fbpx
Home / Interview  / CREED II & DE MISSIE VAN MICHAEL B. JORDAN

CREED II & DE MISSIE VAN MICHAEL B. JORDAN

Na zijn doorbraak in de Rocky-spinoff Creed en het mega-succes van Marvel’s Black Panther is Michael B. Jordan klaar om Hollywood te veroveren. Maar hij wil meer. Hij wil verandering. GW vloog naar Philadelphia en vroeg de 31-jarige Creed II-ster naar zijn aanvalsplannen.

Tekst: Jorrit Niels

“Dit is de man die mij bijna knock-out heeft geslagen,” vertelt Michael B. Jordan, terwijl hij de Duits-Roemeense bokser Florian Munteanu bij zijn schouders pakt. “Bij het laatste gevecht in de film kwam Florian op mij af met een rechtse directe. Dat klopte ook met de choreografie, maar de gast die ik zag was niet langer Florian. Hij ging zó op in het moment en de emoties van de scene, dat ik kon blokken met al mijn kracht, maar tevergeefs. Dat waren een paar keiharde stoten, ik zag sterretjes – dat geef ik gerust toe!”

Lovende critici

Munteanu kijkt naar de vloer en grijnst terwijl hij aanstalten maakte om te vertrekken uit de suite van het Rittenhouse Hotel in Philadelphia. “Ik ging iets te ‘method’ inderdaad, als ik het wil volhouden in Hollywood moet ik misschien iets voorzichter met de ster omgaan.” Het gevecht waar de twee het over hebben is de finale van Creed II, het tweede deel van de Rocky-spinoff. Het eerste deel uit 2015 was een prijswinnende hit uit het niets. Critici waren lovend en het leverde Sylvester Stallone een Oscar-nominatie op en een Golden Globe-overwinning als Rocky Balboa. In het tweede deel zien we nóg een Rocky-­oudgediende terug in de vorm van de Russische reus Ivan Drago (Dolph Lundgren) uit Rocky IV. Drago doodde Apollo Creed (Carl Weather), de vader van Adonis Creed (Jordan), en keert nu terug met zijn zoon Viktor (Munteanu). De perfecte ingrediënten voor wraak en de film is dan ook precies wat je van een Rocky/Creed-film wil zonder ook maar een greintje aan effectiviteit te verliezen. Emotioneel, opwindend, rauw, met opzwepende muziek op de juiste momenten en oprechtheid.

Dood van zijn vader

“Adonis probeert zichzelf nog steeds te vinden,” vertelt Jordan. “Hij heeft het hoofdstuk van zijn afkomst en de dood van zijn vader nog geen einde kunnen geven. De komst van de Drago’s geven hem die kans, ook al is hij daar nog lang niet klaar voor.”Michael B. Jordan vertelt het met een soort enthousiasme dat je alleen bij dit soort interviews ziet als een acteur écht achter de film staat. Creed II is het resultaat van een ster die al jaren rijzende is. Van een kleine rolletje in The Sopranos in 1999 tot grotere tv-rollen in The Wire en Friday Night Lights die Jordan deden opvallen. Het drama Fruitvale Station, de eerste Creed en Marvel-epos Black Panther volgden en Jordan heeft de rollen nu voor het uitkiezen. Al is dat nog lang niet ‘genoeg’ voor ‘m.

Creed wordt kampioen in het begin van de film, maar hij voelt zichzelf geen winnaar. Heeft hij last van het ‘oplichterssyndroom’?

“Absoluut, net zoals ik als acteur. Constant.”

Creed II – Michael B. Jordan en zijn plan van aanval

Wat doe je daaraan?

“Blijven werken. Ik heb bij de start van elke film weer datzelfde gevoel: wanneer komen ze erachter dat ik niet de beste keus hiervoor ben? Dus tja, fake it till you make it. Of althans, dat blijven doen totdat ik het eindelijk zelf geloof! Toch voelt het goed dat ik dat gevoel heb, ik weet eigenlijk niet of ik dat wil kwijtraken.”

Waarom niet?

“Het houdt mij eerlijk, nuchter, dankbaar en gemotiveerd om verder te komen.”

Rocky-films zitten vol inspiratievolle quotes. Welke staat het dichtst bij jou?

“Het gaat er niet om hoe hard je wordt geraakt, maar hoe hard je wordt geraakt en hoelang je toch blijft doorgaan. Voor mij betekent dat hoeveel je aankunt. Veel mensen geven op voordat ze hun kans krijgen. Ik wil mij nooit afvragen of die twee extra stappen genoeg waren om te krijgen wat ik wil.”

Zie je ruimte voor meer?

(grijnst) “Om deel vier en vijf te maken, moet je eerst deel drie maken, dus zeker! De mensen die ik heb leren kennen bij deze films, Tessa Thompson die mijn vriendin speelt en natuurlijk ‘Sly’ Stallone, blijven mijn hele leven cruciaal voor mij. Zolang mensen zin hebben om ons te zien en de verhalen interessant blijven, dan wil ik nog lang geen afscheid nemen van Adonis Creed.”

Wat zou je willen zien van Creed?

“Hoe evolueert Adonis als een vechter en een vader? Wat voor vader wil en gaat hij zijn? Dat hij een vader zou worden van een dochter, was voor mij een voorwaarde in het tweede deel.”

Waarom per se een dochter?

(lacht) “Omdat ik plannen heb. De relatie tussen vaders en zonen heb je al genoeg gezien in sport- en boksfilms. Het zou cool zijn om te zien hoe een bokser, in al z’n mannelijkheid, omgaat met het feit dat hij omringd is door vrouwen.”

Bij Creed II ben je nu ook producent. Wat vertegenwoordigt de film voor je als ‘maker’ in deze business?

“Dat ik nu de mogelijkheid heb om input te geven. Dat ik leer om vertrouwen te hebben in mijn instincten en onderbuikgevoel en dat daar naar wordt geluisterd. Maar bovenal dat ik onderdeel ben van een groter geheel in deze grote machine. Niet alleen vóór de camera, maar dat ik ook een belangrijk onderdeel ben van het fundament van iets.”

Was het een grote leercurve?

“Erg groot, al was het een luxe dat ik de wereld en de karakters al zo goed kende. Produceren zit in mijn toekomst, dus dit was een goede eerste stap om het als groentje te leren. Jaren geleden, bij één van mijn eerste rollen in de serie Friday Night Lights, nam de regisseur mij apart en zei: zorg dat je nooit bij de telefoon wacht op een rol. Dat gaat je vervelen. Creëer je eigen mogelijkheden.”

Het is nu drie jaar na de eerste Creed, de film die je een enorme boost gaf. Wat betekende het om weer terug te gaan?

“Ik had nog nooit een vervolg van iets gemaakt, dus het verder bouwen met de karakters was erg tof. En überhaupt, hoe cool is het om op je 31ste je eigen franchise te hebben en een rolmodel te zijn voor veel jongeren.”

Creed II, met Michael B. Jordan en veteraan Sylvester Stallone

 

Voelt dat rolmodel-zijn na Creed en je rol in Black Panther als een verantwoordelijkheid?

Creed, maar zeker ook Black Panther betekende veel verschillende gemeenschappen die zich vertegenwoordigd zagen op een zeldzame manier. Daarmee braken we door heel wat glazen plafonds. Toen ik opgroeide had ik niet veel karakters op het bioscoopscherm die op mij leken. Zeker niet karakters tegen wie ik op kon kijken. Het is dankbaar om dit te geven. Het is iets positiefs en belangrijk voor jongens, dat ze zich kunnen identificeren met iemand waarvoor familie en een passie belangrijk is. Maar echt succes is er pas als we dit overstijgen.”

Wanneer kleur niet de belangrijkste factor is?

“Exact. Als ik straks rollen speel waarin de kleur van mijn karakter geen verschil maakt, dan ben ik geslaagd. De HBO-boekverfilming van Fahrenheit 451 was dit jaar een voorbeeld en ik ben met mijn productiemaatschappij bezig met een remake van The Thomas Crown Affair.

Merk je verandering?

“Met mijn productiemaatschappij Outlier Society hanteer ik een clausule die films en tv-series dwingt om een diverse cast en crew aan te nemen. Ik ben niet naïef, dit gaat niet ineens veranderen. En mensen zien mij niet ineens als alleen maar een acteur. De Afro-Amerikaanse gemeenschap ook niet. Die verwachten een boodschap van mij en een vertegenwoordiging in Hollywood. Die eervolle taak schuif ik ook niet opzij. En met alle discussies in Hollywood, van diversiteit tot #metoo, is het altijd al een heen-en-weer geweest tussen de onderdrukker en de onderdrukten. Maar dit keer denk ik dat er definitief iets blijft hangen.”

Toch wil je meer dan dat?

“Net zoals Ryan Gosling en Leonardo DiCaprio ‘mannen’ spelen, wil ik dat ook. Waarom moet er bij mij dat Afro-Amerikaanse label voor? Het zal tijd kosten om dat grotendeels kwijt te raken, maar dat gaat mij lukken. Ik wil zorgen voor een nalatenschap. Geen slimme beslissingen, snel succes en veel geld. Maar iets dat voortduurt. Iets dat mijn kinderen en hopelijk kleinkinderen kunnen zien. Hoe mij dat gaat lukken? Ik ben er nog maar net mee begonnen, al begin ik langzaamaan te zien hoe de radertjes van de machine in elkaar moeten vallen.”

Creed II draait vanaf 10 januari in de bioscoop.

 

 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: