fbpx
Home / Column  / De Vrieskist naar het Geluk

De Vrieskist naar het Geluk

Onsterfelijkheid staat voor de deur. Dat is althans de overtuiging van zo’n vierhonderd mensen die, verspreid over onze planeet, in reusachtige thermosflessen gevuld met vloeibaar stikstof liggen te wachten op de dag dat de ziekte waaraan ze ooit stierven met terugwerkende kracht kan worden genezen. Waarna een eeuwig durend bestaan in hun dan verjongde lichaam volgt.


Hoewel, lang niet alle cryonauten, zoals ze worden genoemd, hechten zo aan hun vertrouwde fysieke wezen. Twee derde kiest ervoor alleen het hoofd in te vriezen. Niet alleen is dat goedkoper – de complete mens kost 200.000 dollar, het hoofd alleen is met 80.000 dollar dan een koopje -, ook zijn ze ervan overtuigd dat we in de nabije toekomst ons brein zullen kunnen uploaden naar een computer, en ons biologische lichaam als een achterhaalde, inferieure ‘drager’ van onze intelligentie zal worden beschouwd.


Je zou denken dat hij andere zaken aan zijn hoofd had; de ‘productiehel’ van de Tesla-model 3 bijvoorbeeld, of Tesla’s cashburn van zo’n 500.000 dollar per uur. Maar Musk is dezer dagen vooral ook druk met waarschuwen voor de razendsnelle ontwikkeling van Artificial Intelligence. Waar hij dan zo bang voor is? Niet voor banenverlies door robotisering, zelfs niet voor misbruik van slimme technologie door duistere lieden; zijn angst geldt niets meer of minder dan het einde van de menselijke soort; hetzelfde einde dus dat menig cryonaut hartstochtelijk toejuicht.


Cryonauten waarvan er steeds meer zijn. Duizenden staan op ‘wachtlijsten’, popelend om eveneens met een exquise cocktail van antivriesmiddelen te worden geprepareerd voor hun reis richting eeuwigheid. Het zogeheten transhumanisme, de beweging die de fusie van mens en machine nastreeft en gelooft dat veroudering als doodsoorzaak zal verdwijnen, kent ook prominente sympathisanten, waaronder nogal wat buurmannen van Musk in Silicon Valley, zoals Mark Zuckerberg en Google-oprichter Larry Page. Google heeft zelfs een eigen ‘posthuman future’-onderzoekslaboratorium. In 2100 bestaat het menselijk lichaam niet meer, voorspelt de directeur. En minduploading is rond 2050 werkelijkheid. Even doorbijten dus voor de 80.000-dollar-cryonauten.


Bizarre fantasie, zult u zeggen, en dat die koelceluitbaters niet beter zijn dan het schorem dat ordinaire tuinkruiden voor wondermiddelen aanprijst bij terminale kankerpatiënten. Maar het zijn niet de minsten die dit toekomstbeeld serieus nemen: Bill Gates, Stephen Hawking en, onlangs weer, in een Ted-Talk, Elon Musk.


In welke fysieke gestalte ons geuploade brein onderdak zal vinden, is voer voor debat. Een robot naar menselijke gelijkenis ligt het meest voor de hand, maar andere vormen zijn denkbaar: een hond, een boom – anything goes. Een enkeling zweert zelfs te willen terugkeren als stukje softwarecode in een hyperintelligent systeem: het paradijs als eindeloos netwerk van bits en bytes.


Of er dan nog sprake is van bewustzijn, van een ‘ik’? Of ‘we’ nog verliefd zullen worden en vertedering zullen voelen, of we nog euforie zullen ervaren en een beetje zullen kunnen lachen; of we gelukkig zullen zijn – de cryonaut moet er maar op hopen.


Zoals hij ook niet weet of hij überhaupt zal worden gewekt. Want waarom zouden ze eigenlijk, die geavanceerde vormen van intelligentie die ons tegen die tijd als wereldheersers zijn opgevolgd?


En duisterder scenario’s zijn denkbaar; stel die wedergeboorte komt er wel, en je ontdekt dat het hyperintelligente wezen dat jouw brein uit de koelcel plukte er lol in had jou te laten reïncarneren als zijn huisdier, voor altijd veroordeeld tot opzitten en pootjes geven. Je moet maar hopen dat hij dan naar je luistert wanneer je ‘roept’ dat je het bij nader inzien niet zo ziet zitten, dat nieuwe, eeuwige leven van je, en vraagt of je – alsjeblieft, alsjeblieft – gewist kan worden. Toch iets om over na te denken, voordat u zich laat invriezen.


Journalist-schrijver Hans van Wetering is gefascineerd door het fenomeen tijd en de wereld van overmorgen. Een column over toekomstvisoenen, technologische (bokken)sprongen en dappere pogingen de tijd zelf te verslaan.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD