fbpx
Home / Food & Drinks  / De stijl van…Michel Pais

De stijl van…Michel Pais

Of hij zelf de belichaming is van de Bourgondische wereldreiziger Jackson Dubois -één van zijn hospitality-concepten- daar blijft de Amsterdamse horeca-ondernemer Michel Pais geheimzinnig over. Maar één ding is zeker: joie de vivre is hun gemene deler.

 

Cheddar_noweightWie is Michel Pais? Ik voel me Amsterdammer maar ik ben opgegroeid in Diemen. Het ligt natuurlijk wel naast Amsterdam. Ik groeide alleen op met mijn moeder. Op een bepaald moment stuurde ze me naar school in Naarden-Bussum. Waarschijnlijk wist ze al dat ik van het uitgaansleven zou gaan houden en hield ze me liever nog even weg uit Amsterdam. School vond ik op zich wel leuk en ik deed ook mijn best maar ik kwam er vrij snel achter dat ik geen studiebol was. Ik was meer een ‘doener’. Daarna ging ik naar de Middelbare Hotelschool, in Amsterdam. Hospitality, werken met mensen…daar viel alles op z’n plek. Mijn moeder werkte ook altijd in de horeca en mijn allereerste baantje was in de kantine van de sportschool. AIs schoonmaker weliswaar maar ja, het was toch de kantine. Ergens heeft een loopbaan in de hospitality er dus altijd wel in gezeten. Op de hotelschool volgde ik een UHO -cursus Uitvoerend Horeca-ondernemer- dat was iets korter; twee jaar studie en één jaar praktijk. Mijn stage liep ik bij de Beiaard, een biercafé op Spui. Daar heb ik veel geleerd omdat ik vrij snel veel taken kreeg toebedeeld. Mijn begeleider was nogal van het ‘delegeren’. Na mijn afstuderen ben ik daar blijven werken en werd ik gescout door Ron van Roekel, een grote horeca-ondernemer. Ik ging voor hem werken bij Dantzig aan de Amstel, bij de Stopera. In totaal drieëneenhalf jaar en gewoon achter de koffiemachine begonnen. Tot Ron Caffe Esprit overnam en ik meeging als bedrijfsleider. Op mijn 23e vond hij dat ik de zaak wel kon overnemen en daar heeft hij mij bij geholpen. Zo is het balletje gaan rollen. Anderhalf jaar later kreeg ik de kans om CaffePC te beginnen. Daarna volgden met compagnon Bram van Es andere zaken, waaronder Vondelpark 3, Jackson Dubois en Strand Zuid/Zuidpool waarbij de laatste in voorjaar 2017 volledig vernieuwd zal openen. We runnen ook samen www.bigproducts.nl waar we geïmporteerde mee food & beverage producten aanbieden zoals chips en biologische drankjes uit Denemarken, Engeland en Spanje. Dit initiatief is voortgekomen uit de passie die we hebben voor mooie producten en food trends.VespaSprintSport

Smaakmakers In Amsterdam vind ik dat Liran Wizman en Yossi Eliyahoo, (Entourage Group), echt een voorbeeld hebben gezet voor waar de horeca staat op dit moment. Internationaal gezien zie ik niet direct een persoon als smaakmaker. Meer een aantal steden die vooruitstrevend zijn qua horeca. De uitschieter daarin is voor mij Las Vegas. Het klinkt voor sommigen misschien verrassend maar daar zit zo’n grote concentratie restaurants bij elkaar. Alle topzaken hebben er wel een vestiging. Denk aan een Hakkasan of Zuma (de laatste opent pas begin 2017 -GW). Alles wat in Vegas komt zit vol dus wordt er een constante hoge kwaliteit en serviceniveau gehanteerd. In één hotel zitten zo acht verschillende horeca-concepten. Er zit steeds vernieuwing in waar ik door geprikkeld word.
Londen zit meer op de trends en upcoming concepten maar om van A naar B te komen ben je wel even bezig. In Las Vegas zit het allemaal op een relatief klein oppervlak.

©Heart Ibiza2Inspiratie In mijn vrije tijd ga ik graag uit eten. Bij voorkeur fusion/Aziatisch, maar met een authentieke Italiaan maak je me ook erg blij: niet teveel verschillende smaken, gewoon een pasta met een goede tomatensaus. Inmiddels heb ik als ik uit eten ga de wijnen ontdekt. Gaja, een Grand Cru wijn uit Piemonte is een duurdere maar hele mooie wijn. Mijn uitgaansdrankje is namelijk altijd Bacardi 8 years met cola geweest, en nog steeds wel, alleen nu gewoon in de kroeg. Het gekste wat ik ooit heb gegeten is krokodil in Kenia. En zoals vaker wordt gezegd smaakt het inderdaad naar een mix tussen tonijn en kip. Al had ik liever niet geweten wat het was want dan is je beleving toch anders…. Recent had ik een van mijn meest bijzondere, horeca-ervaringen bij Heart op Ibiza. Dat is natuurlijk niet zo gek want het is een concept van de broers Albert en Ferràn Adrià (voormalig El Bulli -GW) samen met Cirque du Soleil. Het mooiste, lekkerste eten ooit op een bizarre manier gepresenteerd. Eerst heb je buiten streetfood-kraampjes waar de amuses worden geserveerd en daarna heb je in de zaal de volledige experience op Cirque du Soleil-achtige wijze. De ultieme combinatie van kwaliteit, service en entertainment. Voor een succesvolle horeca-onderneming zijn het interieur, het personeel en de kaart/presentatie van de gerechten cruciaal. Eigenlijk zou ik het liefst zeggen ‘de gasten’ maar dat is lastig te beïnvloeden haha! Ik hecht veel waarde aan de combinatie tussen de presentatie en de gerechten; niet te trendgevoelig. Het moet vernieuwend, tijdloos en toch herkenbaar zijn. Je moet niet willen doorslaan.gaja-gaia-rey-chardonnay-magnum-998164-s134

Kleren maken de man Mijn kledingstijl is ingetogen. Noem het maar casual chic. Niet een hele uitgesproken, opvallende stijl maar ik houd wel van kwaliteit. De laatste tijd koop ik veel bij Denham. Daar hebben ze ook vaker nette spullen met een sportieve twist. Voor de formelere gelegenheden heb ik net een pak gekocht bij Dolce & Gabbana. Daarvan kan ik ook het jasje op een jeans dragen, wel zo handig. Mannen zien er in een pak altijd goed uit vind ik. George Clooney klinkt misschien als een afgezaagd voorbeeld maar hij heeft een goede stijl. Of zou het door zijn grijze lokken komen dat hij mij als eerste te binnen schiet?! (lacht) Met mijn beroep hoef ik gelukkig niet na te denken over wat ik draag. Ik ben geen shopper, dus ik moet echt ergens tegenaan lopen. Doordat mijn kleding redelijk tijdloos is kan ik veel spullen ook langere tijd dragen. Het is niet dat een bepaalde kleur me dan ineens niet meer aanstaat.Breguet Type XXI 3813 Only Watch 2015-thumb-1600x1201-26742

Armcandy Horloges vind ik echt ‘hét mannensieraad’. Toevallig ben ik onlangs met een groep jongens van Schaap & Citroen naar de fabriek van Breguet in Zwitserland geweest en van dichtbij het ambacht gezien. Wat voor werk er wel niet in zit! Het is veel meer dan een item om de tijd af te lezen. Ik heb er meteen zelf een aangeschaft en daar ben ik heel blij mee. Wat horloges betreft houd ik ook van klassiek en sportief. Een droomexemplaar heb ik niet specifiek want er komt steeds zoveel nieuws bij dat ik het voorlopig bij dit klokje houd.©Claude Verheyen

Thuishaven Een toevluchtsoord op een plek waar altijd de zon schijnt om even weg te zijn van de Amsterdamse drukte lijkt me wel wat. als. Dat zou dan een vrijstaand huis zijn in Barcelona. Iets hoger boven de stad gelegen zodat je de zee kunt zien. Ik houd van die stad. Het is gewoon een hele fijne plek en maar 2,5 uur vliegen. Je kunt er de beste tapas voor 10 euro eten of de luxe opzoeken. Zelf woon ik in Amsterdam-Zuid, in een gelijkvloers appartement van 140 vierkante meter. De inrichting is authentiek met moderne elementen. Sfeer vind ik heel belangrijk. Zo heb ik uitvergrote foto’s van fotograaf Claude Verheyen (hij maakte in 1977 een iconische foto van Michael Jackson in de Jordaan – GW) aan mijn wanden hangen. Die springen er wel uit.

BMW4Wheels  Een horloge is dan wel het sieraad wat je draagt als man, een auto is het sieraad waar je in rijdt. Die Porsche 911 moet er wel een keer komen…Ik rijd nu een BMW 4 coupé, en op warme, zomerse dagen pak ik de Vespa of de fiets.

barcelona1-1Reislust Zowel voor werk als privé reis ik graag. Of dat nu een weekend weg is naar Antwerpen of Texel of naar Bali. Daar heb ik samen met een paar vrienden een B&B en een villa in de verhuur.De mooiste plek die ik tot nu toe hebt bezocht was op Zanzibar. Een vriend van mij wiens ouders daar wonen werd 30. We waren met een man of twaalf en we gingen met ze mee op een boot maar wisten niet waar naartoe. We vaarden steeds verder van de kust. Na anderhalf uur zagen we een klein wit vlekje in het midden van de oceaan: een zandbank. Daar stond een lunch voor ons klaar. Je hebt verder niets om je heen, de eerste voetstappen in het zand zijn van jou. 2,5 uur later moet je wel weer weg als het weer vloed wordt want dan verdwijnt de zandbank weer.Hoog op mijn bucketlist van bestemmingen staan nog Tel Aviv, Japan en Zuid-Afrika. Over de hospitality in Tel Aviv heb ik veel goede verhalen gehoord en het heeft wel iets spannends ondanks dat men zegt dat het nu veilig is. Japan lijkt me waanzinnig. Je kunt er met niemand communiceren maar dat je moet je een keer ervaren.

Tekst: Karine Bloem 

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD