fbpx
Home / Go!  / A gent’s car: Porsche 911 Carrera RSR 3.8

A gent’s car: Porsche 911 Carrera RSR 3.8

Wat moet zo’n vieze oude auto in een mooi blad als GW, horen we u denken. Wel nu, deze Porsche bracht onlangs ruim twee miljoen euro op. In ongewassen toestand. Dit is namelijk niet zomaar een 911, maar een extreem zeldzame Carrera RSR. Met slechts tien kilometer op de teller.

Al sinds het prille begin weet Porsche precies wat haar klanten blieven. Hard gaan, zo hard mogelijk en liefst nog harder. In de jaren ’90 is de 911 Carrera RS, waarin ‘RS’ een afkorting is voor ‘rennsport’, op dat moment het absolute topmodel als het aankomt op raceauto’s voor de openbare weg. Uitgekleed, stug geveerd en bloedsnel. Voor de mensen voor wie zelfs dát niet heftig genoeg is, komt Porsche begin jaren ’90 met de Carrera RSR. Een extreem rauwe auto die zich volledig focust op het circuit.

Die toewijding voor racerij legt de RSR geen windeieren. De hardcore 911 domineert de 24 uur van Spa-Francorchamps, de 24 uur van Interlagos en de Suzuka 1000km. De RSR werd beste in zijn klasse op Le Mans en Sebring en gooide hoge ogen tijdens de 24 uur van Daytona. Het geheim? Een brute 3.8-liter zescilinder boxermotor, speciaal gebouwd voor de RSR en goed voor 350 pk. Zelfs de legendarische Ferrari F40 delfde op de sprint van 0-100 het onderspit.

Can Can kan best

Zoveel iconische overwinningen, terwijl er maar zo weinig 911 Carrera RSR’s werden gebouwd. Slechts 51 exemplaren rolden van de band. Gezien de meeste klanten de auto bestelden voor wat plezier op het circuit, werden 49 auto’s opgeleverd met een zo kaal mogelijk interieur. Geen tapijt, één stoel, dat werk. Twee klanten wilden echter wél een volledig interieur in hun circuitspeeltje. U raadt het al, de Porsche 911 op deze pagina’s is één van die twee.

De persoon die deze auto bestelde, hield er een nogal uitgesproken smaak op na. Want hoewel de carrosserie van de 911 werd gespoten in het rustige doch stijlvolle Polar Silver Metallic, vinkte hij driedelige Speedline-wielen met een paars hart aan op de optielijst. Open de deur van de 911 en de krankzinnige kermis is compleet: het volledige interieur werd uitgevoerd in leer in de kleur Can Can Red. In mensentaal: het lekkerste rood dat je ogen ooit hebben gezien.

Met volledig interieur bedoelen we ook écht volledig interieur. De deurpanelen, het stuur, de vloer, de stoelen, het dashboard, de pook, de gordels, de hemel, de hoedenplank, de rolkooi. Alles is rood. De combinatie zilver en rood, op paarse wielen, maakt van deze 911 RSR een exoot van heb ik jou daar, een zeldzame verschijning gecreëerd door iemand die per se een unieke auto wilde. Of het mooi is? Dat is een kwestie van smaak.VE17_r134_013

Paraffinelaag

Wat er door de eigenaar heen ging toen hij in 1993 de auto kreeg afgeleverd door Porsche, weet niemand. Wat wel duidelijk is, is dat hij er sindsdien geen meter in heeft gereden. De auto kwam uit de fabriek met slechts tien kilometer op de teller en daar is er tot op de dag van vandaag, vijfentwintig jaar later, geen kilometer bijgekomen. Sterker nog, de beschermende paraffinelaag die auto’s af fabriek krijgen, zit nog op de lak. Onder al dat vuil schuilt een gloednieuwe, ongerepte auto.

Bijzondere 911’s doen het de laatste jaren extreem goed op de autoverzamelaarsmarkt, maar deze 911 zette een nieuwe standaard. De auto wisselde voor ruim twee miljoen euro van eigenaar. Twee miljoen voor een kermis op velgen in de kleur Amethyst Metallic, met de beschermlaag nog op de carrosserie en slechts tien kilometer op de teller. De grote vraag: houdt de nieuwe eigenaar ‘m in deze staat, of durft hij er de straat mee op? Hoewel het laatste riekt naar kapitaalvernietiging, hopen we er toch op. Deze RSR verdient een tweede leven.

Tekst Jeroen Jansen Beeld Tim Scott, Courtesy of RM Sotheby’sVE17_r134_019 VE17_r134_015 VE17_r134_005

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS:

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella, PBR 3 wolf moon beard Helvetic