fbpx
Home / Horloges  / De jaren dertig van Panerai

De jaren dertig van Panerai

Als horlogemerk Panerai een boot was geweest, dan had ze er uitgezien als Eilean. Stijlvol, sierlijk en onverschrokken. Tijdloze klasse, met dank aan de 30s.

Eilean is een elegante tweemaster, ontworpen door de beroemde William Fife III, die op indrukwekkende wijze door de golven klieft. Om dat überhaupt nog te kunnen heeft ze het nodige geluk gehad. Want voor hetzelfde geld was Eilean inmiddels een vergeten wrak op de bodem van de Caribische Zee.

Eilean sailing

Eilean sailing

Gebouwd in 1936 in het kleine plaatsje Fairlie aan de westkust van Schotland doorkruiste deze 22 meter lange Bermuda-getuigde ‘ketch’ een halve eeuw lang zeeën en oceanen onder de hoede van diverse kapiteins en eigenaren en speelde ze zelfs de hoofdrol in een videoclip van de band Duran Duran (Rio), tot ze in 1984 werd aangevaren door een Marokkaanse veerboot in de haven van Malaga. De toenmalige eigenaar, architect John Shearer, was op dat moment op weg van Italië naar Antigua en slaagde er nog in haar over te varen naar de eindbestemming. En dat was het ook bijna geworden, haar definitieve eindbestemming. Ware het niet dat jaren later Panerai CEO Angelo Bonati het dan in vervallen staat verkerende wrak toevallig in het oog krijgt tijdens de Antigua Classic Yacht Regatta… en op slag verliefd wordt.

Eilean details on board

Eilean details on board

Het is dan 2006. Panerai besluit de tweemaster te kopen. Niet in de laatste plaats omdat het schip blijkt te dateren uit precies hetzelfde jaar als de eerste Panerai Radiomir ooit het levenslicht zag, een prototype horloge ontwikkeld voor de Italiaanse marine.

Eilean wordt in een vrachtschip geladen en in wordt overgevaren naar Italië, waar het in 2007 arriveert. Het restauratieproces wat volgt duurt liefst drie jaar, ofwel ruim 40.000 uur werk. Maar het resultaat is dan ook zo perfect, dat het herboren schip direct meerdere awards in de wacht sleept voor haar herwonnen looks en kwaliteit.

Vandaag de dag doorkruist de trotse Eilean zeeën en oceanen alsof ze nooit weg is geweest. Als vlaggenschip van Panerai doet ze mee aan vele regatta’s en wordt ze ingezet om fortuinlijke gasten van het merk te trakteren op een bijzondere belevenis op zee.

Het horloge

 

Pam685_687_Cat_Group01_B_1461537Eind jaren dertig maakte Panerai een aantal Radiomir horloges met een speciale 12-zijdige lunette. Daarin gegraveerd stonden de woorden OFFICINE PANERAI – BREVETTATO. Dit was een verwijzing naar de gepatenteerde lichtgevende stof die Panerai op de wijzerplaat gebruikte en het vermoeden bestaat dan ook dat de horloges niet waren bedoeld voor militaire operaties, maar voor een presentatie aan de Koninklijke Italiaanse Marine, die nieuwe instrumenten voor onderwatermissies evalueerde. Gebaseerd op deze bijzondere prototypes lanceert Panerai nu de nieuwe Radiomir 3 Days Acciaio modellen. Met naar keuze een zwarte wijzerplaat (de kleur van het originele vintage model) of een volledig nieuwe kleur voor Panerai: ‘schaduw bruin’, waarin het effect dat het lichtgevende –en radioactieve- radium na verloop van tijd had op de origineel zwarte wijzerplaten is nagebootst. Voorzien van handmatig opwindbaar P.3000 uurwerk. Kost € 9.500,- – Gerben Bijpost

Pam685_Cat_Dett04_C_1461535

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: