fbpx
Home / Leisure & Free Time  / Op safari! Maar waarheen?

Op safari! Maar waarheen?

Het prijkt op de bucket-list van zo’n beetje iedereen die van reizen houdt: een safari-reis, ergens in Afrika. Dat is het makkelijke gedeelte van de wens. Want daarna begint het uitzoeken pas…

Schrijver Ernest Hemmingway, US-president Theodore Roosevelt, stripheld Kuifje en onze eigen Prins Bernhard waren er gek op. Safari, een woord afkomstig uit het Swahili dat zoveel betekent als ‘lange reis’. Vroeger ging het dan vooral over jachtsafari’s, waarbij jagers, soms in gezelschap van helpers, dagen- of zelfs wekenlang door de natuur trokken op jacht naar groot wild. Sneue uitzonderingen daargelaten is wild afschieten met jachtgeweer door de meeste safari-gangers tegenwoordig ingeruild voor het schieten van plaatjes met een camera voorzien van telelens. Da’s fijn, want zo kan diezelfde leeuw of olifant eindeloos opnieuw worden geschoten zonder een schrammetje op te lopen en blijven safari-reizen de moeite waard. Voor de aspirant safari-ganger van vandaag valt er echter zoveel te kiezen, dat het geen overbodige luxe is om hier even rustig voor te gaan zitten. Dat begint al met het selecteren van de bestemming. Waarbij je er om te beginnen vanuit moet gaan dat garanties in de safari-wereld niet bestaan. De natuur houdt zich niet aan grenzen en dieren zwerven om te overleven. Dus is weinig zo onvoorspelbaar als op zoek gaan naar groot wild. Je ziet ze. Of je ziet niks. Wie zekerheid zoekt kan een boel geld besparen door simpelweg een ticket voor Artis te kopen. Maar hé, gelukkig bieden de traditionele safarilanden meer dan alleen een kans op het zien van groot wild. Een kort overzicht.

Kenia – prijsniveau €€

Natuurlijk bekend door de roman ‘Out of Africa’ van Karen Blixen. Toen een geliefde bestemming om te jagen, maar gelukkig nog altijd gezegend met een overweldigende hoeveelheid wild. Daarnaast adembenemende landschappen, een rijke cultuur en een bijzonder vriendelijke en gastvrije bevolking. Wordt wel gezien als een soort microkosmos van bijna het gehele Afrikaanse continent en biedt veel  uitersten en contrasten.  Aanbevolen reistijd: Juli-oktober beste reistijd om de migratie te kunnen zien.

Tanzania – prijsniveau €€

De jaarlijkse massale wildmigratie in de Serengeti en de unieke Ngorongoro krater zijn twee van de bekende hoogtepunten. Dit Oost-Afrikaanse land beschikt over uitgestrekte nationale parken en een enorme diversiteit aan wild. Het is naast Kenia één van de beste bestemmingen om vele soorten en vooral gróte aantallen wild in hun natuurlijke habitat te kunnen zien. Weidse, afwisselende landschappen met prachtige vergezichten, die in het noorden beheerst worden door de besneeuwde Kilimanjaro, een mooie uitdaging voor de sportieve wandelaar. Maak hier ook kennis met de traditionele Masai, de islamitische Zanzibari of de modernere Chagga. Aanbevolen reistijd: Oktober-november wordt de natuur weer groen en start ‘the circle of life’.

Oeganda – prijsniveau €€€

Vooral bekend vanwege de berggorilla’s en chimpansees. Maar zo’n beetje alles wat Afrika aantrekkelijk maakt is hier verenigd. Het indrukwekkende Rwenzori-gebergte, glinsterende meren, talloze rivieren, watervallen, moerasland, grasvlaktes, tropisch regenwoud en een vriendelijke bevolking. In de natuurparken zijn diverse soorten wild te vinden, waaronder olifanten, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, buffels, zebra’s en de unieke Oegandese kob, een antilopensoort. Bovendien is dit één van de Afrikaanse landen met de meeste vogelsoorten. Meer dan 1000 soorten.  Een walhalla voor de  vogelliefhebber. Aanbevolen reistijd: December-februari en juni-september zijn de droge periodes en is alles goed begaanbaar.

Rwanda – prijsniveau €€€

Bekend natuurlijk door dat gruwelijke verleden waarin op grote schaal genocide plaatsvond. Maar sinds deze donkere periode in 1994 heeft Rwanda een transformatie ondergaan. Tegenwoordig is het een politiek stabiel land met een veelbelovende toekomst. De safari-ganger kan hier op de hellingen van de Virunga vulkanen een ontmoeting hebben met bedreigde berggorilla’s. Diep in het zuidwesten vormt het tropische Nyungwe Forest een eldorado voor liefhebbers van vogels en chimpansees, terwijl Akagera National Park met zijn uitgestrekte savannes een meer traditionele safaribeleving biedt. De wegen in Rwanda, langs uitgestrekte rijstvelden, theeplantages, kleine dorpjes en de altijd groene heuvels zijn opmerkelijk goed en de afstanden zijn overzichtelijk. Aanbevolen reistijd: December-februari en juni-september zijn de droge periodes en is alles goed begaanbaar.

Mozambique – prijsniveau €

Safari is hier goed te combineren met een exotische strandvakantie. De tropische stranden aan de Indische Oceaan zijn idyllisch en van massatoerisme hebben ze hier nog niet gehoord. Geliefd onder duikers ook, vanwege de koraalriffen, walvishaaien, mantaroggen en de zeldzame doejong. Op land vind je een authentieke Afrikaanse sfeer, ongerepte schoonheid en een vriendelijke bevolking. Limpopo National Park is het bekendste wildpark van Mozambique. Aanbevolen reistijd: September-oktober zijn ideaal voor duiken, snorkelen en walvissen spotten.

Zuid-Afrika – prijsniveau €

Dit wordt ook wel de ‘Regenboognatie’ genoemd, vanwege de variëteit aan kleuren, culturen en tradities. Hier vind je uitgestrekte woestijnen en imposante bergen, maar ook glooiende wijngaarden. Ofwel een aantrekkelijke mix van Afrikaanse cultuur, landschappen en wildlife enerzijds en Europese voorzieningen, luxe en infrastructuur anderzijds. In diverse wildparken kun je  uitgebreide gamedrives maken. En klim vooral zelf achter het stuur van je 4×4, want de wegen en bewegwijzering zijn in dit land prima. Aanbevolen reistijd: Kan het gehele jaar bezocht worden.

Botswana – prijsniveau €€€

Ingeklemd tussen Namibië, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe en vrijwel even groot als Frankrijk. Van dit enorme land is maar liefst 40% beschermd natuurgebied, gereserveerd voor wilde dieren. De meeste daarvan leven in zogeheten privéconcessies, verhuurd aan organisaties die safari’s mogen uitvoeren binnen strikte richtlijnen, zodat er niet te veel toeristen komen en er weinig schade aan de natuur wordt aangericht. In die gebieden vind je ook lodges en camps, vaak met minder dan 10 tenten of kamers. Intiem en exclusief dus, hetgeen het toerisme in dit land aardig karakteriseert. Aanbevolen reistijd: Juli – september is het hoogseizoen en regent het praktisch niet.

Namibië– prijsniveau €

Overweldigende leegte, fotogenieke natuur en een eeuwenoud cultureel erfgoed maken Namibië bij velen een geliefd safariland. Het dankt zijn naam aan de uitgestrekte Namib woestijn, de oudste woestijn ter wereld, welke over gaat in de Kalahari woestijn, die doorloopt in buurlanden Botswana en Zuid-Afrika. Ondanks deze woestijn is de flora en fauna van Namibië zeer divers. Je vindt er een groeiend aantal woestijnolifanten en zwarte neushoorns en grote troepen leeuwen. Dankzij de rivieren Kavango, Kwando, Zambezi en Chobe is het noordoosten van Namibië weelderig groen, hetgeen de omstandigheden voor wilde dieren hier zeer gunstig maakt. Ook vind je er diverse stammen, zoals de Himba, een nomadisch volk dat nog steeds vasthoudt aan zijn authentieke levenswijze en tradities en de Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van zuidelijk Afrika. Aanbevolen reistijd: Mei-oktober met een heerlijke temperatuur tussen 20 en 25 graden.

Zambia – prijsniveau €€€

Een relatief onbekende, maar prachtige safaribestemming. Dertig procent van dit land is beschermd natuurgebied. De drie grootste rivieren in Zambia, de Luangwa, Kafue en Zambezi, zijn de levensaders van de nationale parken North en South Luangwa, Kafue en Lower Zambezi. De Zambezi rivier stort in Livingstone –op de grens met Zimbabwe – over een breedte van circa 1.700 meter een indrukwekkende 110 meter naar beneden: de beroemde Victoria watervallen, een absolute must-see. In Zambia ligt ook de oorsprong van de hedendaagse wandelsafari. Aanbevolen reistijd: April – oktober zijn de beste maanden om het wild te spotten.

Zimbabwe – prijsniveau €€€

Ooit bejubeld om de prachtige natuur en het grote culturele erfgoed, maar in diskrediet geraakt vanwege politiek wanbeleid. Er waait echter een nieuwe wind over het land en hotels en lodges heropenen hun deuren. Zimbabwe wil terug naar de gloriedagen, toen het werd gezien als één van de mooiste landen in Afrika. Wie het ongerepte Zimbabwe wil ontdekken, moet dus snel zijn. Want voor je het weet loopt het weer vol met toeristen, aangetrokken door de Victoria watervallen, het wildrijke Hwange National Park, de indrukwekkende Matobo Hills, de Eastern Highlands en het imposante stuwmeer Lake Kariba, dat een grote aantrekkingskracht uitoefent op wild en vogels. Aanbevolen reistijd: Juni – oktober is het safari hoogseizoen.

Mauritius – prijsniveau €€€

Dit tropische eiland ligt ten oosten van Madagaskar in de Indische Oceaan. Je vindt hier hagelwitte zandstranden, azuurblauwe zee, suikerrietplantages, koraalriffen en mengeling van culturen.De hotels hebben een hoog serviceniveau, er zijn vele (onder-)watersportfaciliteiten, uitstekende Spa’s en een aantal uitdagende golfbanen. Mauritius wordt ook vaak gekozen als relaxte afsluiting van een safari in bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Aanbevolen reistijd: Juli – september is het heerlijk droog en stabiel weer.

Seychellen – prijsniveau €€€

Verlaten stranden met parelwitte, fijne zandkorrels, overspoeld door warm, blauwgroen zeewater en beschermd door wuivende palmen en granietblokken. Tot ruim 200 jaar geleden was dit paradijselijke eiland nog onbewoond. Inmiddels woont er een mix van Europeanen, Afrikanen en Aziaten, die zorgen voor een unieke cultuur. Op deze archipel geen grootschalige resorts. Hier ga je heen voor een intiem verblijf, rust en de wonderschone natuur, boven en onder water. Aanbevolen reistijd: April – oktober is het droger en iets koeler, duiken kan het gehele jaar.

Madagascar – prijsniveau €€

Dit bijzondere eiland op 400 km van de kust van Mozambique is honderd miljoen jaar geleden ontstaan door afbrokkeling van het grote Afrikaans-Aziatische oercontinent Gondwana. Hierdoor heeft de flora, fauna zich onder geïsoleerde omstandigheden ontwikkeld en is nu bijna 90% ervan uniek. Dit maakt dat Madagascar letterlijk in niets te vergelijken is met andere bestemmingen. Voor de liefhebber van afwisseling, indrukwekkende natuur en bijzondere strandlocaties, maar die bovendien op zoek is naar iets wat hij nérgens anders kan vinden. Aanbevolen reistijd: September – november is de flora en fauna op z’n mooist.

 

Op reis

Dan de manier van reizen. Als we voor het gemak de reis naar het land van bestemming even overslaan (vliegtickets zijn er slechts in twee smaken: rechtstreeks of met tussenstops – waarbij je aan dat laatste vaak niet ontkomt), moet je vervolgens kiezen hoe je je ter plaatse wilt bewegen. Wil je graag in een eigen huurauto rondrijden? Dan zijn Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe of Mozambique aangewezen bestemmingen. Heb je landen als Kenia, Tanzania, Oeganda, Rwanda of Madagaskar op je verlanglijst staan, dan is een privéchauffeur die de lokale gebruiken en situatie kent een goede optie. En wil je in minder tijd grote afstanden overbruggen, heb je bovendien iets meer budget te besteden, dan zijn er nog de zogenaamde fly in safari’s het overwegen waard. Je vliegt dan met kleine propellervliegtuigen van A naar B zodat zelfs de meest afgelegen gebieden in landen als Botswana, Zambia, Zimbabwe, Namibië of Zuid-Tanzania eenvoudig bereikbaar worden. Vergeet daarbij de luxe lounges en taxfree zones, want de vliegtuigen landen midden in de wildgebieden op vaak stoffige en onverharde airstrips met daaromheen niks dan eindeloze natuur. Gaat een vliegtuig je te snel, check dan eens zo’n luchtballon-safari. Leuk aspect: je weet vooraf nooit zeker waar je precies zult landen. Ook een verrassende mogelijkheid: met de trein door Namibië en Zuid-Afrika. Je slaapt aan boord, en onderweg kun je diverse malen uitstappen om met een minibus plaatselijke hoogtepunten te bezoeken. Of, als aanrader voor wie geen treinreis lang genoeg kan zijn, de Rovos Rail! In 17 dagen 6100 kilometer van Dar es Salaam naar Kaapstad. Dwars door Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana en Zuid-Afrika, met onderweg excursies naar alle bezienswaardigheden. Kost wat, maar dan kun je ook in één keer vijf landen afstrepen in je bucket-list!

Tip!

Een geslaagde reis naar Afrika vergt nogal wat voorbereiding. Dat kun je, als ware avonturier,  natuurlijk allemaal zelf uit gaan zoeken en vervolgens boeken. Maar je kunt ook handig gebruik maken van de expertise van anderen. Dat is wel zo relaxed. Bovendien wordt de kans op een geslaagde reis er alleen maar groter op. Bij de Jambo Safari Club kennen ze alle locaties als hun broekzak en kunnen ze je tot in detail adviseren over ieder aspect van je safari-reis.

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: