Complication Minute Repeater ongetwijfeld. Voorzien van minuten repetitie én een tweede tijdzone. Het ideale horloge voor iedere wereldreiziger. Dus zeker ook voor een die er niet op uit is om overal en iedereen zijn wil op te leggen.

 

MARIE ANTOINETTEWie? Marie-Antoinette (1755 – 1793), officieel Maria Antonia Josepha Johanna en geboren in Oostenrijk, was de echtgenote van Koning Lodewijk XVI. Koningin van Frankrijk dus. Klinkt als een bevoorrechte positie, maar deze status kostte haar uiteindelijk het leven. Tijdens de Franse Revolutie werd ze ter dood veroordeeld en eindigde haar bestaan met een harde klap onder de guillotine in Parijs.

MARIE-ANTOINETTE N°1160De keuze toen? Deze adellijke dame was een groot bewonderaar van Breguet. Ze introduceerde de horlogemaker aan het hof en bezat meerdere van zijn creaties. Deze No. 160, beter bekend als ‘de Marie Antoinette’ en voorzien van alle toen bekende complicaties, zou Breguet ook voor haar zijn gaan maken. Alleen heeft ze ‘m nooit gezien: het horloge was pas 34 jaar na haar dood gereed.

GJE20BB20 8924D01_diamond FB 300dpiHet moderne equivalent: ongetwijfeld zou Marie Antoinette vandaag de dag voor een van Breguets vrouwelijke juwelenhorloges kiezen, zoals deze toepasselijke Le Désir de La Reine, ofwel het verlangen van de koningin.

 

Wie? Tsaar Alexander I (1777-1825) besteeg de troon na de NAPOLEON BONAPARTEmoord op zijn vader en regeerde over Rusland tijdens de napoleontische oorlogen. Gedurende de eerste helft van zijn regeerperiode probeerde hij diverse liberale hervormingen door te voeren, om deze in de tweede helft juist weer af te schaffen. Dit soort tegenstrijdigheden maken hem tot een van de meest mysterieuze Tsaren. Ook zijn dood is een mysterie gebleven en men weet nog altijd niet waar zijn lichaam is.

3003 Rostopshin's pocket watchDe keuze toen? Tsaar Alexander I verbood tijdens de Napoleontische tijd de import van Franse producten, maar bezocht zelf wel heel discreet het atelier van Breguet. Welke horloges hij precies bezat is niet bekend, maar het zou zomaar een model als dit kunnen zijn. Dit horloge werd verkocht aan tijdgenoot Graaf Rostopshin’s in 1819. Rostopchin was de gouverneur van Moskou die de stad in brand liet steken toen Napoleon daar aankwam met zijn leger, begin september 1812.

Het moderne equivalent: De kleurrijke Tsaar inspireerde Breguet tot het maken van deze Réveil du Tsar, een klassiek horloge voorzien van alarmfunctie en een tweede tijdzone. Ideaal instrument voor het discreet bezoeken van andere landen en op tijd weer weg zijn.CLASSIQUE LE REVEIL DU TSAR 5707_AMBIANCE

 

Wie? Gioacchino Rossini (1792-1868) was een Italiaanse componist en een bezig baasje: hij heeft maar liefst veertig opera’s op zijn naam staan. De bekendste zijn waarschijnlijk Tancredi en L’Italiana in Alegri, maar hij is vooral gekend door het fameuze Rossini-crescendo, met een steeds sterker wordende herhaling van hetzelfde motief.

BREGUET N°410_VENDU A MR GIOACHINO ROSSINI (3)De keuze toen? Rossini bezat een Breguet No. 4604, een heel eenvoudig klein horloge met een gouden kast en voorzien van datumaanduiding. Het enige wat hiervan rest is een notitie van de bestelling in Breguet’s uitgebreide archieven.

CLASSIQUE LA MUSICALE_PRHet moderne equivalent? Het op Rossini geïnspireerde model ‘La Musicale’ vanzelfsprekend. Dit klassieke mechanische horloge speelt op afroep een fragment uit The Thieving Magpie, een opera geschreven door deze componist.

 

HONORE DE BALZACWie? Honoré de Balzac (1799-1850) geldt als een van de grootste Franse schrijvers van de eerste helft van de negentiende eeuw. Een romanticus, maar tegelijkertijd een realist. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld het meerdelige La Comédie Humaine, waarin hij een beeld schetste van de Franse maatschappij na de val van Napoleon. [FOTO]

De keuze toen? Of hij ooit een horloge van Breguet heeft gehad is onbekend, maar hij toonde zijn bewondering voor het merk door het te noemen in zijn werk. In Eugénie Grandet schreef hij bevoordeeld (vrij vertaald): “Hij haalde het meest verfijnde horloge tevoorschijn dat Breguet ooit had gemaakt. Stel je voor, het is elf uur, ik was vroeg op!”

Het moderne equivalent: Een pen, vanzelfsprekend. Want na het respect dat De Balzac in zijn werk toonde voor Breguet, deed Breguet hetzelfde door de schrijver te eren met een collectie bijzondere schrijfwaren.Tradition convertible pen and fountain pen_closed

 

Wie? Sir Winston Churchill (1874-1965) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog premier van Engeland en speelde een sleutelrol bij het verslaan van Hitlers Duitsland. Was naast inspirerend politicus ook historicus, kunstschilder en auteur en won in 1953 zelfs de Nobelprijs voor de Literatuur.

 

Montre ChurchillDe keuze toen? Churchill bezocht het atelier van Breguet geregeld, soms om iets te kopen, maar ook om zijn favoriete horloge te laten onderhouden: de Breguet No. 765, een zakhorloge voorzien van flyback-chronograaf en minute repeater.

7147 CLASSIQUEHet moderne equivalent: Hoewel een liefhebber van mooie complicaties zou Churchill ook zomaar kunnen vallen voor dit gentleman’s horloge, de 7147 Classique, een ‘classy’ klassieker, zonder te pronken een staatsman waardig.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: