fbpx
Home / Horloges  / Mr. IWC, Kurt Klaus

Mr. IWC, Kurt Klaus

In 2018 bestaat IWC precies 150 jaar. Er is natuurlijk niemand die al die 150 jaren heeft meegemaakt, maar de man die het meest in de richting komt is Kurt Klaus, het brein achter de beroemde eeuwigdurende kalender met digitale jaaraanduiding. Inmiddels 84 jaar oud en al 61 jaar werkzaam voor de firma, reist hij als ambassadeur nog altijd onvermoeibaar de wereld rond om ‘zijn’ merk te promoten.

“Mijn carrière bij IWC begon in 1957, als jonge horlogemaker. De eerste drie decennia was het vooral een kwestie van leren en perfectioneren, waarbij ik het geluk had te kunnen werken met de legendarische Albert Pellaton als mijn mentor. Hoogtepunt van mijn carrière was in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen kreeg ik de kans om een eeuwigdurende kalender te bedenken. Een die anders moest zijn dan alles wat er op dat moment bestond. Een module die geplaatst zou kunnen worden in een chronograafhorloge.

Dit was een enorme uitdaging. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat alle indicaties voor datum, dag, week en maand synchroon om exact 12 uur ’s nachts verspringen, rekening houdend met schrikkeljaren? Dat het horloge meer dan 500 jaar achtereen de juiste data zou blijven aangeven? En dat je alles te bedienen zou zijn met slechts de kroon?

Computers voor berekeningen of 3d tekeningen hadden we nog niet. De ontwikkeling van deze module kostte me uiteindelijk vier á vijf jaar. In het voorjaar van 1985 was de Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph een feit.

Officieel ben ik in 1999 met pensioen gegaan, maar eigenlijk ging ik gewoon door met werken, vooral het trainen van jonge horlogemakers. Een volgende generatie opleiden, zoals Albert Pellaton mij had opgeleid. Sinds tien jaar ben ik alleen nog actief als ambassadeur. Tijdens events, beurzen en andere speciale gelegenheden. En als het even kan reis ik samen met mijn vrouw. Zij heeft mij altijd aangemoedigd om door te gaan en alles eruit te halen wat erin zit. Nu vormen we samen een team, is zij een soort manager voor me. En een geheugensteuntje, want zij is veel beter in het onthouden van namen en gezichten.

Dat ik op mijn 84ste nog altijd zo actief ben is ook een kwestie van geluk. Dagelijks wandelen met mijn hond helpt natuurlijk om mijn conditie op peil houden. Maar wat zeker ook helpt is dat ik nooit echt te maken heb gehad met werkdruk. Ik ben altijd heel ontspannen bezig geweest. Wanneer ik met een ingewikkeld project bezig was, dan zag ik wel wanneer het af kwam. Was het niet morgen, dan misschien overmorgen.

Ik weet zeker dat de jeugd van nu straks ook mechanische horloges zal gaan dragen. De jonge generatie richt zich misschien eerst op die slimme elektronica, op smartwatches. Omdat ze die handig vinden. Maar zodra ze het kunnen betalen, zullen ze zeker de overstap maken. Niks kan de emotionele waarde van mechanische horloges vervangen.”

IWC Tribute to Pallweber Edition “150 Years”
Ter gelegenheid van het 150 jarig jubileum lanceert IWC de 27 modellen tellende Jubilee 150th Anniversary Collection, waarvan deze IWC Tribute to Pallweber Edition “150 Years” een absolute blikvanger is.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD