fbpx
Home / Interview  / Idris Elba : “Werk harder, slaap minder”

Idris Elba : “Werk harder, slaap minder”

Idris Elba wil álles. Acteren, kickboksen, dj-en, rappen en drag racen. Deze man heeft een missie. Zijn nieuwste is de Stephen King-verfilming The Dark Tower. Gentlemen’s Watch toog naar New York om Elba te spreken over de film, diversiteit in Hollywood en de angst om te falen.

“Iemand een water?” vraagt Idris Elba terwijl hij om zich heen kijkt. “Het is bloedheet, dus blijf drinken.” Tja, als Elba je een water aanbiedt, dan pak je de fles aan. Het is overigens ook geen overbodige luxe, want het is een stikhete augustus-dag in Manhattan.Ook al zitten we op de het terras van een penthouse-suite op de 16e verdieping van het Whitby hotel, zelfs de wind voelt als een föhn. Toch maakt het uitzicht alles meer dan goed. De 44-jarige Elba leunt over het balkon en wijst aan waar ze een scene van The Dark Tower hebben opgenomen, vlakbij Radio City Music Hall in midtown. “Wat een verschil met 20 jaar geleden,” vertelt Elba terwijl hij in één keer de halve fles wegtikt. “Toen zag New York er heel anders voor mij uit. Omgaan met ‘aparte types’, dj-en om de eindjes aan elkaar te knopen en ik heb zelfs een tijdje geslapen in m’n auto.” De Engelsman lacht om het –zoals hij het noemt– cliché succesverhaal. Cliché? Wellicht, maar geen woord ervan gelogen. Idris Elba kreeg als acteur wat succes in Engeland op tv en waagde de oversteek naar de VS. Na een magere tijd diende HBO’s The Wire zich aan in 2002 waar hij furore maakte als de gangster met een zakelijk instinct, Russell ‘Stringer’ Bell. Dat succes zorgde ervoor dat Elba moeiteloos van de VS naar Engeland kon switchen voor talloze films en tv-series. Van 28 Weeks Later en American Gangster tot Thor en Prometheus. En niet te vergeten de geniale BBC-politieserie Luther. Elba geeft volgend jaar overigens weer een vervolg aan die laatste als hij wederom in de rol kruipt van rechercheur John Luther.

Voor nu is er The Dark Tower, gebaseerd op Stephen King’s gelijknamige boekenserie. Idris Elba en Matthew McConaughey spelen Roland Deschain (‘The Gunslinger’) en Walter O’Dim (‘The Man in Black’). Voor een volledige achtergrond: lees het kader over The Dark Tower, maar kort door de bocht is het een episch verhaal over goed versus kwaad. Deschain is verwikkeld in een eeuwig gevecht tegen Walter en moet voorkomen dat hij de donkere toren verwoest en zo een einde maakt aan het universum. Als de film aanslaat is het de start van een nieuwe film-franchise en zelfs een tv-serie. Niet dat Elba over werk heeft te klagen. The Dark Tower is de eerste van vier films die nog uitkomt dit jaar. Wat nog volgt is het nieuwe Marvel-vehikel Thor: Ragnarok, The Mountain Between Us met Kate Winslet en het drama Molly’s Game van A Few Good Men en The Social Network-schrijver Aaron Sorkin. Veel? Allesbehalve volgens de acteur. “Ik heb lang genoeg gewacht op succes, nu het er is ga ik niet klagen over een luxeprobleem. Dat chronisch slaaptekort neem ik er graag bij.”

Acteren, documentaires waarin je racet en kickbokst, je dj-carrière. Hoe hou je al die dingen vol?

“Door mijn werk niet als een last te zien. Ik werk niet om maar bezig te zijn of mijzelf in de picture te spelen. Ik werk omdat ik een kick krijg van racen, m’n zelfvertrouwen een boost krijgt als ik leer kickboksen. Wat is het nut als je er geen voldoening uit haalt?”

En als iets faalt, hoe goed kun je daarmee omgaan?

“Ik ben niet bang om te falen. De angst om te falen is vaak al voor veel mensen genoeg om niet te beginnen aan iets nieuws. De eerste keer dat ik een plaatje draaide was het verschrikkelijk, en dat is het nog steeds soms, haha, maar dat gevoel van mislukken beïnvloedt mij niet meer. Het zorgt ervoor dat ik nog harder mijn best ga doen.”

Ligt daar je oorsprong van je huidige succes?

“Deels en omdat ik er ‘de uren’ in heb gestopt. In audities doen, leren, oefenen met muziek, alles. Ik doe het hetzelfde als wanneer ik zwem. Als ik 30 baantjes wil trekken, dan ga ik ze niet tellen. Doe ik dat wel, dan ben ik al na 15 baantjes kapot. Gewoon het water in en gaan, in die flow komen, aan je techniek werken. Als ik dan check hoeveel ik er heb gedaan zit ik al ruim in de 20. Je moet niet steeds kijken hoever je bent.”

Trek je dat ook verder in succes?

“Zeker, ik ben blij dat ik pas op latere leeftijd succes heb gekregen. Ten eerste omdat ik het meer apprecieer en ten tweede omdat ik er nu veel beter mee om kan gaan dan dat ik als jong gastje had gedaan! Maar inderdaad, dat trek ik verder in jezelf vergelijken met anderen. Dat is een recept voor een mislukking. Ik doe wat ik kan, probeer mijzelf te vernieuwen en als ik mijzelf voor de volle 100 procent inzet en het toch niet lukt, dan kan ik mezelf niets verwijten. Je hebt er niets aan om gefrustreerd te kijken naar wat anderen doen. En harder werken en minder slapen, dat zou een goed recept zijn voor veel meer mensen.”

Is je definitie van succes anders geworden?

“Vroeger wilde ik beroemd zijn, succes en geld hebben, dé man zijn. Nu is dat gelukkig totaal niet meer zo. Als ik kan blijven werken aan dingen waar mijn hart ligt, is dat prima!”

Nu is dat een ‘super’held als The Dark Tower’s Roland Deschain. Hoe was het om The Gunslinger te spelen?

“Zo’n soort heldenrol had ik nog nooit gespeeld. Die combinatie van diepte en gewoon een badass zijn en toffe dingen kunnen doen met een revolver, was een heel interessante combi.”

Die spectaculaire actie, is dat iets wat je interessant vindt als acteur?

“Toen ik de outfit van Roland aantrok –lange jas aan, revolvers om– dan vind je het karakter al voor een groot deel in het kostuum. En ik vind actie zeker een mooi onderdeel. Ik kan mij echt verliezen in schiet- of vechtscènes. Die choreografie met alle complexe bewegingen, zodat het er op film uitziet als de meest gestroomlijnde move; geweldig. Ik durf mij intussen ook wel een aardige schutter te noemen. Maar ik kan je vertellen dat voor elke coole ‘revolver-move’ ik ‘m vijf keer uit mijn handen heb laten vallen, haha!”

De Dark Tower-boeken hebben miljoenen fans, hoe intimiderend is dat?

“Het hielp dat ik de boeken in het begin niet kende. Maar ik denk dat je je sowieso moet afsluiten voor dat soort dingen. Er zijn miljoenen mensen die de boeken kennen en hebben gelezen, maar ieder zal weer zijn eigen interpretatie hebben. Onze opdracht was om ons te focussen op de film. We letten zeker op wat er gebeurt in de boeken, maar de film is iets heel anders. In essentie is het een verhaal van goed tegen kwaad. Dat is wel bij meer films zo, maar hier heb je er een hele interessante en unieke wereld bij.”

Heb je Stephen King ontmoet?

“Het was heel cool toen Stephen naar de set kwam. Hij was heel ontspannen en sympathiek. We konden onze gang gaan, hij vertelde aan het einde dag van dag alleen aan mij dat hij het bizar vond dat na ruim dertig jaar z’n karakters en verhaal opeens recht voor z’n neus stonden!”

Je hebt in wel meer blockbusters gespeeld, hoe verschilde deze met de rest?

“Ik heb op wat grote sets gestaan, maar nog niet eerder zo groots als deze. Dat voelde heel anders, omdat ik deze keer één van de hoofdrollen speelde. Het is een hele andere energie die je voelt op de set als je aan de voorkant staat van zo’n enorme ‘trein’. Ik heb weleens kleinere rollen gehad in blockbusters, maar dan ben je toch meer in & out. Je doet je ding en dat is het. Dit was echt maandenlang volledig ‘aan’. Eén van de meest pittige films die ik ooit heb gedraaid, maar het was het compleet waard.”

Je bent ooit uit Engeland weggegaan omdat je niet tevreden was over het werk dat donkere acteurs krijgen. Is dat nu anders?

“In de VS duurde het ook vier jaar voordat ik werk kreeg, haha. Maar er komt zeker langzaamaan een kentering. Op tv, het internet en kleine producties zijn er tegenwoordig veel meer kansen dan toen ik jong was.”

Maar nog niet genoeg?

“In Engeland, de VS en waarschijnlijk ook in Nederland. Er is zoveel diversiteit, zoveel culturen, maar laat dat dan ook zien. Op tv én in films.”

Je docu-series als No Limits en Fighter, is dat een leuke cheque tussen het acteren door of zit daar een verborgen passie?

“Absoluut die laatste. Ik doe niets voor het geld. Ik ben het grootste gedeelte van m’n leven arm geweest, dus ik weet dat voldoening je uiteindelijk het meeste geeft. En die projecten dagen mij uit. Ik had nooit gedacht dat ik zelf ooit in de ring zou staan, laat staan een kickboks-gevecht zou winnen. De rollen die ik speel kunnen soms best extreem zijn en veel vergen van mijzelf als persoon. Dan is het wel even lekker om even compleet uit die acteursrol te komen voor een tijd. Ook al loop ik het risico om helemaal in elkaar getrapt te worden.”

Tekst Jorrit Niels Fotografie Sony Pictures Entertainment

Twee aspecten maken het lezen van The Dark Tower extra de moeite waard. Allereerst het feit dat Stephen King ruim 30 jaar deed over het schrijven van de reeks. Het eerste deel, The Gunslinger, waaraan hij begon in 1970 (het verscheen in 1982), is vrij rechtlijnig van opbouw. In de volgende delen van de serie ‘groeit’ het relatief eenvoudige uitgangspunt – revolverheld achtervolgt ‘man in black’ – uit tot een complex universum waarin tal van verhaallijnen elkaar kruisen en de hoofdkarakters aan diepgang winnen. Je merkt dat Kings schrijfstijl én het verhaal zich ontwikkelen. Daarnaast ervaar je diverse schokken van herkenning op momenten dat gebeurtenissen en personages uit andere boeken van King (en zelfs waar gebeurde feiten) op verrassende wijze worden verweven in de Dark Tower-reeks.

De strijd tussen goed en kwaad is een centraal thema in veel boeken van Stephen King. Echte King-liefhebbers denken daarbij meteen aan Salem’s Lot, It, Needful Things of The Stand, waarin die strijd epische vormen aanneemt. Heb je die boeken, stuk voor stuk dikke pillen, in één adem uitgelezen, dan is The Dark Tower de ultieme Stephen King-trip. Roland Deschain, een eenzame, zwijgzame revolverheld reist met een kleine groep vrienden door een gevaarlijke, post-apocalyptische en tegelijk wildwest-achtige fantasiewereld. Hun eindbestemming is de Dark Tower, hun doel: de wereld redden van de totale ondergang.

Acht boeken zijn het, bij elkaar zo’n 4500 pagina’s met spannende avonturen, ontroerende verhalen, heldhaftige gevechten, boeiende flashbacks naar een middeleeuws aandoende maatschappij waar Rolands roots liggen, uitstapjes naar parallelle werkelijkheden en tijdreizen naar ‘onze’ wereld. The Dark Tower is een enerverende reis vol magie, symboliek, science fiction, romantiek en horror. Het is Stephen Kings meesterwerk – en levenswerk. In 2014 zei hij in een interview met Rolling Stone dat het wat hem betreft nooit af is: “It drives me crazy. The thing is to try to find the time to rewrite those books.” En dat de film uitkomt in 2017 is voor de kenner ook geen toeval: 2 + 17 = 19. – Peter Bijpost

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: