fbpx
Home / Gadgets  / Legendarische Alleskunner

Legendarische Alleskunner

De Leatherman-tool. Eigenlijk zou iedereen er bij z’n geboorte een moeten krijgen, omdat hij vroeg of laat in je leven van pas komt. Gegarandeerd. En waarschijnlijk vaker dan eens…

Leatherman was ooit een achternaam, maar is inmiddels verworden tot dé standaard als het gaat om zakmessen met een geïntegreerde gereedschapskist. Beter bekend als ‘tools’. Het lijkt inmiddels zo’n vanzelfsprekend iets, een zakmes dat alles kan. Maar Tim Leatherman moest stad en land afstruinen en een scheepslading demotiverende afwijzingen incasseren, voor iemand zijn idee voor een Pocket Survival Tool eindelijk serieus nam. Koppig en overtuigd van zijn visie bleef Leatherman zijn droom najagen. Acht jaar lang maar liefst. Tot in 1983 opeens de eerste bestellingen binnen druppelden hals-over-kop een serieus bedrijf moest worden opgezet. De rest is geschiedenis. Inmiddels werken bij  de Leatherman Tool Group zo’n 400 fte’s aan 50 verschillende producten, zijn de tools verkrijgbaar in bijna 80 landen en produceert de firma zo’n 15.000 tools per dag.

Het oer-idee van de Leatherman Tool is ontstaan in 1975. In Amsterdam of all places. Tijdens een lowbudget roadtrip door Europa, waarbij hij samen met zijn vrouw Chau via Scandinavië en Oost-Europa naar Iran wilde rijden, kocht Tim Leatherman in onze hoofdstad een oude Fiat 500. Het bleek een rammelbak te zijn, die om de haverklap behoefte had aan mechanisch ingrijpen. Dit, en wat lekkende kranen in goedkope hotels onderweg, inspireerde Leatherman tot zijn eerste zakmes-met-tang-concept. Een idee dat werd opgekrabbeld in het dagboek dat hij bijhield en nog altijd met hem meereist naar presentaties.

De originele tool heette de Pocket Survival Tool (PST). Toen het bedrijf na acht jaar doorzetten eindelijk operationeel was hoopten Tim Leatherman en zijn zakenpartner … er dat jaar 4000 van te kunnen slijten. Het werden er 30.000. In de tien jaar die volgden groeide dat aantal tot ruim een miljoen stuks. Ter gelegenheid van het 35 jarig jubileum is er nu een Limited Edition PST uitgebracht, die vrijwel identiek is aan het origineel.

De meest succesvolle Leatherman multitool is de Wave. Bijzonder hieraan is de mogelijkheid om diverse onderdelen te kunnen gebruiken zonder de tool open te hoeven klappen. Zo kun je snel en eenvoudig door slechts één hand te gebruiken het mes openen, waarna het zich automatisch veilig vergrendelt. De Wave telt 18 stukken gereedschap. Nieuw op de Wave + is de mogelijkheid om de draadknippers op de tang na verloop van tijd te vervangen. Overigens ondergaat iedere Leatherman tool gemiddeld 150 handelingen gedurende het productieproces. En de fabrikant is zo overtuigd van de geleverde kwaliteit, dat er standaard voor alle in-house geproduceerde producten een garantieperiode van 25 jaar wordt gehanteerd.

De Tread Tempo is horloge en gereedschapskist ineen. De band van dit Swiss Made quartz-horloge bestaat uit verwisselbare schakels die stuk voor stuk zijn voorzien van handige tools als kruiskopschroevendraaiers, inbussleutels en ringsleutels. Ook een scherpe gordelsnijder, een simcardpinnetje en een flessenopener behoren tot de mogelijke uitrusting. Er worden namelijk negen verschillende schakels bijgeleverd, zodat je  zelf kunt bepalen wat je nodig denkt te hebben. Het horloge kan tegen een stootje, want dat is voorzien van krasvast saffierglas en waterdicht tot 200 meter. Maar specifiek voor dit ene onderdeel geldt een garantie van 2 jaar; voor de door Leatherman zelf geproduceerde onderdelen 25 jaar.

Altijd handig om een veelzijdige multi-tool bij je te hebben. Maar wat als je een frequent zakenreiziger bent en niet iedere keer je bagage wilt inchecken? Dan versier je je pols met deze Tread, een stoere armband én uitgebreide tool ineen. Voorzien van 29 functies verdeeld over 10 schakels. Compleet met onder meer schroevendraaiers, inbussleutels, ringsleutels, een snijhaak, simcard-pinnetje en flesopener.

De eerste prototypes zagen er aanmerkelijk minder strak uit dan de Leatherman-tools die we vandaag de dag kennen.

De jonge Leatherman Tim Leatherman toont trots zijn eerste geregistreerde patent.

Met grote regelmaat lanceert Leatherman nieuw varianten op de multi-tool, zoals deze Charge+ met aluminium hadgreep, die wordt geleverd met een collectie handige verwisselbare bitjes en waarvan vele functies met één hand te openen zijn.

Meer info: www.leatherman.nl

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: