fbpx
Home / Go!  / 3008 – Een SUV om te zoenen

3008 – Een SUV om te zoenen

Peugeot pakte onlangs uit met een van de meest begerenswaardige SUV’s van dit moment, de nieuwe 3008. Inmiddels is hij verkozen tot Auto van het Jaar 2017. Terecht? We namen de proef op de som.

Waar het vorige model nog een beetje zwalkte tussen het meer belegen MPV en sportievere SUV segment, is van een identiteitscrisis nu geen sprake meer. Agressieve lijnen geven de geheel nieuw ontworpen carrosserie een krachtig en dynamisch uiterlijk. En ook van binnen hebben de designers een fascinerend kijkspel gecreëerd dat balanceert tussen futurisme, chique en sportiviteit. Het maakt de 3008 met afstand de spannendste Peugeot van de laatste jaren.peugeot_3008_1605styp_201_jpg

Maar een leuk design is één ding, waar het uiteindelijk om draait is kwaliteit. Ook wat dat betreft stelt de 3008 nergens teleur. Te beginnen met het interieur, dat door Peugeot i-Cockpit is gedoopt. Dat staat voor een zeer doordachte high-tech setting, welke een paar minuten oriëntatie vergt, maar al snel zo vanzelfsprekend blijkt dat je nooit meer anders wilt. Een fors 8 inch en zeer snel reagerend touchscreen is als een tablet in het midden van het dashboard geplaatst, met daaronder een zestal ‘pianotoetsen’. Deze zogeheten toggle switches bieden directe toegang tot de belangrijkste functies, te weten radio, airconditioning, navigatie, autoparameters, telefoon en mobiele apps. Handig, want met de hand leunend op het korte pookje schakel je zo zonder te kijken het touchscreen naar de gewenste stand, waarna de vervolghandelingen snel en veilig kunne plaatsvinden. Ook het head-up instrumentenpaneel boven het kleine kart-achtige stuurtje is volledig digitaal, en dat is best bijzonder in dit segment. Het betreft hier een HD-scherm van 12,3 inch met een futuristische lay-out, dat volledig te configureren en personaliseren is en alle door de bestuurder gewenste informatie in zijn gezichtsveld weergeeft. Ook heel bijzonder, maar meer vallend in de categorie levensvreugdeverhogende gadgets, is het knopje Amplify, gepositioneerd direct naast de pioanotoetsen. Dit opent een scala van zintuigenprikkelende ervaringen als -onder meer- sfeerverlichting via de schermen, masserende stoelen (stand ‘kattepootjes’ is een vrolijke aanrader) en geur (subtiele geurnuances die het interieur worden ingejaagd via een gepatenteerd spraymechanisme). Verder geldt voor het volledige interieur: móóie en prettig aanvoelende materialen. Het enige waar we aanvankelijk wat moeite mee hadden waren de grijzen houten panelen in dashboard en portieren van een van de GT-uitvoeringen, in de veronderstelling dat dit kunststof was. Maar sinds we hebben vernomen dat dit écht hout is, vinden we zelfs dat mooi.peugeot_3008_testdrive_1610tc041_jpg

En dan het rijden. De 3008 is een light-SUV, in de zin van dat ie vooralsnog uitsluitend met voorwielaandrijving beschikbaar is en dus niet als 4×4. Die komt er later wel, maar dat duurt nog een paar jaar en zal waarschijnlijk gecombineerd worden met de introductie van een ook nog niet beschikbare hybride uitvoering. Maar wie heeft, zeker in Nederland, 4×4 nodig als Peugeot’s Advanced Grip Control alle complexe rijklusjes zo’n beetje voor je kan opknappen. Deze antispinregeling wordt bediend via een draaiknop op de middenconsole en kent vijf standen: Normaal, Sneeuw, Modder, Zand en ESP OFF. Daarnaast is er het mooi functionerende Hill Assist Descent Control (HADC), voor het gecontroleerd afdalen van steile tot zeer steile hellingen. Wij testten het systeem in een handgeschakelde 3008 op een modderige off-road helling van bijna 40 graden tussen bomen en struiken door. Dat betekent: HADC activeren, versnelling in neutraal zetten en rollen maar. Onafhankelijk remmen op vier wielen maximeert de snelheid tot slechts 3 km/h, zodat je de wagen moeiteloos veilig naar beneden stuurt. Kind kan de was doen. Het systeem werkt overigen voor- én achteruit. Handig als je op een smalle en besneeuwde berghelling opeens een vrachtwagen tegenkomt en een stuk achteruit moet om plaats te maken.

pug-003

Voor wat betreft het ‘normale rijden’ is de 3008 een prettige, comfortabele, zuinige en goed sturende machine, waarbij het moeilijk kiezen is welke motor nu echt de aller fijnste is. De grootste en sterkste, een 2 liter diesel met 180 pk of de kleinste en lichtste, een 3-pitter benzinemotor met 1.2 liter inhoud en 130 pk. De ene is veel krachtiger, maar ook fors zwaarder, waardoor de auto neus-zwaarder aanvoelt dan in de lichtvoetiger benzine configuratie. Echte kilometervreters zullen wellicht voor de diesel kiezen, maar wij reden onlangs met de 1.2 liter uitvoering heen en weer naar ’s werelds grootste horlogebeurs BaselWorld in Zwitserland en werden positief verrast door de souplesse waarmee ook deze krachtbron, lui schakelend als wij zijn, de wagen moeiteloos voortsleurt. En dan hebben we het niet alleen over de vlakke trajecten. Mede door de opvallend diepe roffel die dat 1.2 liter motortje laat horen krijg je al gauw de neiging om onder de motorkap te checken of er niet stiekem toch een grotere diesel onder verborgen ligt. Dus wie ‘stadser’ rijdt, maar ook lange trajecten zo nu en dan niet schuwt, heeft aan de 1.2 een heerlijk soepele en vlot reagerende krachtbron die werkelijk niets tekort komt voor deze wagen. Wie toch nog twijfelt tussen bovenstaande krachtbronnen kan ook nog kiezen voor een 1.6 benzine- of dieselmotor met respectievelijk 165 of 120 pk. Qua uitrusting is zo’n beetje alles leverbaar wat tot voor kort vaak was voorbehouden aan auto’s in een –veel- duurder segment. Het maakt de 3008 tot misschien wel de aantrekkelijkste optie binnen het even populaire als competitieve C SUV segment. – Gerben Bijpost

De nieuwe 3008 is leverbaar vanaf € 28.750,-

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: