fbpx
Home / Gear  / Max-imaal afzien voor topresultaat

Max-imaal afzien voor topresultaat

Natuurlijk, je kunt lekker buiten gaan hardlopen of de sportschool in. Hartstikke gezond. En als je het goed doet, nog effectief ook. Maar wat nu als je weinig tijd hebt – of vrij wilt maken. En tóch fit door het leven wilt. Dan is er zoiets als de Max Trainer M7i van Bowflex…

 

Gemonteerd of niet?

Je kunt hem geheel gemonteerd thuis laten afleveren. Handig als ie ergens op de begane vloer komt. Maar let wel, het is een flink apparaat. Dus mocht je sportruimte toevallig op zolder zijn, ga dan gewoon voor ongemonteerd. Het voordeel daarvan? Je ontvangt ‘m in twee dozen (circa 30 en 40 kg), zodat je ‘m gemakkelijk een paar trappen opsleept. En vind je de dozen te zwaar of groot, dan doe je het onderdeel voor onderdeel. Nog een voordeel van ongemonteerd: door ‘m zelf in elkaar te zetten leer je het apparaat direct kennen. Handig als je ooit eens iets wilt smeren, vervangen of een bout aandraaien. Moeilijk is het niet, want de handleiding is doordacht en alle kleine onderdelen zitten in volgorde van montage op een board geplakt. Kind kan de was doen. Kost je hooguit een uurtje leuk klussen.

 

De theorie

Geen loopband, geen stepper, geen crosstrainer, maar een mix van het beste daarvan. Dat is zo’n beetje waar de M7i voor staat. Het vloeroppervlak is compact, maar daarboven staat een forse en degelijke machine, met lange armgrepen, riante pedalen en een prominent dual mode LCD/LED display, waarop je 11 trainingsprogramma’s kunt instellen en aflezen: handmatig of een van de vele geprogrammeerde intervaltrainingen en speciale programma’s gericht op calorieverbranding, vetverbranding, fitnesstest, en meer. Ook fijn: de machine laat zich gemakkelijk linken aan een motiverende app op je smartphone, waarvoor je je nu eens níet ergens hoeft aan te melden, maar die gewoon direct werkt. De beweging die je op de M7i maakt doet denken aan langlaufend de trap op klimmen, al dan niet met de nodige extra weerstand. Lab tests wijzen uit dat deze manier van trainen meer spieren in de romp en het onderlichaam activeert dan crosstrainers en ook het bovenlichaam zelfs tot 80% meer wordt geactiveerd. Bij een directe vergelijking met stepper, loopband en crosstrainer resulteert dat in 2,5 keer zoveel kcal per minuut verbranden. Je krijgt dus meer voor elkaar in kortere tijd trainen. Bovendien is de belasting van je gewrichten minimaal, terwijl je wel zo’n beetje alle grote spieren in je lijf flink aan het werk zet.

 

De praktijk

Hoewel de machine over uitgebreide programmatuur beschikt, kun je gelukkig ook zonder uitvoerige studie direct beginnen met trainen. Zodra je er op stap en de pedalen in beweging brengt klinkt een bel die doet denken aan de rondenbel naast een boksring. Even warmdraaien en vervolgens kun je de 14 minuten intervaltraining activeren met een sneltoets. En maak dan je borst maar nat. Want inderdaad, 14 minuten klinkt als niks. Maar tenzij je al over een berenconditie beschikt is je eerste intervaltraining er direct eentje die je zal heugen. Het is een intense en effectieve full body work-out: korte explosies van inspanning gevolgd door langere periodes van actieve rust geven je lichaam een metabolische klap die je niet alleen flink doet hijgen en zweten, maar waardoor je ook nog vele uren ná de training extra calorieën blijft verbranden. Da’s dus mooi meegenomen. Leuk aan dit apparaat is bovendien dat het je prestaties opslaat en op basis daarvan een geheel nieuw programma samenstelt, steeds een stukje zwaarder, zodat je progressie blíjft boeken. Dit, en de grote variatie aan trainingsprogramma’s stimuleren je om regelmatig op de machine plaats te nemen. En zolang het zweet dat van je voorhoofd stroomt je niet verblindt, kun je op het burn rate display precies bijhouden hoeveel calorieën je per minuut verbrandt. Of ook je vet verdwijnt en je spieren een beetje in omvang toenemen mag je checken in de spiegel. Die wordt overigens niet bijgeleverd.

Kost € 2499,-  www.nrgfitness.nl en global.bowflex.com 

DELEN WORDT OP PRIJS GESTELD