fbpx
Home / Art  / Kopstoot

Kopstoot

De broers Pablo (zang/gitaar) en Luka van de Poel (drums) waren 13 en 15 jaar toen ze samen met de 17-jarige Robin Piso doorbraken met hun rockmonster DeWolff. Inmiddels zijn de mannen tien jaar verder, hebben ze ruim 800 shows gespeeld (waaronder het voorprogramma van The Black Keys en Deep Purple) en is er hun plaat THRUST. Gentlemen’s Watch sprak Piso over deze ‘stoot’ energie en het festivalseizoen. 

10 jaar! Is er veel veranderd?
“Als tiener/twintiger veranderd niet alleen je persoonlijkheid, maar vooral ook je muzieksmaak. Ik denk dat DeWolff begon als een soort van psychedelic, sixties, The Doors-, Pink Floyd-inspiratiebron muziek, maar dat is wel veranderd door de jaren heen.”

Vertel…
“We zijn nu echt meer songs aan het schrijven zoals het hoort? Vroeger gingen we jammen en dan hadden we hele lange nummers zonder refrein om mee te zingen. Nu schrijven we nummers echt vanuit tekst en zanglijnen. Ik denk dat THRUST een samenvatting is van alle dingen die we de afgelopen jaren hebben gedaan, een soort natuurlijke extensie van alles wat ons geïnspireerd heeft.”

Wat kun je nog meer over de plaat vertellen?
“We hebben hem helemaal analoog opgenomen. Dat is bijzonder en cool, maar het klinkt niet heel analoog, lo-fi sixties. Meer een soort Black Keys of Alabama Shakes-modern. Een hoge kwaliteit sound, maar wel met een knipoog naar de de sixties/seventies-warmte. Ik ben heel trots dat dat ons is gelukt, de plaat is facking epic.”

Jullie omschrijven hem ook als jullie meest ambitieuze plaat tot nu toe?
“Zelf heb ik het gevoel het album het meeste kan gaan doen. DeWolff IV was een minutenlange rockopera vol strijkers en weet ik veel wat, daar moet je dan maar net van houden. Deze plaat is duidelijker, pakkender, scherper, meer to the point.”

Dat jullie worden geroemd om jullie live-optredens, hoor je meer dan ooit terug op de plaat…
“Ja, klopt. Onze vorige albums waren heel vet op plaat, maar als we ze live wilden spelen kwamen ze toch minder over. Bijvoorbeeld omdat we op plaat wel een bassist hadden, en live niet. Ik heb nu een Moog-synthesizer die de basgitaar heel vet kan vervangen, daardoor komt de plaat dichter bij de live-vibe van Dewolff. Dat is ook echt onze sterke kant. We hoeven nu niet meer zoveel aan de songs te veranderen om het live vet te maken. Deze plaat is écht DeWolff pur sang.”

Wat kunnen mensen van jullie tour en festivaloptredens verwachten?
“Een soort overweldigende overtuiging. We zijn geen reggae-band of ACDC die jarenlang hetzelfde doet. Veel mensen zeggen: ‘wow, jullie hebben zo’n immense sound, maar jullie zijn maar met z’n drieën’. We doen alles met volle overtuiging en dat komt blijkbaar aan bij mensen.”

Naar welke optredens deze zomer kijk je zelf uit?
“Ik heb kaartjes gekocht voor Down The Rabbit Hole, Nick Cave wil ik daar heel graag zien. En ook Queens of the Stone Age: heb ik nog nooit gezien, maar lijkt me ook vet. En verder kijk ik heel erg uit naar het ontdekken van nieuwe bands. Een paar jaar geleden ontdekte ik er King Gizzard & the Lizard Wizard. En vorig jaar zag ik er Soulwax. Daar had ik natuurlijk wel van gehoord, maar ik wist niet dat het zó tof was.

Waar staan jullie over tien jaar?
“Het zou natuurlijk te gek zijn als we op een gegeven moment op het level zitten waarbij we de Paradiso’s van elk land zouden kunnen doen. Of misschien zo groot zijn als The Rolling Stones. Al is dat misschien een twaalf jaren plan? Haha.”

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD