fbpx
Home / Interview  / Nicholas Hoult – als Tolkien, schrijver van Lord of the Rings

Nicholas Hoult – als Tolkien, schrijver van Lord of the Rings

Je kent de 29-jarige Nicholas Hoult uit de Oscarwinnnaar The Favourite, als Beast in de nieuwe X-Men films en, in een ver verleden, als het jongetje dat Hugh Grant wakker schudde in About a Boy. In een exclusief interview met GW vertelt Hoult ons over zijn nieuwste rol in Tolkien. 

 

Tolkien is deels een liefdesverhaal, deels een coming-of-age drama en bovenal een glimp in het brein van een creatief genie. De film van de befaamde Finse regisseur Dome Karukoski gaat over het jonge leven van J.R.R. Tolkien, de beroemde schrijver van The Hobbit en The Lord of the Rings. We zien hoe Tolkien de liefde van zijn leven Edith Bratt (Lily Collins) ontmoet in een weeshuis en hij een broederschap smeedt met andere zonderlingen op school. Wanneer de jonge Tolkien Edith niet meer mag zien, de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en de band tussen de vrienden dreigt te verbreken, ontdekken we de invloeden en inspiraties achter een paar van de meest legendarische fantasyboeken ter wereld. De Engelse Hoult combineert al sinds zijn doorbraak in About a Boy, big budget films met kleinere drama’s en ook toneel. Toch is Tolkien de eerste keer dat hij een film echt ‘draagt’. En dan helpt het natuurlijk als je wat weet over de auteur. Hoult lacht: “Maar ik wist bijna niets. Ik had The Lord of the Rings wel gelezen en ik ben opgegroeid met de films. The Hobbit was één van de eerste boeken die de Weitz broers (regisseurs, red.) mij ooit gaven tijdens het maken van About a Boy. Dus ik kende zijn werk, maar wist niet veel over de man zelf. Zo kwam ik er pas tijdens een documentaire achter dat je niet ‘Tol-kin’, maar ‘Tol-kien’ zegt!”’

Wat was de grootste uitdaging om hem te spelen?

“Het moeilijkste -en dat is überhaupt het moeilijkste als je een bestaand iemand speelt die mensen in hun hart hebben gesloten-, is om daar overheen te stappen. Ik heb het eerder gedaan en dat geeft veel druk. Daarom neem ik alles tot mij over de persoon, laat ik het daarna gaan en wil ik het verhaal zo goed mogelijk vertellen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is nodig, anders benauwt het simpelweg teveel.”

Hoe benader je dit?

“Ik denk dat ik de essentie van hem probeer te benaderen. Ik wist weinig, dus veel kwam als een verrassing. Samen met Dome (regisseur, red.) heb ik zoveel mogelijk de psychologie proberen te doorgronden van iemand die op z’n 12e wees wordt. Iemand die met steeds meer zelfvertrouwen in het leven staat en langzaam een man wordt. Maar alles is heel fragiel, omdat hij het zelf moet doen en niet op iemand, zoals zijn ouders, kan terugvallen.”

Behalve dan op Edith?

“Ze was zijn steun, absoluut. Ze was iets ouder dan Tolkien en wat meer wereldwijs. Ze gaf hem een emotionele steun die compleet anders was dan wat hij kende.”

In een deel van de film volgen we Tolkien in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Hoe was dat om te filmen?

“Geweldig. Er is iets aan het filmen onder zware omstandigheden waarop ik erg goed gedij. Natuurlijk, er zit ook een zekere schoonheid in scènes in een kamer waarin je de essentie van de emotie probeert te vangen. Maar het heeft ook iets heftigs en moois om buiten in wat voor weersomstandigheid dan ook te werken en te worstelen. Hoe uitgeput je ook raakt, dat geeft mij enorm veel voldoening.”

Hoe waren Tolkiens ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog?

“Hij had enorme last van ‘loopgraafkoorts’. Hij kreeg visioenen en worstelde met z’n geestelijke gestel. Wij hebben het idee dat hij daar de werelden, vriend- en broederschappen creëerde, die we uit zijn boeken kennen. Het is een totaal andere kant van de film. Het ‘cleane’ Oxford-leven versus het modderige en chaotische slagveld. Ik vond het ook mooi dat we hem nooit de verhalen zien schrijven. We zien het verhaal van een jonge schrijver die liefde en vriendschap vindt, daarna verliest en dat uiteindelijk verwerkt tot de boeken die we kennen.”

Hoeveel druk geeft het om een film als deze te dragen?

“Het is compleet anders natuurlijk wanneer je de nummer 1 op het draaischema bent of een bijrol vervult. Dat gaf mij aanvankelijk een enorme druk, een die ik nog nooit had ervaren. Maar gaandeweg heb ik dat gelukkig los kunnen laten en ben gewoon gaan acteren. Werken met vrienden aan iets dat je passie is.”

Je bent al van jongs af aan bekend. Heeft die aandacht effect op je gehad?

“Natuurlijk wel wat. Ik denk nog steeds heel erg na over wat ik zeg tegen de pers en hoe dat overkomt. Dat doe ik al sinds mijn twaalfde. En kan soms heel vermoeiend zijn. Maar ik heb ook vaak genoeg afstand genomen van die aandacht en gelukkig ben ik überhaupt niet een interessant onderwerp voor paparazzi. Die afstand was op jonge leeftijd wel belangrijk, want ik wilde zeker weten of acteren was wat ik wilde blijven doen. Een hoop kind-acteurs blijven acteren om de verkeerde redenen.”

Je rollen lopen nogal uiteen: van Mad Max en een Amerikaanse soldaat in Sand Castle tot aan een zombie en Oscarwinnaar The Favourite. Een vooropgezet plan?

(lacht) “Het lijkt nogal willekeurig, niet? Ik vind het wel lekker op die manier. Ik heb absoluut geen vooropgezet plan, maar ik zie het punt niet om dezelfde genres of types te blijven spelen. Alleen maar omdat het een keer goed uitpakte. Je kunt als acteur heel snel kort én fel branden. Of gewoon door blijven gaan, onder de radar werken en zoveel mogelijk goede prestaties proberen af te leveren. Doe mij die laatste maar. Als dat lukt en ik mij de luxe kan blijven veroorloven van een mooie auto en racen op de motor, dan hoor je mij niet klagen!”

Tolkien draait vanaf 6 juni in de bioscoop

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD