fbpx
Home / Food & Drinks  / Trek in een hamburger! (maar wat voor een?)

Trek in een hamburger! (maar wat voor een?)

Het had net zo goed een ‘Broodje Aap’ kunnen heten, want over weinig snacks bestaan zoveel onzinverhalen als over het broodje hamburger.

Zo lazen we ergens dat dit vleesgerecht al zou zijn ontstaan in de 13 eeuw, waarbij strijders rauw vlees onder het zadel van hun paard bewaarden, waardoor het mals zou zijn geworden. Vervolgens werd het gebakken en op een broodje gedaan. En dat allemaal voor het eerst in de stad Hamburg natuurlijk, want waar anders. Klinkt leuk… maar is volstrekte onzin. Ook de veel gehoorde opvatting dat het broodje hamburger afkomstig zou zijn uit de gelijknamige Duitse stad is niet waar. Maar een link met deze plaats is er wél. Veel immigranten die in de 19e eeuw vanuit Europa vertrokken naar Amerika reisden namelijk via Hamburg en maakten daar kennis met de plaatselijke frikadel (niet te verwarren met de frikandel!), een gerecht gemaakt van gehakt vermengd met uien en brood. Omdat het makkelijk te bereiden was, werd het ook al snel populair in Amerikaanse havensteden en aldaar omgedoopt tot Hamburger steak.  p. 54 ©Dennis Brandsma3D-CompleteHamburgerboek-solo-witBGWie uiteindelijk als allereerste op het idee kwam om met deze vleesschijf een smakelijk broodje te creëren is niet honderd procent zeker, maar de meeste bronnen wijzen richting ene Louis Lassen, een Deense immigrant die in zijn lunchkraam Louis’ Lunch –jawel, verzin ‘m maar– in New Haven, Connecticut het broodje op zijn menukaart zette. De rest is, zoals dat mooi heet, geschiedenis. Het broodje hamburger geldt al decennia als een van de populairste snacks ter wereld. En terecht. Vooral omdat je er zoveel kanten mee op kunt en het broodje kunt aanpassen naar je eigen smaak. Het meest extreme broodje, qua prijs welteverstaan, is overigens te koop in het Paris Hotel in Las Vegas. Dat is bereid met vlees van Japanse Kobe-runderen en kreeft en kost exact 777 keiharde dollars. Daar krijg je dan overigens wel een fles rosé Dom Perignon Champagne bij om het mee weg te spoelen. Maar voor veel minder maak je ook de heerlijkste broodjes, bewijst chefkok Julius Jaspers. In Het Ultieme Hamburgerboek staan zoveel recepten voor de bun, patty, topping en sauzen, dat dit uiteindelijk resulteert in exact 1.542.240 verschillende hamburgers. Wie op zoek wil naar zijn persoonlijke favoriet en ze stuk voor stuk gaat proberen wensen wij dan ook veel sterkte. En vooral een ontembare eetlust. – Het Ultieme Hamburgerboek, Julius Jaspers, 256 p. | ISBN: 9789048839629 | € 25.00 | Carrera Culinair. Foto: Dennis Brandsma

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD