fbpx
Home / Like & Win  / Op zoek naar Amerikaans BIER

Op zoek naar Amerikaans BIER

Voor Ale Trails, te zien op Travel Channel, reisde Olly Smith kriskras door de Verenigde Staten op zoek naar de beste lokale bieren. Voor bierliefhebbers een niet te missen bron van smaakvolle inspiratie…

Olly Smith (1974) is een vrolijke spraakwaterval die vooral een reputatie geniet als wijnkenner. Hij schreef drie boeken, talloze columns en artikelen over wijn en presenteerde meerdere programma’s. Door de serie Ale Trails wordt echter duidelijk dat Smith niet eenkennig is als het gaat om alcoholhoudende dranken. Want ook een biertje gaat er goed in. Sterker nog, de man is een regelrechte liefhebber én kenner. In de aanloop naar seizoen 2 van deze vermakelijk interessante bierreis-serie belden we Olly Smith op, om hem te complimenteren met zijn… horloge.

Mooi horloge heb je om…

Hé? Wat? Haha, heeft m’n collega je daarover verteld?

Nee, ik zag het op beelden uit de serie Ale Trails. Een Panerai Luminor. Uit 2010 ongeveer?

Dat klopt helemaal. Een gelimiteerde serie uit 2010. Goed gezien! Ik ben gek op horloges. Draag momenteel een Bremont. Maar ik heb ook een Damasko, Longines…  Gisteravond zat ik nog met twee vrienden in de pub en hebben we bijna uitsluitend over horloges gekletst. Watchgeeks. Je kent de soort ongetwijfeld. Heb jij zelf ook een Panerai?

 Ooit wel gehad, maar geruild tegen een collectors boek over Muhammad Ali, gesigneerd door de man zelf.

Wow, dat is prachtig! Die man is écht een legende.AT WORK IN TROUBLEDOUR

Helemaal eens. Maar zullen we het over bier hebben? Want dat is waar Ale Trails over gaat. En je had niet zo heel veel tijd, heb ik begrepen.

Je kunt zoveel tijd krijgen als je wilt, want je bent nu m’n nieuwe beste vriend, haha!

Dat is goed om te horen. Wat me opvalt bij Ale Trails is je manier van presenteren. Een doorlopende mix van informatie en humor. Is dat jouw persoonlijkheid of is het een bewuste keuze voor de doelgroep, de bierliefhebbers?

Ik denk een beetje van beide. Ik hou van details. Ik wil graag achterhalen wat mensen drijft, wat hun passie is. Maar dat kan snel droog en saai worden, tenzij je het tot leven brengt. Met enthousiasme en de nodige lol. Een informele benadering. Ik probeer het enthousiasme van die mensen over te brengen op de kijker. De bierbrouwers die we bezoeken werken heel hard om iets te produceren wat mensen vrolijk maakt. Wat ze tot elkaar brengt.

Als wij nu een pub in duiken en een biertje of wat drinken dan gaan we kletsen over horloges, over Muhammad Ali, want dat soort mannen zijn wij. En dan hebben we een fantastische tijd. Door dit gevoel mee te nemen in m’n presentatie geef ik die net wat meer waarde, meer diepte. De beleving die bij bier hóórt.

Maar eigenlijk ben jij geen bier-man, toch? Wikipedia leert dat je vooral een wijn-expert bent. En het woord bier komt op de hele pagina niet voor.

Haha, helemaal waar. Daar moet maar eens wat aan gedaan worden. Want dit is al het tweede seizoen van Ale Trails.

DSC03809Wijn of bier, waar zitten de beste verhalen in?

Lastige vraag. Ik belandde in de wijn business toen ik 19 was. In een winkel. In die tijd was wijn nog heel traditioneel. Ik wilde het naar een breder publiek brengen, meer relevant maken, vrolijker ook. De taal waarin men over wijn praatte klonk mij in de oren als abracadabra. Ik begreep er weinig van.

Toen we The West Coast Wine Adventures filmden in de VS raakte ik gefascineerd door de plaatselijke bier-cultuur. In de UK dronk ik wel vaker lokaal gebrouwen bier, maar de heldere pale ales en IPA-styles die ik hier ontdekte, smaakten op een of andere manier intenser, levendiger, fruitiger. Dat raakte me. Een compleet nieuwe ervaring. Alsof je Led Zeppelin voor de allereerste keer hoort. Wow, dit is écht iets anders! Proeven in Technicolor, dat gevoel. En toen begon ik me te realiseren dat bier dezelfde aandacht verdient die wijn al kreeg. Ieder product heeft zijn eigen publiek, zijn eigen fans, maar daartussen kun je een brug bouwen.

Over beide zijn mooie verhalen te vertellen, maar de producten zijn zo verschillend. Wijn kun je eenmaal per jaar maken, en dan moet je wachten op een nieuwe druivenoogst. Met bier kun je iedere dag iets nieuws proberen, kun je lekker experimenteren. Dat geeft een heel andere dynamiek.

Kies je bij een programma over wijn eenzelfde toon als over bier?

Absoluut. Voor mij moet een programma toegankelijk en vrolijk zijn. Bierbrouwers juichen deze stijl toe, want het is de taal die ze zelf ook gebruiken. Voor sommige wijnproducenten is het wennen, omdat die wat formeler zijn. Maar uiteindelijk gaat het mij er om naar de mensen te luisteren, te laten zien waar ze mee bezig zijn en aanbevelingen te doen voor wat kijkers eens zouden moeten proeven.

Verschilt de Amerikaans biercultuur van de Europese?

Ja en nee. Ze hebben daar, op die typisch Amerikaanse manier, de ambitie om iets nieuws te creëren. Het zijn vaak jonge mensen die werk dat ze niet leuk vonden de rug toe keren en een nieuw carrière-pad kiezen. De bieren zijn vaak wat duurder, want ze gebruiken duurdere ingrediënten. En ze nemen hun werk heel serieus. Er worden pubs opgezet bij de brouwerij, het aantal liefhebbers groeit en al snel krijg je zo’n sfeertje van levendige creativiteit, een soort community van gelijkgestemden. Dat zie je overal in de VS ontstaan, in Texas, Arizona, overal waar ik ben geweest.

Als je in Engeland je favoriete pub bezoekt ontmoet je daar mensen uit alle lagen van de bevolking, als een soort kruispunt binnen de samenleving, waarmee je vervolgens een prima tijd hebt. Binnen de Amerikaanse biercultuur creëren ze daar nu een soort eigen versie van. Brouwerijpubs die een brede aantrekkingskracht hebben en zelfs toeristen naar gebieden lokken waar eerder niets te beleven was.

In Holland zijn we nogal gefocust op Belgisch bier. Missen we iets, of is Amerikaans bier min of meer hetzelfde afkomstig uit een ander land?

Er zijn zeker overeenkomsten. In Seizoen 1 van Ale Trails lag de focus erg op hoppige IPA-bieren, terwijl in Seizoen 2 veel meer bieren voorbijkomen geïnspireerd op de Belgische stijl. Abdij, Saison… Die zie je meer en meer in de VS. Over het algemeen genomen zijn bieren uit België misschien wat pittiger, wat kruidiger, terwijl die uit de VS meer fruitige ingrediënten bevatten. Maar als je van Belgisch bier houdt, dan vind je Amerikaans bier absoluut heerlijk. De intensiteit is zeker vergelijkbaar.

In de schappen van een bierspecialist ontdekte ik tussen 150 speciaal-bieren slechts twee flesjes uit de VS.  Gaat dit veranderen?

Ik vermoed van wel, maar niet alleen door bier afkomstig uit de VS. Ook andere landen zullen een grotere rol gaan spelen. Overigens, de VS-brouwers exporteren al wel steeds meer, maar dan vooral via directe verkoop online. Zodra die vraag toeneemt zullen de flessen ongetwijfeld ook snel in de schappen staan.

Als je nog een glas bier mag drinken, je allerlaatste… Wat zou het zijn?

Harvey’s Best Bitter, van de lokale brouwer in Sussex, waar ik woon. Dat wordt al gemaakt sinds de 18e eeuw. Een puur nostalgische overweging. De smaak van thuis.

Olly Smith Ale Trail is vanaf 27 november om 20:00 uur te zien op Travel Channel, ‘s werelds grootste internationale zender van reisprogramma’s.

 

ACTIE

WIN een exclusieve Travel Channel Survival Kit (t.w.v. €400,-), bestaande uit: Canon Powershot S200 fotocamera, Pebble portable charger, Fitbit sporthorloge, Travel Channel backpack, Travel Channel toilettas, Travel Channel First Aid kit & Microvezel travel handdoek.

Wil je kans maken? Stuur dan voor 30 december 2017 een e-mail met je naw-gegevens naar: info[at]gentlemenswatch.com o.v.v. Ale Trails en geef antwoord op de volgende moeilijk :-)) vraag: Op WELKE ZENDER wordt Ale Trails uitgezonden? De winnaar ontvangt persoonlijk bericht. Succes!IMG_0225

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD