fbpx
Home / Horloges  / Kostbare klokkies

Kostbare klokkies

Heb je een paar centen te spenderen en ben je bovendien gek op ingewikkelde horloges? Dan vind je hier ongetwijfeld iets tussen waar je blij van wordt!

IMDG0220_rev0Nieuw materiaal

Horlogekasten worden tegenwoordig gemaakt van zo’n beetje alle denkbare materialen. Goud, platina, titanium en staal natuurlijk, maar ook carbonfiber, plastic, saffierglas, keramiek, aluminium en hout. Is daarmee de lijst van mogelijkheden compleet? Ongetwijfeld niet, want wetenschappelijke ontwikkelingen en creativiteit werpen telkens weer nieuwe mogelijkheden op. Zo bedacht Richard Mille het om te gaan experimenteren met een goedje genaamd grafeen. Voor wie hier nog nooit van gehoord heeft: grafeen bestaat uit een enkele laag koolstofatomen die zijn gerangschikt in een soort van honingraatstructuur. Het is dus zeer dun, een prima geleider, maar ook heel flexibel en meer dan honderd keer sterker dan staal. Sterker nog: grafeen is een van de sterkste materialen die men kent en dus besloot Richard Mille het te injecteren tussen lagen carbonfiber, om zo niet alleen te komen tot een zeer sterk, maar ook verrassend licht horloge. De naam ervan luidt voluit RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1. Het weegt, inclusief band, slechts 40 gram. En da’s bepaald niet veel voor een technisch horloge met dubbele chronograaf, tourbillon en een indicator voor de gangreserve. Het formaat van 44,5 x 49,65 mm is echter dusdanig dat je het zeker niet ongemerkt zult dragen. Net zomin als het afrekenen ervan gemakkelijk vergeten zal worden. De RM 50-03 kost ongeveer 1 miljoen euro.

Jaeger-LeCoultre Geophysic Tourbillon Universal TimeWerelds

De Geophysic Tourbillon Universal Time is het eerste horloge waarin Jaeger-LeCoultre een vliegende tourbillon integreert binnen een worldtimer. Dat klinkt als iets wat heel ingewikkeld zal ogen, maar de wijzerplaat is verrassend overzichtelijk en goed afleesbaar gebleven. Elegant, bovendien. Met zijn rode accenten en fraaie golfpatronen op de handmatig geguillocheerde oceanen die de wijzerplaat zijn overwegend blauwe uitstraling verschaffen. Terwijl de continenten over de centrale disk in 24 uur hun ronde doen, draait de schijnbaar zwevende – want zonder zichtbare brug – tourbillon mee, zij het in een tempo van een ronde per minuut. Binnenin bevindt zich een automatisch uurwerk, waarvan de roségouden opwindrotor zorgt voor een gangreserve van 48 uur. Kost circa € 158.000,

PANERAI_PAM00700_Det_1Garantie

Zwarter dan zwart, dat is de wijzerplaat van dit horloge dankzij het gebruik van minuscule nano-buisjes die al het licht wat erop valt bij wijze van spreken direct verorberen om het nooit meer terug te stralen. Een stijlvol effect, zo konden we live aanschouwen tijdens de SIHH in Genève. Wel een beetje jammer alleen dat het glas erboven niet volledig ontspiegeld is, waardoor er alsnog sprake was van wat reflecties. Maar toch, het oogt fraai, zeker in combinatie met het helderblauwe Super-LumiNova op de wijzers en indexen. Dat alles is gevat in een kast gemaakt van innovatief Carbotech, waarbij vele lagen carbon onder hoge druk zijn samengeperst. Het resultaat is lichter en sterker dan titanium. Interessant is ook het gebruik van tantalum-keramische bruggen en platine in het handmatig opwindbare uurwerk. Hierdoor is het gebruik van conventionele oliën niet nodig en blijft het uurwerk jaren tikken zonder onderhoud. 50 jaar minimaal, want zolang geeft Officine Panerai garantie op deze LAB-ID Luminor 1950 Carbotech 3 Days! Kost € 50.000,-

ALS_706_025_M_a4Geduld

Wie een Tourbograph Perpetual ‘Pour Le Mérite’ wil aanschaffen van het Duitse merk A. Lange & Söhne dient te beschikken over twee dingen: een heel diepe portemonnee – of althans een waar veel geld in zit – en een flinke dosis geduld. Dit complexe horloge wordt namelijk gemaakt in een oplage van 50 stuks, maar reken erop dat er wat jaren voorbij zijn eer nummer 50 de fabriek verlaat. Slechts de toppers onder de horlogemakers zijn in staat dit model in elkaar te zetten en daar zijn er niet alleen weinig van, ze hebben naast het bouwen van dit model natuurlijk ook andere werkzaamheden te doen. Maar toch, wie het ervoor over heeft krijgt dan ook wel wat: een prachtige tourbillon, chronograaf met rattrapante functie (split time), eeuwigdurende kalender met datum, dag, maand en schrikkeljaar en een maanfase aanduiding. Het uurwerk van dit meesterwerkje bestaat uit 684 onderdelen. En dat is slechts wanneer we de ketting van de fusee-and-chain transmissie als één onderdeel tellen. Want die ketting op zich telt ook nog eens 636 schakels! Kost circa € 480.000,-

TimeWalker_116828Is meten weten?

Montblanc zal voor veel mensen altijd in de eerste plaats een pennenmerk blijven. En terecht, want dat is waarmee ze beroemd zijn geworden. Maar ondertussen maakt Montblanc natuurlijk steeds meer andere luxe accessoires, waaronder horloges. Zoals deze TimeWalker Chronograph 1000, voorzien van een mechanische chronograaf die tijden meet tot op 1/1000e seconde nauwkeurig. Geen unicum, wél heel bijzonder. Door de gegevens van de rode chronograaf secondewijzer, subdials op 6 uur en het rode display op 12 uur te combineren lees je de tijd op zijn maximale nauwkeurigheid af. Dit soort precieze metingen kunnen plaatsvinden gedurende maximaal 45 minuten, daarna neemt de nauwkeurigheid van de chronograaf af.  Vandaar de indicator voor de gangreserve op 3 uur.  Overigens is het natuurlijk maar de vraag of metingen van 1/1000 seconde überhaupt zin hebben, wetende dat de gemiddelde reactietijd van een mens meer dan 200 milliseconden bedraagt. Maar toch, het is mechanisch realiseerbaar en dus zal de haute horlogerie het maken. Kost € 178.000,-

 

 

 

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: