fbpx
Home / Go!  / Gent’s Car – Fiat-Abarth 750 Record Monza Zagato

Gent’s Car – Fiat-Abarth 750 Record Monza Zagato

Zeventig jaar geleden startte Carlo Abarth het bedrijf dat we nu kennen als één de succesvolste bouwers van handzame sportwagentjes uit Italië. En deze Fiat-Abart 750 is misschien wel één van de mooiste voorbeelden van die pittige pocket racers. Maak kennis met ‘Clyde’.

Carlo Abarth was geen nieuwkomer in de autowereld toen hij op 31 maart 1949 zijn eigen automerk Abarth startte. Zo was hij onder meer een van de hoge piefen bij automerk Cisitalia en onderhield hij nauwe banden met mannen als coureur Tazio Nuvolari en Ferry Porsche. Abarth had een neusje voor alles wat snel was en legde zich met zijn eigen merk voornamelijk toe op alles wat niet alleen snel was, maar ook licht en klein van stuk. Sla zijn portfolio er maar op na, grote auto’s ga je niet vinden.

Een van zijn huzarenstukjes binnen de klasse van bloedsnelle, lichtgewicht compacte racers is de Fiat-Abarth 750. Een auto die op dezelfde basis stond als de Fiat 600, maar vervolgens een iets grotere –en krachtiger– motor kreeg. Om het proces van ombouwen makkelijker te maken, leverde Fiat zijn 600’tjes onaf aan Abarth. Zodoende was het voor Abarth makkelijker om de auto sneller en beter te maken, en om eventuele andere modificaties door te voeren. Wie niet groot is, moet immers efficiënt zijn.

Klein Duimpje

Je kon in de jaren ‘50 een Abarth 600 kopen met een standaard body van Fiat, maar wie het wat exclusiever wilde, kon ook kiezen voor een carrosserie van gerenommeerde Italiaanse coachbuilders. Onder wie uiteraard het Milanese Zagato, dat –zo heeft de tijd ons inmiddels geleerd­– de meest iconische 750’jes op de wereld zette. Zoals je van de bodybouwer gewend bent, waren Zagato’s aluminium carrosserieën elegant, gestroomlijnd en, we kunnen er weinig anders van maken, sexy.

Auction Lot Photography by Deremer Studios LLC

Zagato tekende drie verschillende koetsen voor de Abarth 750: de Double Bubble, de Sestriere en de Record Monza. Die eerste herken je aan de twee bulten in het dakje, de tweede aan een stalen in plaats van aluminium koets. De derde variant dankte zijn naam aan de vele successen die Carlo Abarth in de racerij boekte en de records die hij daarmee vestigde. Onder meer op het Autodromo di Monza, het circuit waarop de Formule 1 sinds de start van het kampioenschap ieder jaar neerstrijkt.

Het waren opvallende karretjes, die Fiat-Abarth 750 Zagato’s. Ze zijn kleiner dan je verwacht, hebben een sportief voorkomen, krachtige motortjes en, veel belangrijker, ze wegen vrijwel niks. Door de perfecte samenwerking tussen de aerodynamische lichtgewicht carrosserie van Zagato en het absolute technische vakmanschap van de sleutelaars bij Abarth, bleken veel 750 wolven met een Klein Duimpje-syndroom. Velen onderschatten de pittige Italiaantjes, die hun tegenstanders vaak te slim af waren.

Auction Lot Photography by Deremer Studios LLC

Racehistorie

De Fiat-Abarth 750 Record Monza Zagato op deze pagina’s is een bijzondere. Niet alleen omdat hij symbool staat voor een tijd waarin ook de kleinere merken nog kans maakten om op een toegankelijke manier de grote sportwagenfabrikanten van tegengas te voorzien, maar voornamelijk vanwege zijn persoonlijke verhaal. Deze auto heet namelijk Clyde. En werd door de familie die de auto nu nog steeds in het bezit heeft gekocht in 1961 en vervolgens naar de Verenigde Staten gehaald.

Auction Lot Photography by Deremer Studios LLC

Het verhaal gaat dat de zoon van de eigenaar, Peter Leonard, in de jaren ‘60 in het autootje over de weggetjes tussen de cranberrymoerassen van de familie scheurde, tot hij zijn rijbewijs haalde. Daarop bleef hij de auto rijden tot hij klaar was met zijn college. Vervolgens verdween het charmante Abarthje in de stalling, waar hij jaren later pas weer uit tevoorschijn zou komen. De familie besloot de klassieker te restaureren en te trakteren op een nieuw motorblok, opgebouwd naar fabrieksspecificaties.

Het heeft er overigens alle schijn van dat deze 750 in zijn vroegste dagen racing pedigree heeft gehad: hij had namelijk de gebruikelijke deukjes die een auto als deze oploopt tijdens races, het achterste paneel kon makkelijk losgehaald worden door een paar bouten te verwijderen en de ruitjes waren van plexiglas. Alsof dat nog niet genoeg bewijs is, schijnen er foto’s te zijn waarop de bouw van dit exemplaar is vastgelegd. Als die foto’s inderdaad deze Abarth tonen, dan behoorde hij ooit tot het legendarische fabrieksracingteam.

Tekst: Jeroen Jansen Beeld: Deremer Studios LLC, Courtesy of RM Sotheby’s

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD

POST TAGS: