fbpx
Home / Places  / Bali, paradijs voor ‘remote working’

Bali, paradijs voor ‘remote working’

Je hoort het steeds vaker: ‘remote working’. Veel zzp’ers, (online) ondernemers en startups kiezen ervoor om locatie-onafhankelijk te werken. Vooral mogelijk gemaakt door de technologische ontwikkelingen, want voor menig baan hoef je niet meer op kantoor aanwezig te zijn. Een van de populairste locaties voor remote working is… Bali!

Vorig jaar trok GW zelf naar het Godeneiland om (de winterse kou te ontvluchten en) uit te zoeken waarom men voor deze plek kiest. Ter plaatse verzamelden we en passant ook wat fijne locaties om te verblijven (lees: waar je zowel je laptop kunt openklappen als een duik in het zwembad kunt nemen) en met gelijkgestemden te (net)werken.

Michael Tesselaar verhuisde zijn werk naar Bali

Michael Tesselaar (28) is een jonge ondernemer die, nadat hij zes maanden voor zijn studie op Bali had gewoond, besloot zijn onderneming MijnCadeau.nl deels vanuit het Indonesische eiland te runnen. Dat beviel zo goed dat daar zijn volgende onderneming ‘Coworkparadise’ (www.coworkparadise.com) uit voortvloeide: “Als je er eenmaal komt, wil je terugkomen. Het eiland heeft een bijzondere mix, die naar mijn mening dichtbij het paradijs komt. Naast dat het er prachtig is, zijn de Balinezen ongelofelijk vriendelijk en gastvrij. Ze zijn nagenoeg altijd ontspannen en gul. Zo lijkt het soms alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen dan de rollercoaster die elders vaak heerst”.

Logische keuze

Liza Sie (29) en Boas van Olden (31) zijn verloofd en kozen er na hun respectievelijke studies Journalistiek & Nieuwe Media en Communicatie & Multimedia Design voor om ook samen een online bedrijf te beginnen vanuit hun geliefde Bali: “Het was een logische keuze om te beginnen met remote working omdat we er al zo vaak komen en we het kunnen combineren met het bezoeken van Liza’s familie (die uit Indonesië komt -red). Het is een erg populaire bestemming voor digital nomads/remote workers, uiteraard vanwege het aangename klimaat, het strand, de goede golven, de prachtige natuur, de vriendelijke bevolking en het heerlijke eten. De laatste paar jaar is de mogelijkheid om je hier als digital nomad te vestigen heel toegankelijk geworden. Overal worden co-working spaces gebouwd. Ook de snelheid van het internet is aanzienlijk verbeterd. Wat natuurlijk een must is voor ondernemers die online werken, onderzoek doen en communiceren met klanten.”

Tesselaar voegt daaraan toe: “Alles is er, in verhouding met Nederland, natuurlijk ook heel goedkoop. Het bedrag waarvoor je in Amsterdam bijvoorbeeld een kleine studentenkamer huurt, heb je op Bali een vrijstaande 3-kamer villa met privé zwembad, poolboy en schoonmaaksters erbij. Uiteten gaan is goedkoper dan zelf koken. Je kunt voor relatief weinig geld echt luxe leven.”

Liza Sie en Boas van Olden: “Wanneer je als individuele digital nomad over de wereld reist, kun je meer behoefte hebben aan het maken van connecties en vrienden. Via co-working en co-living kunnen remote workers vaak samen workshops of lezingen bezoeken (co-working) of samen eten en trips maken (co-living).”

Vrijheid en comfort
Binnen Azië scoort Bali bij de remote workers veruit het beste op het gebied van vrijheid en comfort. “Het is een van de meest toegankelijke plekken en bovendien One of the Gateways to Asia. Je kunt er makkelijk zelfstandig rondreizen, in je eentje of met vrienden. Als je scooter kunt rijden, kun je binnen no time overal op het eiland komen en die vrijheid is waar iedereen verliefd op wordt. Bali is een fantastische plek om te wonen voor actieve buitenmensen. Je kunt hier surfen, yoga beoefenen, bergen beklimmen, raften en meer. En dat alles onder de warme zon. In de laatste jaren is Bali ook qua comfort ontzettend snel ontwikkeld door de westerse invloeden. Zo had je zeven jaar geleden amper warme douches bij hotels, geen normale toiletten en al helemaal geen goede koffie. Nu is snelle wifi een basisvoorziening, heerlijk en gezond eten makkelijk te vinden en zijn de wegen enorm verbeterd”, aldus Sie en van Olden.

Michael Tesselaar: “Je moet vooral stressbestendig zijn en in oplossingen denken. Het werkt op Bali allemaal niet even soepel als dat je in Europa gewend bent. Het is wat meer houtje-touwtje. Maar het is zeker mogelijk en elk probleem wordt ook opgelost. Alleen misschien niet altijd precies volgens de regeltjes die je gewend bent.”

Remote working is de toekomst
Business magazine Forbes beweert dat de helft van de Amerikaanse bevolking in 2027 zal bestaan uit zzp’ers. In Nederland zijn we nu al aardig op weg met ruim een miljoen zzp’ers (CBS-2018). Zzp’er of ondernemer zijn is namelijk het beste startpunt om je te wagen aan het ‘remote’ werken, ofwel ‘digital nomadism’. Het aantal organisaties die individuele remote workers groeperen, om ze alle comfort en werkbenodigdheden op diverse locaties ter wereld te bieden groeit daarmee ook. Net als de co-working hubs, community’s en (internationale) marktplaatsen voor remote jobs (www.wanderbrief.com).
Tesselaar: “Drie jaar terug waren we met Coworkparadise een van de eerste remote working organisaties. Inmiddels duiken ze overal op. Ik denk zelf dat deze markt nog veel groter zal worden. Je merkt dat steeds meer bedrijven het goed vinden als je thuis- of flexwerkt. Zelfs medewerkers bij grote ‘logge’ organisaties hebben geen vast kantoor meer. Deze mensen hebben nu nog niet de mogelijkheid om een paar maanden in het buitenland te werken. Ik denk echter dat binnen vijf jaar dit door steeds meer werkgevers geaccepteerd gaat worden. En dat ze er ook de voordelen van in gaan zien. Blije medewerkers zorgen immers ook weer voor tevreden klanten.” Tekst: Karine Bloem

4x verblijven op Bali

Villa Zoubi – Umeanyar
In het Noorden vind je Villa Zoubi. De moderne villa is prachtig gelegen en in haar geheel af te huren, met ruimte voor 6 personen (drie 2-persoonskamers). Er is personeel aanwezig dat desgewenst de maaltijden kan verzorgen. Het Noorden van Bali is rustig en brengt weinig verleiding om steeds activiteiten te ondernemen. Ideaal voor bijvoorbeeld schrijvers of remote workers die baat hebben bij rust en focus. www.villazoubibali.com

Trinity Gardens – Ubud
Veel remote workers combineren hun werkavontuur op Bali met bewustwording en ‘zen-tijd’. Ubud is daar een prima plek voor. Het stikt er van de yoga scholen en vegan eettenten,  maar is tegelijkertijd een waanzinnig mooie, groene oase te midden van de rijstvelden. Een verblijf bij Trinity Gardens is een niet te missen ervaring, met name vanwege de uiterst smaakvolle inrichting van de hand van de Zweedse eigenaresse Susanna Nova. www.trinitygardensubud.com

Puri Beji – Canggu
Dichtbij de reuring van het populaire surfdorp Canggu en toch rustig en privé gelegen. Puri Beji trekt zowel reizigers als remote workers aan. Toen wij er verbleven waren de oprichters van schoenenlabel La Palmerie er om hun volgende collectie te ontwikkelen en fotograferen. Je vind er luxe kamers en bungalows, allen voorzien van een slaapgedeelte, badkamer, keuken en een relaxte lounge/werkhoek, evenals twee villa’s met eigen zwembad. www.puribeji.com

The Slow – Canggu

Voor de ‘creatieven’ met een ruimer budget is het eclectische The Slow een aanrader. Favoriet bij Condé Nast Traveler en Monocle Magazine. Gelegen in Canggu, niet ver van het strand is dit niet alleen een boutique accommodatie en restaurant, maar tevens een kunstgalerie. The Slow telt maar twaalf suites waarvan een aantal met privé zwembad. Ook als je elders in de buurt verblijft zul je je minstens een keer tegoed moeten doen aan de culinaire geneugten die dit restaurant te bieden heeft. www.theslow.id

Bali’s beste co-working spaces

Outpost in Ubud en Canggu (co-working en co-living): www.outpost-asia.com

Hubud in Ubud (co-working, co-living en community): www.hubud.org 

District in Canggu (co-working space): www.districtcanggu.com

Dojo in Canggu (co-working, co-living en community): www.dojobali.org

Matra Bali Guesthouse in Canggu (co-Living en co-working) www.matrabali.com

Bali remote working tips:

  1. Een Indonesische SIM-kaart
  2. Toegang tot diverse online werk-tools, zoals Slack, Trello, Zoom en Skype
  3. Scooter kunnen rijden is een pré om je makkelijk te kunnen verplaatsen

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD