fbpx
Home / Column  / Houd uw mond

Houd uw mond

Ik heb een vriend die Joop heet. Alsof dat niet erg genoeg is, komt hij ook altijd in de problemen met vrouwen. Relaties mislukken, vreemdgaan is eerder regel dan uitzondering, altijd gedoe, dat type. Niet zelden komt hij bij mij voor een stuk advies. Ik mag inmiddels namelijk keurig getrouwd en werkelijk bizar gelukkig zijn; er waren tijden dat het er minder rooskleurig voorstond, qua liefdesleven. Hoogte- en dieptepunten, jazeker meneer, ik ken ze…

Joop weet dat. Dus komt Joop vaak vragen hoe dingen zitten of hij wil gewoon weten wat ik ergens van vind. Gister was hij er weer. De vraag van de avond: seks met een collega, ja of nee. Leuke vraag, vond ik, en wellicht is het antwoord erop ook interessant voor u. U heeft misschien namelijk ook een baan, en dus collega’s. Misschien zit u zelfs wel middenin zo’n avontuur, op dit moment. Wat razend spannend is.

Ik weet dat, want in mijn tijd als vrijgezel heb ik namelijk meer met collega’s gedaan dan lunchen of koffiedrinken. Voor alle duidelijkheid: dat waren gloriedagen, zeker, maar ik heb het niet over Jeroen Pauw-achtige recordcijfers. Evenzogoed ontmoette ik de meeste vrouwen met wie ik in die vrijgezelle periode iets had op het werk.

Ik had en heb er dus geen enkel probleem mee, dat daten met een collega. Sterker: het is logisch dat je valt voor iemand die je bijna dagelijks ziet, die hetzelfde soort werk doet, iemand met wie je een gezamenlijke haat voor de baas en de ranzige goulashkroketten en soep-in-zak van de te dure cateraar deelt. En u denkt toch niet dat vrijdagmiddagborrels zijn bedacht vanwege de netwerkwaarde ervan? Die zijn er om mateloos te drinken en te vozen op, naast of achter de kopieermachine.

Voorwaarde is wel dat u professioneel bent. Uitgebreid zoenen in de lift terwijl de collega’s van sales erbij staan, is een no go, net als aan al je medewerkers uitgebreid vertellen welke bizarre posities Femke van accounts allemaal kan.

Vuistregel, aldus: houd uw kop erover. Geen screensaver maken van de pikante foto’s die Kirsten van inkoop doorstuurde, geen vieze praatjes bij de koffiemachine. Dat geldt vanwege zichzelf verklarende redenen voor de stiekemerds onder u die het met een collega doen, terwijl u thuis gewoon een vrouw slash vriendin op de bank heeft zitten, maar ook voor de bedrijfsstellen die ‘legaal’ zijn. Niemand hoeft te zien hoe diep en betekenisvol jullie relatie is, niemand wil horen hoe vaak jullie het toilet op de vierde verdieping al hebben bezoedeld; dat doe je maar lekker thuis.

Niet voor niks hebben veel grote bedrijven gedragscodes voor dit soort situaties, die er veelal op neer komen dat je een relatie eerlijk moet melden bij de baas, dat je een eventuele hiërarchische lijn binnen het bedrijf met diegene verbreekt en dat je niet – daar is-ie weer – loopt te vozen op de werkvloer.

Blijft over: het probleem dat ontstaat als zo’n fling of relatie op de klippen loopt. Ik draai er niet omheen, dit is het grote nadeel van daten met een collega. Er waren dagen dat de woeste blikken in de bedrijfskantine van alle kanten leken te komen, dat ik er beter aan had gedaan een dagje vrij te nemen. Of van werkgever te veranderen. En hoe spannend ze in het begin ook was, die fijne collega met de deinende bibs, zo snel was de liefde weer over als bleek dat ze het ook met Patrick, Jan en Danny van de postkamer had gedaan.

En die kans is niet gering, zoals blijkt uit een onderzoek van magazine Singelssite: een derde van de relaties die op het werk ontstaan, is binnen zes maanden weer over.

Evenzogoed is er niks spannender dan seks op het bureau van de baas.

Heb ik mij laten vertellen.

Tekst: Marcel Langedijk

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD