fbpx
Home / Food & Drinks  / Op z’n Frans

Op z’n Frans

De Auberge Jean & Marie doet niet aan trucjes. Oké, één dan: de namen Jean & Marie zijn niet de échte namen van de eigenaars. Maar wie een Frans restaurant runt wil ook Frans klinken, zullen we maar denken…

jms-2-adjustedIn het echt heten de eigenaren Marije Bremer en Jan Grijspeere. Maar voor het overige is alles in Auberge zo echt als het maar kan zijn, met authentieke Franse gerechten gebaseerd op de no-nonsense filosofie van de eigenaren. Puur en oprecht eten. Geen overbodige franjes, maar een heerlijk weerzien met Franse klassiekers als Cuisses de grenouilles, Quenelle de brochet Lyonnaise of Cotelette de porc à la Bonne Femme. Spreek de namen hardop uit en je voelt je ‘population locale’ in een verborgen bistro diep in het Franse achterland. Het menu van Auberge is opgedeeld in 3- of 4-gangen voor respectievelijk €34,50 en €42,50, gecombineerd met een wisselende à la carte kaart en ‘specialités du chef’. Voor de lunch is er een aangepaste versie van de avondkaart, aangevuld met een selectie van Franse lunchklassiekers. Een bijzondere troef van dit restaurant is daarnaast de zeer uitgebreide wijnkaart. In de speciale ‘cave à vin’ verzamelen Jan en Marije, sorry Jean & Marie een indrukwekkende collectie van wijnen. Meer dan 200 op fles, waarvan er niet minder dan 70 per glas geschonken worden. Veel wijnkennis in huis dus en daar maken we voor de gelegenheid graag even gebruik van. Dus…

Wat zijn dé wijnen voor deze zomer? Deze zomer gaan we aan de rode wijn. Die drinken we gekoeld, want op lagere temperatuur komen ze minder ‘zwaar’ binnen dan wanneer je ze op kamertemperatuur drinkt. Het fruit wordt benadrukt en de alcohol lijkt minder aanwezig. Heel geschikt zijn diverse Beaujolaiswijnen en Pinot Noirs. Ook de rode Loire zoals Bourgeuil en Chinon zijn deze zomer ‘hot’. Erg fijn op een zwoele zomeravond met een barbecue in de tuin, of op een fijn dakterras met een haardvuurtje. Verder kan wat ons betreft een mooie, lichte rosé altijd. Onze favoriet is de fluwelen Chateau Ollieux Romanis. Deze rosé is gemaakt met ‘maceration pelliculaire’, een werkwijze waarbij het druivensap in contact blijft met de schillen. Dit levert elegante en fluweelzachte rosé-wijnen op die vaak licht van kleur zijn.

En als we eens iets heel verrassends willen proberen? Gekoelde rode Sancerre. Voor de meeste mensen bekend als een witte zijn, maar de rode is absoluut de moeite waard. Verder zie je dat door de klimaatverandering verrassende ‘nieuwe’ wijnen ontstaan. Door de opwarmende aarde worden noordelijker gelegen gebieden ook steeds geschikter voor het maken van wijn. Denk aan Beaujolais, Alsace en Duitsland in het bijzonder.

Aanrader voor bij de BBQ? Iets wat het geroosterde van vlees/vis/groente aankan. Denk aan een wijn met pit, kruidigheid en ‘ballen’, zoals een Cabernet Franc uit de Loire. Cabernet Sauvignon kan altijd, maar ook een geweldige nieuwe witte wijn ontdekking: Petit Manseng. Stevig, mooie zuren, met tonen van gedroogd fruit en honing.

Bij de gezonde maaltijdsalade? Kies hierbij voor een sappige witte wijn, bijvoorbeeld uit het Rhône-gebied. Liefst met een combinatie van viognier, marsanne en rousanne. Interiors-5

En bij de lamskoteletjes? Crozes Hermitage van Jeanine Boutin. Een klassieke combinatie waar wij nooit op uitgekeken raken.

Hoe zoek je eigenlijk de juiste smaken en intensiteit bij elkaar? Dit is niet gemakkelijk. Belangrijk is sowieso om een wijn te zoeken die de heftigheid van gerecht aankan, maar aan de andere kant ook niet verzwaart. De wijnen en het gerecht moeten elkaars gelijken zijn en elkaar in balans brengen. De beste manier om erachter te komen wat past is gewoon meerdere wijnen testen en proeven. Zo doen wij dat bij de Auberge ook.

Welke wijnen moet je altijd in huis hebben? Wij adviseren de wijnen uit de Languedoc; hier wordt een grote diversiteit aan druivenrassen gebruikt en de wijnen zijn over het algemeen makkelijk drinkbaar en breed inzetbaar bij gerechten. Onder de witte druif blijft de Chardonnay altijd goed en bij rood de Merlot.

Welke rode wijnen drink je gekoeld? Lichte wijnen die veel fruitaroma’s bevatten. Als deze wijnen te warm geschonken worden gaat de alcohol overheersen en verdwijnen die prettige geuren en tonen van fruit in de wijn. 16 graden is de beste temperatuur om de wijn te drinken. Als je de wijn in de koelkast zet en daarna bij aangenaam zomerweer drinkt, is de temperatuur perfect.

Is rosé nu een gulden middenweg voor besluiteloze mensen? Of biedt dit ook speciale combineermogelijkheden?

Rosé wordt nog weleens ondergewaardeerd. Het is een moeilijk te maken wijn door de vele regels en wetgeving. Er zijn prachtige rosé’s, denk maar aan die van Domaine Ott. Om rosé te zien als iets voor besluiteloze mensen, zou deze wijn geen recht doen. Rosé wijnen zijn een op zichzelf staand en geweldig product, dus niet ‘bij twijfel, dan maar rosé kiezen’. Iedere wijn heeft ergens een matchend gerecht rondlopen op de wereld, maar sommigen moeten elkaar nog ontmoeten. Dat geldt ook voor elke rosé. Een gouden match die we momenteel ook bij de Auberge serveren is een steak tartaar van bavette met eendenlever met een glas Bandol rosé.

Tenslotte, voor de langzame drinkers onder ons: nog speciale trucs om wijn een dag langer te bewaren? Vacuvin doppen zijn erg handig, deze sluiten de wijn af van zuurstof. Zo bewaar je de wijn langer dan wanneer je de kurk er terug in stopt of helemaal niet afdekt. Maar ons advies: zoek prettig gezelschap om de hele fles mee soldaat te maken

Meer info vind je HIER!

HD R-5

 

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: