fbpx
Home / Gadgets  / A gentleman’s knife – Spyderco

A gentleman’s knife – Spyderco

Een verrassend feit: Nederlanders zijn de grootste Spyderco-fans in de wereld. Nergens anders worden zoveel messen van dit Amerikaanse merk per hoofd van de bevolking verkocht…

Reden om eens in gesprek te gaan met Eric Glesser, directeur van de in Colorado gevestigde firma, welke dit jaar zijn veertigjarig bestaan viert. Eric Glesser – baardje, bescheiden oorbel, casual gekleed – groeide op tussen de messen. In een omgebouwde vrachtwagen, ooit gebruikt om brood te vervoeren, toerde vader Sal Glesser met familie door de Verenigde Staten om messen te slijpen en messenslijpers aan de man te brengen. Zodra de zaken beter gingen werd de vrachtwagen ingeruild voor een luxere trailer met aanhanger. In 1978 kwam aan het rondtrekken een einde. Familie Glesser koos, anticiperend op een gouden toekomst, het plaatsje Golden als thuisbasis. Daar lanceerde Sal Glesser zijn eerste eigen, opvouwbare zakmes. De merknaam Spyderco werd vastgelegd in 1978. En hoewel het logo een achtpotig wezentje bevat, heeft de naam niks met spinnen te maken. Sal Glesser was gek op sportwagens en veel open modellen droegen de naam Spyder. En een opvouwbaar zakmes kan ook open en dicht. Dus doopte hij zijn merk Spyderco, kort voor Spyder Company. Inmiddels is het verkrijgbaar in meer dan zeventig landen, heeft zoon Eric de dagelijkse leiding op zich genomen, is Sal nog altijd nadrukkelijk aanwezig in het bedrijf en heeft de derde generatie, nog geen tien jaar oud, al aangegeven straks het stokje over te willen nemen.

Van messenslijper tot wereldmerk; je vader is een slimme zakenman.

Ik zie hem vooral als uitvinder. Het éénhandig te openen mes, met behulp van het gat in het lemmet, was zijn idee. Uniek in de markt. Je hoefde nu niet meer met je nagel het mes eruit de wrikken. Eén vloeiende beweging met je duim was genoeg om het mes te openen. In eerste instantie dacht men dat het lelijk zou zijn, zo’n mes met een gat. Maar het werd, naast functioneel, als snel het karakteristieke kenmerk van Spyderco, een echt design statement. Tegenwoordig noemen ze die manier van ontwerpen ook wel ‘design in the dark’: het mes moet goed voelen, lekker in de hand liggen, met fijne materialen. En je moet het snel kunnen openen, er blindelings op kunnen vertrouwen. Ook de pocket clip was een vondst van hem. Voortaan zat het mes vastgeclipt in je zak, zodat je het direct kon pakken en niet eerst onderin je zak moest gaan zoeken. En dan was Spyderco ook nog eens de eerste met gekartelde zakmessen voor het snijden van vezelrijke materialen als touw.

Spyderco produceert niet alleen in de VS, maar ook in Japan, Taiwan, China, Italië… Waarom? 

We zijn een high-end merk en streven altijd naar topkwaliteit. Daarom werken we ook met veel verschillende staalsoorten, zo’n twintig, waar de meeste andere merken niet verder komen dan vier. De kunst is om staal met een zo homogeen mogelijke structuur te creëren. Dit is harder, blijft langer  scherp, heeft geen last van roest en is sterker. Ook aan het heft wordt veel aandacht besteed. Diverse materialen worden gebruikt om per gebruiksdoel het ultieme mes te creëren. Daarbij kiezen we per model de beste locatie voor de productie. Sommige dingen kunnen ze nu eenmaal beter in andere landen, of het is efficiënter om het daar te produceren, omdat de grondstoffen en kennis daar aanwezig zijn. Zo zijn we in staat een goede prijs/kwaliteitsverhouding te realiseren. Omdat we een onafhankelijk familiebedrijf zijn is winstmaximalisatie nooit onze drijfveer; prestatie en integriteit zijn dat wel.

Ben je niet bang dat bijvoorbeeld ‘Made in Taiwan’ op het lemmet afbreuk kan doen aan de kwaliteitsverwachting van klanten?

Absoluut niet. Made in the USA, Made in China, Made in Japan… Daar zijn we juist trots op. En wie ervoor kiest een Spyderco te kopen, weet kennelijk dat het met die kwaliteit wel goed zit.

Als een man één zakmes moet hebben, welke Spyderco zou dat dan moeten zijn en waarom?

Dat ligt er helemaal aan waar hij het voor wil gebruiken. Voor outdoor, vissen, jacht, keuken, survival, tactisch zeevaart. Er valt veel te kiezen. Maar goed, bijgaand een vijftal favorieten die lekker veelzijdig bruikbaar zijn.

Spyderco Caribbean Leaf  € 290,-

Spyderco Native 5 Carbon Fiber €417,-

Spyderco Shaman Black G-10 €299,-

Spyderco Chaparral Raffir Noble PE €227,-

Spyderco Alcyone G-10 PE €110,-

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: