fbpx
Home / Interview  / Sylvia Hoeks: “Het had weinig gescheeld of ik was gestopt met acteren”

Sylvia Hoeks: “Het had weinig gescheeld of ik was gestopt met acteren”

Na haar gelauwerde rol vorig jaar in Blade Runner 2049 heeft Sylvia Hoeks (35) weer een grote rol te pakken. Dit keer in The Girl in the Spider’s Web, gebaseerd op het vierde boek in de succesvolle Millennium-serie. En dat terwijl het maar weinig had gescheeld of ze had acteren vaarwel gezegd. Gentlemen’s Watch bezocht Hoeks op de set van The Girl in the Spider’s Web in Berlijn.

 

Het is maart en het sneeuwt in Berlijn. We rijden de befaamde Babelsberg Studio’s binnen, een plek die de gemiddelde leek niets zal zeggen, maar het is de oudste studio ter wereld. Eén waar Fritz Lang nog Metropolis draaide en Marlene Dietrich door dezelfde studiodeur liep als wij nu. Meer recente films die hier zijn gedraaid, zijn Inglourious Basterds, The Grand Budapest Hotel en nu The Girl in the Spider’s Web.

 

De film is niet gebaseerd op een boek van wijlen Stieg Larsson, maar op het vierde Millennium-boek, geschreven door David Lagercrantz, die de serie – met goedkeuring van Larsson’s familie – voortzet.

 

Hoeks mag weinig loslaten over de film, behalve dat hacker Lisbeth Salander (Claire Foy) en journalist Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) weer terug zijn. Ze krijgen te maken met samenzweringen, corrupte overheden, cybercriminelen en een geest uit Salanders verleden. Die laatste in de vorm van haar zus Camilla, gespeeld Sylvia Hoeks.

 

De Nederlandse actrice brak in 2007 door met Jos Stelling’s Duska en viel daarna op in onder meer Tirza, Het Meisje en de Dood en Giuseppe Tornatore’s The Best Offer. Het kan snel gaan en dat Hoeks op dit moment on a roll is, dat moge duidelijk zijn.

Vorig jaar noemde het vooraanstaande Amerikaanse entertainmentvakblad Variety haar als één van de tien belangrijkste Europese sterren van 2017. Niet zo gek met een reeks aan internationale projecten.

 

Na Blade Runner 2049 vorig jaar, heeft ze namelijk onlangs de hoofdrol gekregen in de nieuwe Apple-dramaserie See van Peaky Blinders-bedenker Steven Knight en Hunger Games-regisseur Francis Lawrence. En dan hebben we het nog niet eens over de Ridley Scott-actiethriller Queen & Country waarvoor ze in de wandelgangen wordt genoemd en is ze met Rundskop-regisseur Michaël R. Roskam bezig aan een biopic over Sylvia Kristel.

 

Zelf blijft ze er nuchter onder terwijl we langs een oude radartoren lopen – de uitvalbasis van Lisbeth Salander – of althans het binnenwerk dat is nagemaakt in de studio. Het exterieur moet nog worden gefilmd in Zweden. “Ik probeer het allemaal zo nuchter mogelijk te ondergaan. Het is fantastisch dat al deze kansen zich aanbieden, maar plannen of teveel naar de toekomst kijken is gevaarlijk in mijn werk.”

 

Wat opvalt op de set is dat het een relatief jonge club is, maar wel een selectie van het beste uit de Amerikaanse en Europese cinema van dit moment. De regisseur Fede Alvarez maakte indruk met Don’t Breathe. Hoofdrolspeelster Claire Foy (Salander) kennen we uit The Crown, Sverrir Gudnason (Blomkvist) van Borg vs. McEnroe, Claes Bang komt van het prijswinnende The Square en Lakeith Stanfield uit het horror-fenomeen Get Out.

 

“Een internationaal gezelschap met fantastische acteurs waar ego geen rol speelt,” vertelt Sylvia terwijl we naar het productiekantoor lopen, waar concepttekeningen drie volle muren bedekken. “We gaan echt voor de film en dat werkt zo heerlijk.”

 

Hoe bekend was je met de Millennium-boeken?

 

“Ik ben een groot fan van de boeken en de films. Ik hou van dat soort verhalen. Als ik naar een film ga, dan wil ik pittige dingen zien, echt heftig spul. Mijn favoriete film is La Pianiste met Isabelle Huppert, dus dan weet je het wel, haha. Mijn favoriete films zijn rauw, hartverscheurend, grijpen mij bij mijn keel en laten m’n hart sneller kloppen. Toen ik het script las, wist ik dat deze dit ook zou hebben.”

 

Wat kun je vertellen over je rol van Camilla?

 

“Ik mocht bij Blade Runner bijna niets zeggen en nu weer! Wat ik wel kan vertellen is dat ze Lisbeth’s zus is. Ze delen een intens verleden en ze kijkt erg tegen haar op. Camilla bewaart de sleutel tot heel veel geheimen uit het verleden van Lisbeth.”

 

Voel je je verbonden met haar?

 

“Ik heb twee zussen, ik ben de middelste en was altijd de tussenschakel en een soort van mediator. Alle spanningen en strubbelingen die je met zussen hebt, kon ik goed begrijpen. Ik geniet van alles in deze rol, maar ook het maken. Ik mocht mij bemoeien met haar uiterlijk, waar we kwamen op het lichtblonde bijna grijze haar en gebleekte wenkbrauwen. Ik vond dat ze een soort geestverschijning moest worden. Maar ik zie haar niet direct als slecht, dat is voor het publiek om over te beslissen. Ieder persoon heeft zijn donkere kant en haat, maar ook veel liefde.”

 

Je bent hier in 2010 uitgeroepen als Shooting Star – aanstormend talent – tijdens het filmfestival van Berlijn. Hoeveel is je leven sindsdien veranderd?

 

(lacht) “Poe, heb je even! Maar die prijs kwam op een heel bijzonder moment. Ik was toen namelijk serieus aan het nadenken om kinderpsycholoog te worden en te stoppen met acteren. Ik acteerde al een aantal jaren in Nederland, had een paar buitenlandse coproducties gedaan en ik dacht dat die nieuwe kick, dat ene project waarvoor je 300 procent wilde gaan, niet meer zou komen. Die prijs kwam dus precies op het juiste moment.”

 

Lisbeth Salander (Claire Foy) in Columbia Pictures’ THE GIRL IN THE SPIDER’S WEB.

 

Het gaf je een vers perspectief?

 

“Zeker. Het bezorgde mij indirect de rol in The Best Offer van Giuseppe Tornatore (Cinema Paradiso). Een uitdagende en intrigerende rol, waar ik samenspeelde met onder meer Geoffrey Rush. Dat had ik nodig en sindsdien is mijn liefde voor film en regisseurs pas eigenlijk echt begonnen. Kinderpsychologie was heel eervol geweest, maar ik ben blij dat daar iets tussenkwam.”

 

Wat is het grootste verschil tussen een Europese en een Amerikaanse productie?

 

“Tijdens het filmen is het qua schaal natuurlijk groter en je hebt meer tijd. De dingen eromheen, om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je rol, is misschien nog wel het grootste verschil. Neem Blade Runner: ik had daar de luxe om een personal trainer te krijgen om in vorm te komen. Ik trainde zes uur per dag, zes dagen per week om genoeg spieren te krijgen. Ik ben nog nooit in zo’n goede vorm geweest! Dat was zo heftig, zeker voor iemand die zelf niet traint. Ik teer doorgaans vooral op de goede genen van mijn ouders. Het doet wel wat met je hoor als je helemaal afgetraind bent. Moest ook wel, want ze hesen me in de meest strakke pakjes waarin je elke millimeter ‘teveel’ ziet. Maar goed, daarbij kreeg ik ook een diëtist om verantwoord te eten en zelfs een psycholoog om te helpen met het karakter. Dat is in een Europese, laat staan een Nederlandse, productie nagenoeg onmogelijk.”

 

Je internationale doorbraak was met Blade Runner, hoe ontstond dat?

 

“Ik was de film Whatever Happens aan het draaien in Duitsland. Lange dagen van vijftien uur en eigenlijk had ik geen tijd om er nog iets naast te doen. Ik werd toch gevraagd of ik een auditie op tape kon zetten voor Blade Runner. De scène die ik moest doen was er trouwens één die Rutger Hauer deed in het origineel. Fantastisch natuurlijk. Midden in de nacht heb ik toen m’n halve hotelkamer omgebouwd, allemaal lampen op me gezet en die auditie gefilmd op m’n telefoon met m’n rug naar de deur van de hotelkamer. Dat moest wel, want daar zaten de meeste stopcontacten voor alle lampen. Waanzinnig dat ik de rol kreeg. Het origineel was één van de eerste films die ik zag en daarna lang door mijn hoofd bleef spoken. En ik keek véél films vroeger, héél veel. Andere kinderen speelden buiten, maar ik keek films.” (lacht)

 

Maar het krijgen van de rollen die je nu speelt, is een combinatie van hard werken en een mate van geluk?

 

“Absoluut. De afgelopen drie jaar behoorde ik vaak tot de laatste twee kanshebbers bij heel veel grote films. Zoals King Arthur: Legend of the Sword, Aquawoman waar ik het aflegde tegen Amber Heard of een rol in de nieuwe Mission: Impossible met Tom Cruise die helaas niet doorging. Ik had al wel stunttraining met hem gedaan.”

 

Waarom dan toch net niet?

 

“Heel simpel, de auditie gaat goed, maar ik heb nog niet genoeg naam voor mezelf gemaakt. Dan val je net weg. En met Blade Runner 2049 had ik het geluk dat ze geen box office-naam nodig hadden, of zelfs wilden. Blade Runner 2049 hielp mij dus weer bij de volgende auditie. Sta je weer een treetje hoger.”

 

Hoe verlies jij je in een rol?

 

“Hierom hou ik van mijn werk en daar komt die liefde voor psychologie weer in terug. Als kind wilde ik al weten wat er achter iemands gezicht en ogen schuilging. Mensen zeggen wel iets, maar wat zegt hun lichaamstaal en wat voelen ze echt? Dat is het meest intrigerende voor mij als acteur. Ik hou daarom enorm van de voorbereiding op een rol.”

 

BARCELONA, SPAIN – JUNE 11: Sylvia Hoeks poses during a photocall for ‘The Girl in the Spider’s Web’ at CineEurope 2018 on June 11, 2018 in Barcelona, Spain. Lisbeth Salander, the cult figure from the acclaimed Millennium book series, returns to the screen in a new story. The film will be released in cinemas globally by Columbia Pictures this fall. (Photo by Xavi Torrent/Getty Images for Sony Pictures Releasing International)

 

Wat heb je nu bijvoorbeeld gelezen of bekeken als voorbereiding?

 

“Ik heb mij een paar keer goed verloren in YouTube, avonden lang van de ene naar de andere video, haha. Van de film Girl, Interrupted en boeken over familie en zussen tot een documentaire over priesters. Die stopte ik allemaal in mijn ‘rugzak’, zodat ik er op de set iets kon uithalen als dat nodig was. Ook al gebruik ik maar stukjes, ik heb dat nodig om in een wereld te duiken.”

 

De film zit vol sterke vrouwenrollen, een trend die je meer en meer ziet. Blijft dit denk je?

 

“Ik hoop het wel. Dan ben ik geboren in de juiste tijd. Al ben ik zelf totaal niet opgegroeid met een minderwaardig idee. Mijn twee zussen en ik hebben met onze opvoeding van onze ouders nooit het idee gehad dat wij minder waren dan mannen. Ik heb nooit iets anders geleerd, dus ik heb ook nooit het idee gehad dat ik niet hetzelfde kon als een man.”

 

Je zal toch vast wel eens wat ongelijke behandeling hebben gezien door de jaren heen?

 

“Zeker, niet gericht op mij gelukkig, maar ik heb absoluut genoeg voorbeelden gezien. Het is erg belangrijk voor vrouwen om op te staan en meer interessante verhalen te vertellen en op een manier zoals we vrouwen nog niet genoeg zien in film.  En kom op, onze halve mensheid bestaat uit vrouwen, dus het is hoog tijd en ik denk dat het blijft. Al is het maar omdat het nu economisch verantwoord is en uiteindelijk blijft het een business. Maar daarbuiten voel je ook de drang van het publiek om dit soort rollen te zien. Ik denk dat onze film zeker zijn bijdrage levert.”

 

En het verschil in salaris dan?

 

“Natuurlijk, dat was vroeger ook vaak geen geheim. Maar ja, ik doe dit werk überhaupt oprecht niet voor het geld. Misschien zou ik dat moeten doen, maar dat doe ik niet. Een gelijkwaardig salaris vind ik vooral belangrijk voor het respect tegenover vrouwen, niet zozeer voor de dollars.”

 

 

Hoe komt het dat Nederlandse acteurs, zoals jij, Marwan Kenzari en Michiel Huisman, de laatste tijd zo succesvol zijn in Hollywood?

 

“Je moet de juiste mensen kennen en zorgen dat je wordt voorgedragen voor de juiste rollen. Maar ik denk dat we als Nederlanders best nuchter zijn en niet zo snel uit de band zullen springen, dat spreekt aan. En we beheersen onze talen.”

 

Je hebt nooit veel ruchtbaarheid gegeven aan het feit dat je naar het buitenland wilde.

 

“Nee, dat vind ik dan weer niet zo chique en ik was er nooit heel erg mee bezig. Het kwam op mijn pad doordat ik een aantal internationale prijzen had gewonnen, Amerikaanse agenten dienden zich aan en dan gaat het balletje rollen. Door de steun van m’n agent in Nederland en vrienden en familie ben ik dat gaan doen, want ik ben zelf nog steeds wel introvert. Ik heb heel veel liefde voor mijn vak, maar ik dacht nooit ‘oh, ik ga naar Hollywood’. Ik wil ook nu niet direct aan de lopende band gaan werken in LA, een leven náást acteren blijft voor mij enorm belangrijk.”

 

Zoek je überhaupt niet graag de publiciteit op?

 

“Natuurlijk help ik graag mee om een film als deze te promoten, ik ben enorm trots – maar ik ben actrice geworden omdat ik hou van het vak. Ik ben niet gaan acteren om beroemd te worden. Dat klinkt heel suf en best saai, haha, maar ik voel het echt zo.”

 

Heb je Nederland nu definitief vaarwel gezegd?

 

“Nooit natuurlijk. Ik woon nu wel in Los Angeles met mijn vriend en twee honden, omdat je hier nu eenmaal moet zijn voor de audities. Maar als ik in Europa ben, dan komt veel familie mij opzoeken of probeer ik tussendoor naar Nederland te gaan. Ik ben ook niet zo’n Skype-fan en met het tijdsverschil is dat sowieso lastig, dus is het veel appen. Ik heb wel eens heimwee en ik mis mijn familie heel erg. Afspreken met m’n zusjes en beste vrienden gaat helaas veel en veel minder, maar als ik in de buurt ben dan komen ze niet van me af!”

 

The Girl in the Spider’s Web draait NU IN DE BIOSCOOP!!

 

WINNEN!!

GW verloot 3 prijzenpakketten, bestaande uit:

2 vrijkaartjes PLUS een unieke koptelefoon PLUS een even unieke rugzak!!

Winnen? Stuur dan een mailtje naar info[at]gentlemenswatch.com o.v.v. The Girl in the Spider’s Web. Winnaars krijgen persoonlijk bericht. 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: