fbpx
Home / Gadgets  / Gent’s Knife: FOX

Gent’s Knife: FOX

In Nederland zijn ze niet zo bekend. Maar wie een zakmes koopt van het merk Fox haalt gegarandeerd een stukje kwaliteit in huis.

Fox messen worden gemaakt in Italië. Zoek niet naar een link met Fox News, Fox Sports of Fox Reizen, want die is er niet. De Italiaanse Fox Group werd eind jaren zeventig gestart door de Oreste Frati, die op dat moment al de nodige ervaring had opgedaan binnen de messenwereld. De naam Fox is dan ook niets meer of minder dan een omgekeerde samenvoeging van zijn beide voorletters met een X erbij. Het bedrijf vestigde zich in Maniago, dé messenstad van dit land, en ontwikkelde zich snel. Wat begon als fabriek voor bestekwaren werd al snel uitgebreid met Euro Knives Italia en later met Defcon 5, een tak die zich bezighoudt met de productie van allerlei militaire kleding en tactical gear. Eerst uitsluitend voor het Italiaanse leger, maar inmiddels wordt Fox Company dankzij haar hoge kwaliteitsnormen door de NAVO erkend als een officiële leverancier met de begeerde NATO CAGE CODE AG427. Dat is leuk om te weten. Maar als consument heb je daar niet direct iets aan omdat militaire messen bedoeld zijn voor militairen. Gelukkig excelleert Fox ook als het gaat om ‘gewone’ zakmessen. Zo won het recentelijk nog de IWA International Knife Award in the Special Knives categorie en kreeg het van het toonaangevende Blade Magazine prijzen voor Most Innovative Imported Design, Imported Knife of the Year, Knife Collaboration of the Year en Overall Knife Of The Year 2018. Tja, een duidelijker onderstreping van kwaliteit is nauwelijks denkbaar…

Wie goed kijkt ziet op het lemmet van dit mes Vox staan. Dat is geen schrijffout. Deze Fox Suru is namelijk ontworpen door Jesper Voxnaes, een Deense messenontwerper die een voorliefde heeft voor minimalistisch design. Typische designelementen van Voxnaes zijn het subtiele knikje in de handgreep en het komeetvormige duimgat. Naast dat duimgat kan overigens ook de flipper worden gebruikt om de Fox Suru snel te openen. In geopende toestand wordt het lemmet voor de veiligheid geblokkeerd door een solide framelock.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD