fbpx
Home / Go!  / A Gent’s Car: Fiat 8V Supersonic

A Gent’s Car: Fiat 8V Supersonic

AM17_r323_039

U kent Fiat van de 500. Van de Multipla. En wellicht van de Topolino. Kortom, u kent Fiat van de auto voor de gewone man. Niet gek dus dat de Fiat 8V een schokgolf veroorzaakte in autoland. De extravagante koets van deze sportwagen is namelijk allesbehalve gewoon. Hij is supersonisch.

Hebben we het tegenwoordig over de auto van de toekomst, dan komen termen als ‘klimaatneutraal’ en ‘autonoom rijden’ al snel om de hoek kijken. Hoe anders was dat in de jaren vijftig. In die tijd dachten carrosseriehuizen als Ghia dat de auto van de toekomst voluptueuze rondingen zou bezitten, met genoeg plaats voor grote, krachtige motoren. Zo blijkt ook uit de Fiat 8V Supersonic die Ghia tekende. Een auto die het stempel ‘Jet Age’ met verve droeg. Met de Supersonic blies je door de geluidsbarrière.

In een tijd waarin Fiat bekend stond om haar koddige compacte gezinsauto’s, presenteerde het Turijnse automerk midden jaren vijftig plots haar 8V. Uitgesproken als ‘Otto Vu’. Een ranke sportcoupé met een lichtgewicht aluminium tweeliter V8 die Fiat eerder ontwierp voor een luxesedan die het levenslicht nooit zou zien. De 8V was licht, krachtig en had onafhankelijke wielophanging voor alle wielen. Het kon niet anders of de coupé zou successen boeken binnen de racerij. En zo geschiedde ook.

Naverbranders

De Fiat 8V bleek – ondanks al die pluspunten – helaas geen lange adem te hebben. Naar schatting bouwde Fiat er in twee jaar tijd ongeveer 140, waarvan er zo’n dertig richting Carrozzeria Ghia gingen voor een tailor made koets. Slechts een aantal daarvan werden getooid met de sierlijkste koets denkbaar, waarbij rondingen, vinnen, turbinevormen en anderen aerodynamische details de boventoon voerden. De toevoeging die de Fiat 8V kreeg, kon niet veel doeltreffender: ‘Supersonic’.

Het design, oorspronkelijk getekend voor een Alfa Romeo, kwam van de hand van Giovanni Savonuzzi. Een man die eind jaren dertig zijn loopbaan startte bij de vliegenierstak van Fiat, Fiat Aviazione. Daarnaast gaf hij les in aerodynamica aan de technische universiteit van Turijn. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij aan de slag bij het kleine automerk Cisitalia, om uiteindelijk bij Ghia terecht te komen. Zijn ervaring in de luchtvaartindustrie, zijn kennis van aerodynamica en zijn toegang tot de windtunnels van de technische universiteit combineerde hij. Met de Supersonic als sierlijk resultaat.

AM17_r323_041

Het mag geen verrassing zijn dat de avantgardistische Supersonic tot op heden de meest begeerde 8V is van het stel. De langgerekte laag liggende voorruit, ronde neus, subtiele vinnen achterop en achterlichten die direct geïnspireerd zijn op de naverbranders van turbinemotoren. Hoeveel Supersonics er precies gebouwd zijn, is in nevelen gehuld. De ene bron rept over vijftien exemplaren, een ander noemt veertien en weer een ander beperkt het aantal tot acht. Enfin, het model is zeldzaam. Zoveel is duidelijk.

Powerboatracen

Op woensdag 14 juli 1953 werd het chassis met nummer 000049 vrijgegeven door de Fiat-fabriek. De auto werd getrakteerd op de tiende Supersonic-koets en kon zich opmaken voor een lange reis richting het land van de onbegrensde mogelijkheden. Daar, in het verre Amerika, wachtte de eerste eigenaar haar met smart op: de drievoudig kampioen powerboatracen Lou Fageol. Die de auto vervolgens doodleuk wat aanpaste naar eigen smaak. Godzijdank zonder de originele body te beschadigen.

Uiteindelijk kwam ze in 1979 in het bezit van ene meneer Farber, die besloot de auto tot in de puntjes in haar originele staat terug te brengen. Na 28 jaar research naar de auto begon hij aan een restauratie die uiteindelijk acht jaar in beslag zou nemen. De originele motor werd opgespeurd en gereviseerd, missende onderdelen werden met de grootste precisie nieuw gemaakt, de ophanging werd opnieuw opgebouwd en de koets werd ontdaan van alle oneffenheden. Het resultaat mag er zijn: de kroon van het Jet Age-designtijdperk fonkelt als nooit tevoren.

Tekst: Jeroen Jansen Beeld: Darin Schnabel, Courtesy of RM Sotheby’s

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD