fbpx
Home / Art  / Hemelse klanken van Haevn

Hemelse klanken van Haevn

Waar sommigen jarenlang ploeteren voor een internationale doorbraak, kostte het songwriter Marijn van der Meer en filmmuziekcomponist Jorrit Kleijnen welgeteld twee keer dertig seconden. Hun reclametunes voor BMW en Volvo werden in 2015 zó goed ontvangen dat ze verder gingen als band, al snel miljoenen streams hadden én uitverkochte zalen. Van een album was nog geen sprake, tot nu. Gentlemen’s Watch sprak de mannen van HAEVN over hun debuutplaat Eyes Closed.

Jullie zijn als een raket gegaan…

Marijn: Haha, dat kun je wel zeggen. We brachten als eerste onze single Finding Out More uit. Die werd meteen op veel stations gedraaid. Vrij snel daarna mochten we in Paradiso spelen en vorig jaar in Carré. En nu zijn we eindelijk zover dat we een compleet album kunnen laten horen aan mensen. Omdat veel andere landen het ook willen uitbrengen, hebben we de release uitgesteld naar 25 mei.

Een vrij on-Nederlandse aanpak. Wat zijn jullie precies van plan?

Jorrit: Er stond al een albumrelease-concert gepland in Paradiso. Dat concert hebben we gewoon door laten gaan. Dat is ook waar je de plaat voor het allereerst live kon horen. En dan gaan we in april door naar de grote popzalen, zoals TivoliVredenburg, Het Paard, Doornroosje, Oosterpoort, Hedon, 013…

En vervolgens afwachten hoe de plaat het in het buitenland doet?

Marijn: Precies. Op dit moment wordt onze single heel veel gestreamd, met name ook in het buitenland. Daarbij is onze nieuwe single te horen onder de Netflix-serie Riverdale en vanaf maart zit onze muziek ook in de serie Royals.

Jorrit: Dat is ook de reden dat wij zo op die internationale carriere focussen, omdat er sinds het prille begin interesse uit het buitenland is geweest. Als een supervisor in Hollywood onze muziek wil gebruiken, dan zegt dat iets over de internationale allure. Voor ons een belangrijk waardeoordeel.

Wat kunnen jullie vertellen over het nieuwe album?

Jorrit: Finding Out More was een succes dat we zelf ook niet aan hadden zien komen. Toen we besloten dat we daar een album aan wilden koppelen, was het belangrijk dat we eerst onze muzikale identiteit zouden vinden. Wat was nou het succes achter Finding Out More? We zijn best wel wars van muzikale trends. Ik bedoel: Justin Bieber heeft een gepitchte vocal geïntroduceerd, voor veel artiesten is het verleidelijk om dat dan ook te doen. Wij hebben vooral geprobeerd te investeren in onze eigen identiteit.

Marijn: We combineren dingen, zoals synthesizers met een orkest wat we in Budapest hebben opgenomen. We proberen alle uithoeken op te zoeken: van orkestnummers zoals Fortitude, maar ook meer uptempo songs.

Jorrit: Hopelijk doe je tijdens het luisteren je ogen dicht. We hebben het album Eyes Closed genoemd en dat is ook wel een soort van ankeiler. We hopen dat je in die state of mind naar onze muziek gaat luisteren.

Jullie claimen weer échte verhalen te vertellen. Is daar gebrek aan in de muziekwereld?

Jorrit: Wij zitten in het Spotify-tijdperk. In het vak noemen ze het ook wel de ‘skip-rate’: er moet binnen twintig tot dertig seconden dusdanig veel gebeuren dat iemand niet door gaat klikken. Daar worden liedjes bijna naar geijkt. Maar dat gaat in onze optiek wel ten koste van de ‘verhalendheid’. Soms moet je even door een dal voordat je op de berg komt. We proberen de moed te hebben om de tijd te nemen om onze songs te ‘vertellen’. Terug te gaan naar verhalenvertellers als Sting, die je echt meenemen op een reis.

Waar staan jullie over een paar jaar?

Jorrit: We zijn niet uit op grote Ziggo Dome-achtige venues, dan verliezen we het contact met onze luisteraar. Stel je nou voor dat het lot zou bepalen dat we wel dit soort aantallen kaarten kunnen verkopen, dan zouden we liever tien keer achter elkaar in Carré staan. Soms kom je op plekken waar de tl-bakken aan het plafond hangen en je denkt: hier moeten we nog een hoop doen om een intiem concert te kunnen geven.

Wat kunnen we verwachten van jullie show?

Marijn: Wij doen er alles aan om mensen mee te nemen in elk nummer, met visuals en een strijkkwartet. Je zit eigenlijk in je eigen soundtrack, in je eigen videoclip. Een soort wegdromen.

Jullie hebben internationaal al zoveel succes met slechts een paar nummers… Is het niet doodeng dat er straks een hele plaat is?

Jorrit: Ik durf nu wel te zeggen dat we een schip hebben gebouwd dat een storm kan doorstaan. Daar durven we wel de zeilen op te hijsen. Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken.

Tekst: Els van Asseldonk

TOUR-DATA VAN HAEVN VIND JE HIER!

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: